Türkiye’de03-09 Kasım tarihleri arasının ‘Organ Bağışı Haftası’ olarak belirlendiği hatırlatılırken, organ bağışının kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesi olduğu aktarıldı.
Ülkemizde 20 bini aşkın kişinin hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “ Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle böbrek yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile ‘Organ ve Doku Nakli Hizmetleri’ yürütülmektedir. Hayatta iken kişiler kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabilirler. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir.”
“Alıcı durumuna gelince farkına varıyoruz”
Halkın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması sayesinde ihtiyaç olduğunda organ bulunabileceğinin gayet açık olduğu aktarılan açıklamada, “Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. 3-9 Kasım Organ Doku Bağış Haftası kapsamında Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Çanakkale Devlet Hastanesi poliklinik katında organ bağışı duyarlılığını arttırmak için organ bağış standı açıldı. Organ Nakli İl Koordinatörü Anestezi Uzmanı Dr. Azem Ülkü ve Başhekim Vekili Uz. Dr. Nazır Çoban, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Seval Dokuzoğlu, Birim Sorumlusu Ümüş Özdirek ve sağlık personelinin de katıldığı stantta pek çok kişi bilgilendirilerek organ bağışı alındı” denildi.
Türkiye’de İlk organ naklinin 41 yıl önce 03 Kasım 1975’de yapılan böbrek nakli olduğunu hatırlatan Uz. Dr. Azem Ülkü, Organ Bağış Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada “Ekim 2016 itibariyle Türkiye’de toplam 25 bin 361 hastanın organ nakli bekliyor. Halkımızın organ bağışına karşı duyarlılığını artırmak farkındalık yaratmak için 3-9 Kasım haftası süresince stantlar açıyor, bilgilendirme toplantıları yapıyor, TV programlarına katılıyoruz. Çanakkale halkının organ bağışına verdiği önem yaptığı organ bağışları sayesinde zaten ortadadır. Bizler de Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını bekliyoruz” diye konuştu.