Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, soruları yanıtladı. Burada internetin pahalı olduğunun söylenmesi üzerine Arslan, serbest piyasa ölçüleri çerçevesinde internetin pahalılığının biraz göreceli olduğunu belirtti. Ancak Arslan, yeni düzenlemelerle internet fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak çalışmalarının bulunduğunu söyledi. Bu açıklama hükümetin internet kullanımını artırmaya yönelik son 10 gündeki ikinci büyük adım oldu.
BÜYÜMEYİ HIZLANDIRIYOR
Ay başında da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aralık sonu itibarıyla 300 bin dar gelirli kişiye bedava internet hizmeti verileceğini duyurdu. Bu da kullanımın artmasına önemli katkılar sağlayacak. Bu sayede ekonomik büyüme de hızlanacak. 'Bedava internet' projesi ilk gündeme geldiğinde AKŞAM’da yer alan haberde de belirttiğimiz gibi Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin de içinde bulunduğu orta gelirli ülkelerde internet penetrasyonundaki yüzde 10’luk artış ekonomik büyümeye yıllık 1.21 puanlık katkı sağlıyor.
AYDA 90 TL TASARRUF MÜMKÜN
Deloitte’un ‘Bağlanmanın Değeri’ araştırmasına göre de, internet kullanımının artması gelişmekte olan ekonomilerde kişibaşı yıllık gelirin 450 ila 630 dolar arasında artmasına sebep oluyor. Finans kuruluşu McKinsey’nin internet kullanımı üzerine hazırladığı bir raporda da, internet kullanıcılarının, internet kullanmayanlara oranla ayda 18-28 dolarlık (58-90 TL) tasarruf sağladığı tespit edildi.
300 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ!
BU arada yoksul vatandaşlar için ‘bedava internet’ uygulaması aralık sonunda başlıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 300 bin kişiye ulaşacak proje için 40 milyon liralık bütçe ayırdı. Dar gelirli ailelere sağlanacak ücretsiz internet desteği ile bu ailelerin de teknolojinin sağladığı kolaylıklara rahatça erişebilmesinin sağlanması
hedefleniyor.
HAFTADA 500 SİBER SALDIRI
Siber güvenlik çalışmalarına yönelik sorulara da cevap veren Arslan, bu kapsamda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurulduğunu ve sayısının 515'e ulaştığını belirtti. Arslan, 8-14 Temmuz'da 183, 5-11 Ağustos'ta 407, 12-18 Ağustos'ta 753 siber saldırı olduğunu bildirerek, "Eylül, ekim düşünüldüğünde haftada ortalama 500 siber saldırı olmakta. Özellikle USOM'la uyarılar dışında 622 olaya direkt müdahale edilmiştir" dedi.
OGER'İN KENDİ MESELESİ
Türk Telekom'un borçlarına ilişkin soru üzerine Arslan, şirketin ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Oger'in kendi meselesi olduğunu ve Türk Telekom'un işleyişini etkilemeyeceğini vurguladı.
'VPN KULLANAN FİŞLENİYOR' İDDİASI YALAN
Arslan, Türk Telekom'un mali durumununVPN kullanıcılarıyla ilgili eleştirilere de değinen Arslan, şöyle konuştu: "Mahkeme kararı ve özellikle güvenlik gerekçesiyle de yapılan kesintiler, hukuka uygun olarak yapılmakta. Ulusal ve kamu güvenliği gerekçesiyle zaman zaman geçici tedbirlere başvurulabilmekte diye arkadaşların ifadesi var ama VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bu, doğru bir ifade değil. Terör gibi amaçlarla kullanımların kısıtlanmasına yönelik tedbir uyguluyoruz." çok kuvvetli olduğunu da söyledi.
AKŞAM