NATO Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesi, Polonya’nın başkenti Varşova’nın ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Zirvede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan zirvede, NATO askerlerinin Rusya’ya karşı Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’da konuşlandırılması, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması, AWACS’ların sayısının artması, Ukrayna’daki durum, Karadeniz güvenliği ve sınırdaki gelişmeler gibi küresel konular ele alınacak.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve kapsamında düzenlenen Uzmanlar Forumu’nda konuştu. Konuşmasına Polonya’ya ev sahipliği için teşekkür ederek başlayan Stoltenberg, ilerleyen saatlerde liderlerin ittifakın geleceği için bir araya geleceğini ifade etti. Varşova Zirvesi’nin ittifak tarihinin dönüm noktasında gerçekleştirildiğini bildiren Jens Stoltenberg, NATO’nun farklı çevrelerden gelen tehditlere karşılık verdiğini aktardı. Stoltenberg, “Ortak müşterek savunmaya büyük çapta takviye başlattık. Bu takviye, İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana en büyük takviye. Galler’de gerçekleştirilen zirveden bugüne tüm müttefiklerimiz tarafından gösterilen kararlılıktan da memnunum” dedi. NATO Mukabale Gücü’nün 3 kat daha büyük olduğunu kaydeden
Stoltenberg, Polonya’da dahil bazı merkezlerin geliştirildiğini belirtti.
Askeri taburlara önderlik etmeye karar verdikleri için Kanada, Almanya, birleşik Krallık ve ABD’ye de teşekkürlerini sunan Stoltenberg, “Yaptığımız her şey koruyan, uyumlu ve şeffaftır” dedi. NATO’nun meydan okuma arayışında olmadığını ifade eden NATO Genel Sekreteri, “Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz. Soğuk Savaş tarihtir ve tarihte kalmalı” ifadelerini kullandı. Rusya ile yapıcı ve anlamlı diyalog arayışında olduklarını kaydeden Jens Stoltenberg, “Rusya bizim en büyük komşumuz ve Avrupa güvenliğinin ayrılmaz parçasıdır. Dolayısıyla diyaloğun devam etmesi önemlidir. Bu nedenle NATO-Rusya Konseyi’ni kurduk. Ulusların güvenliği için bu konseyi geliştirdik. Ancak bu durum savunmamızı güçlü kılmak için yeterli değil. Ortaklarımızın daha güçlü olmasına yardımcı olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu ve Afrika’daki ortaklara da istikrarın korunması ve terörle mücadele konusunda da yardımcı olunacağını aktaran Stoltenberg, tüm NATO müttefiklerinin terör örgütü DAEŞ’i yenmek için koalisyona ayrı ayrı katkı sunduğunu belirtti. Zirvede AWACS uçaklarının, koalisyon güçleri ile bilgi paylaşıp paylaşmayacağına karar verileceğini bildiren Stoltenberg, “Irak’ta, Irak Güvenlik Güçleri’ni eğiteceğiz. Ürdün’ü ve Tunus’u desteklemeye devam edeceğiz ve Libya’ya yardım etmek için hazırda bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Ukrayna, Gürcistan ve Moldova Cumhuriyetine, reformları gerçekleştirebilmeleri için sadakat sözü verileceğini belirten Jens Stoltenberg, “ Kendimizi ve projenin istikrarını korumak için yaptığımız her şey, diğerleriyle çalıştığımızda methedilecektir. Bu, özellikle AB hakkında konuştuğumuz zaman bir gerçeklik. Ortak değerlerimiz ve çıkarlarımız var. Bunun yanı sıra aynı tehlikelerle yüzleşiyoruz. Brexit’in Birleşik Krallık’ın AB’deki konumunu değiştirecek olmasına karşın, NATO’daki lider konumunu değiştirmeyecektir. NATO ve AB arasındaki işbirliği ve uyum hiç olmadığı kadar önemli. Bu belirsizlik zamanlarında müşareketimiz artan bir öneme sahip” açıklamasını yaptı.
“NATO 70 yıldır Avrupa’da huzuru korumaya yardım ediyor” Stoltenberg, son yıllarda dünyanın dramatik bir şekilde değiştiğini ve dünya ile birlikte NATO’nun da değişmeye devam ettiğini bildirerek, “Değişmeyecek olan şey ise birliğimizi kurduğumuz yer olan Kuzey Amerika ile Avrupa’nın güçlü bağlarıdır. Değişmeyecek olan birbirimizi korumak, ortak değerlerimize sahip çıkmak ve gelecek nesiller adına barışı ve güvenliği sağlamak konusunda olan kararlılığımızdır” dedi.