İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde konuşan Almanya Başbakanı Merkel, verilen taahhütlerin çoğu zaman uygulanmadığını belirterek, “Almanya olarak bu taahhütlerin gerçekleşmesini istiyoruz. BM bu fonu 1 milyar dolara çıkarmak istiyor. Bu konuda desteğimizi artıracağız” dedi.
Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı.
“TAAHHÜTLERİ KİMSE UYGULAMIYOR"
60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirvede konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, verilen taahhütlerin uygulanmadığını belirterek, “ İnsani yardımların olası olan en kısa sürede sunulması gerekiyor. Bunu sadece bir felaketten felakete koşarak değil daha sistematik bir şekilde sunmalıyız. Çoğu vakit taahhütler veriliyor ama kimse bunu uygulamıyor. Almanya olarak bu taahhütlerin gerçekleşmesini istiyoruz. BM bu fonu 1 milyar dolara çıkarmak istiyor. Bu konuda biz de desteğimizi artıracağız. İyi bir şekilde finansmanı gerçekleştirilmiş fonlara ihtiyacımız mevcut” dedi.
“BUGÜN BİR BAŞLANGIÇ SİNYALİ VERİYORUZ “
Angela Merkel, herkesin yaşama hakkı olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin ya da herhangi bir salgının sonucu olabilecek durumlarda finansmanı hızlı şekilde sağlayabilmeliyiz. Belli ödemeleri almaya hakkı olanların bunu minnet duyarak almamaları gerekiyor. Bugün bir başlangıç sinyali veriyoruz. Küresel faaliyetlerin, ihtiyacı olanlara yardımı sağlayabilmesi için entegre bir sistem kurmamız gerekiyor. Her adamın sadece bir bir yaşamı mevcut ve o yaşamı sürdürülebilir ve anlamlı şekilde hayata hakkı mevcut. Bunu yapabilmesi için de o kişilere bu fırsatın verilmesi gerekiyor. Çoğu adam bu fırsatı göremiyor. Bu girişimi başlattığınız için çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, barışın tesisinden önce krizlerin önlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Hayalperest olmamalıyız. ‘Artık hiç kriz yaşanmayacak’ diye düşünmemeliyiz. Doğal afetler olacaktır, insanlar acil durumla karşı karşıya kalacaktır. Ama insani ve siyasi girişim opsiyonlarının birbiri ile dengeli olarak yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi.
“HAYALPEREST OLMAMALIYIZ”
Alman Başbakan Merkel, insani yardım konusunda oluşan uluslararası yükün, adil şekilde paylaşılması gerektiğini savundu. Her şeyden önce krizlerin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, “Barışın tesisinden ziyade krizler önlenmelidir. Ama aynı zamanda şunu yapabiliyor olmamız gerekir; şiddete dayalı ihtilaflara da anında tepki vermeliyiz. Çünkü hayalperest olmamalıyız. ‘Artık hiç kriz yaşanmayacak’ diye düşünmemeliyiz. Doğal afet olacaktır, insanlar acil durumlarla karşı karşıya kalacaktır. Ama insani ve siyasi girişim opsiyonlarının birbiri ile dengeli olarak yapılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Devletler arasındaki ihtilafların çözülebilmesi için arabuluculuğun önemine değinen Merkel, şunları söyledi:
“Bunu yapabilmek için tabi ki insanlara bir artı değer vermek, yani barışa kavuşacakları umudunu vermek gerekiyor. İşte bu şeklide temelden altyapıların geliştirilmesi gerekiyor ki belli afetlere karşı koruma oluşturulabilsin. Hem barış, hem sürdürülebilir kalkınma birbiri ile bağlantılıdır. Barış olmadan sürdürülebilir kalkınma olmaz. Bunu biliyoruz. Bunun anlamı şu. Biz, olayları dengeli şekilde ele almalıyız. Her şeyden önce insani yardıma erişim, ihtilafların arabuluculuk ile çözümlenmesi ve siyasi ihtilaflar tabii ki siyasi düzeyde ortaya çıkıyor. Bunun için siyasi temsilciler ilgili ihtilaf ülkelerinin siyasetçileri ile konuşuyor olması gerekir. Daha da önemlisi yeterli bir yönetim talep etmeliyiz. Sadece konuşma ve görüşme yetmez. Şeffaf olmayan bir yönetim olduğu takdirde hedeflere ulaşmak mümkün olmaz.”
Toplumun bir ülkenin yeni gelişimine taraf olabilmesi gerektiğini belirten Merkel, “Burada iyi örneklerden bir şeyler öğrenebiliriz. Tabii ki sadece sanayileşmiş ülkeler dikte edemez neyin nasıl yapılacağını, her bölgeden öğrenilecek çok şey vardır, bunlara kapımızı kapatmamalıyız. Ancak bu şekilde krizleri önleyebiliriz” şeklinde konuştu.