Gündem

Görme engelli öğrenciden anlamlı proje!

Manisa'nın Soma ilçesinde görme engelli 11. sınıf öğrencisi Arda Özgür, sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikte geliştirdiği projeyle, Türkiye haritasını görme engelli öğrencilere büyük kolaylık sağlayacak şekilde tasarladı. Görme engelli Arda'nın projesi TÜBİTAK finallerine kaldı.


Manisa'nın Soma ilçesinde Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesinde eğitim gören 11. sınıf öğrencisi görme engelli Arda Özgür sınıf arkadaşları ve coğrafya öğretmenleri Sözer Vurgun ile birlikte kendisiyle aynı kaderi yaşayan görme engellilerin eğitim hayatını kolaylaştıracak proje geliştirdi. Arda Özgür, sınıf arkadaşları ve coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun tarafından hazırlanan proje kapsamında görme engellilerin rahatlıkla kavrayacağı bir Türkiye haritası tasarladı. Haritada Türkiye'nin akarsuları, gölleri, dağları, bölgeleri ve diğer bütün coğrafi özellikleri kabartmalarla görme engellilerin anlayacağı şekilde hazırlandı. Görme engellilerin hayatını kolaylaştırması için umut olacak olan proje, üst üste üçüncü kez TÜBİTAK finallerine kaldı. Öte yandan projeyle Arda Özgür'ün finallere kalan görme engelli ilk öğrenci olduğu belirtildi. 
Proje kapsamında kendisi gibi görme engelliler için 80 adet harita hazırladıklarını söyleyen görme engelli Arda Özgür, "Proje ile benim gibi görme engelliler Türkiye'nin akarsularını, göllerini, bölgelerini, dağlarını coğrafyaya dair her özelliğini yaptığımız 80'e yakın Türkiye haritasıyla rahatlıkla kavrayabilirler. Bu başarımda 9. sınıftan itibaren en büyük destekçim olan her zaman yanımda olup beni maddi manevi yalnız bırakmayan danışman öğretmenim Sözer Vurgun'a, proje aşamasında büyük destek sağlayan Barış Tuzak hocama ayrıca bizim her zaman yanımızda, olan desteğini bizden esirgemeyen okul idaremize, öğretmenlerime, okul arkadaşlarıma, aileme çok teşekkür ediyorum" dedi.
"Türkiye'yi daha iyi tanıyacaklar"
Türkiye haritası üzerine görme engellilerin dokunarak rahatlıkla algılayabildiği kabartmalarla Türkiye'yi daha iyi tanıyacağını belirten coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun, Arda'nın bu haritalar sayesinde coğrafya dersinde büyük başarılar elde ettiğini kaydetti. Vurgun, "Dokunma duyusu görme engellilerin yazılı ve grafik bilgiye erişim ve aynı zamanda çevrelerinin ve ortamlarının özellikleri hakkında bilgi edinmek için kullandıkları temel duyudur. Şimdiye kadar dokunulabilir haritalar, sadece dokunularak algılanabilir yükseltilmiş kabartmalar içermiştir. Resim öğretmenimiz Barış Tuzak tarafından desteklenen bu projede Arda Özgür'ün kullandığı dokunsal haritalarda ise bilgi, farklı doku ve desen ile hazırlanarak dokunulabilir sembollerle ve braille etiketleri ile ifade ediliyor" diye konuştu.
"Görme engelliler için hazırlanan ürünler lüks olarak algılanmamalı"
Dokunsal haritalar sayesinde görme engelli öğrencilerin coğrafya eğitiminden daha etkin olarak faydalanabileceğini söyleyen Vurgun, "Harita bilgisi ve uygulamaları gibi oldukça zor bir konuda dokunsal haritaların görme engelli öğrencilerin akademik başarılarını olumlu etkilediği somut sonuçlar ile görülmüştür" diye konuştu.
Sosyal sorumluluk bilincinin artmasıyla toplumsal refahın da artacağını sözlerine ekleyen Vurgun, "Eğitimin her basamağında ve her alanında üzerinde önemle durulması gereken sosyal sorumluluk bilincinin de gereği olarak coğrafya eğitiminde de evrensel ölçütlere ve çağın gerektirdiği eğitim anlayışına ulaşılması son derece önemlidir. Eğitimin giderek önem kazandığı günümüzde, dezavantajlı gruplar arasında yer alan görme engelli bireylerin de günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ve bilgi edinmelerini sağlayacak ürünlerin tasarlanması ve yaygınlaştırılması bir lüks olarak görülmemelidir. Herkes için fırsat eşitliği, bağımsızlık ve özgürlük ilkesi sosyal sorumluluk bilincinin ve evrensel eğitimin bir gereği olarak coğrafi ürün tasarımında ve coğrafya eğitiminde de dikkate alınmalıdır" diye konuştu.