Ayın ilk haftası gerçekleşen Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda bazı açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, barajdaki su rezervinin düştüğünü söyleyerek, herkesi su tasarrufuna davet etmişti. Atikhisar Barajı’nın son durumları hakkında bilgi veren eden Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant ise, “Barajda su sıkıntısı var. Geçtiğimiz yıllarda bundan 10 yıl önce zaman zaman su sıkıntıları olmuştu. Ancak bu sefer yaşadığımız kuraklık en şiddetlisi” ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, barajın doluluk seviyesi ile ilgili olarak meclis toplantısında yaptığı açıklamada, “Baraj su rezervimiz maalesef 13 milyon metreküpe düştü. Yüzde 25 doluluk oranınızdayız şu anda. Yağmur da gözükmüyor. Onun için su tasarrufuna devam etmek durumundayız” uyarasında bulundu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Atikhisar Barajındaki şu anki su miktarı 13 milyon ton dolayında. Bu miktarın 1.5 milyon tonu kullanılamaz su. Geriye 12 milyon tondan daha az bir su miktarı kalıyor. Yani Atikhisar Barajının doluluk oranın yüzde 24, yüzde 25’lere denk geliyor. Bu oran çok düşük bir oran. Çanakkale’nin bir yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı 12 milyon ton. Şu anda da Atikhisar Barajında bu su oranından daha az bir su var. Eğer böyle kurak bir dönem devam ederse, yağışlar çok yetersiz olursa barajın kışın da dolmayacağını söyleyebiliriz. Barajda su sıkıntısı var. Geçtiğimiz yıllarda bundan 10 yıl önce zaman zaman su sıkıntıları olmuştu. Ancak bu sefer yaşadığımız kuraklık en şiddetlisi” diye konuştu.
“PANDEMİ BİLE OLSA SU TASARRUFU YAPMAMIZ GEREKİYOR”
“Yaşanan bu şiddetli kuraklığın nedeni küresel ısınma. Küresel ısınmanın da en çok görüldüğü ve hissedildiği yer Çanakkale’nin de içinde bulunduğu bölge” diyen Nalbant, “Bu bölge içinde bulunan Çanakkale’de çölleşme belirtileri gösteriyor demeyeceğim ama bölge ve Çanakkale çok ciddi tehdit altında. Atikhisar Barajı biliyorsunuz Çanakkale’nin, Kepez’in yani en az 160 bin kişinin içme ve kullanma suyunu sağladığı tek su kaynağı. Atikhisar Barajının alternatifi de şu an yok. O zaman yapmamız gereken bu arada bu küresel ısınmanın olumsuz etkileri bu bölgede görülmeye devam edecek. Yapmamız gereken Atikhisar Barajını, hem içme hem de kullanma suyunda ve tarımsal sulamada da tasarruflu kullanmalıyız. Pandemi nedeni ile hijyen kuralları kapsamında su kullanımında bir artış oldu. Ama geldiğimiz noktada pandemi bile olsa su tasarrufu yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Gizem Tuğçe BAYHAN