TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Samsun’da Canik Kültür Merkezi’nde “Yeni Türkiye Konferansı” programının 19’uncusunda konuştu. Programda Şentop öncesinde Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
“KILIÇDAROĞLU MANUEL SİSTEME ALIŞMIŞ”
Bu sistemin manuel vitesli araç gibi olduğunu, yeni sistemin ise otomatik vitesli araç gibi olduğunu vurgulayan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Biz bir hükümet sistemi değişikliği yapıyoruz. Gen soruyu kaldırıyorlar diyorlar. Gensoru bugünkü hükümet sistemine uygundur. Bu günkü sistemde hükümet varlığını parlamenter sisteme bağlıdır. Yeni sistemde güvenoyunu milletten alınıyor. Gen soru bu yüzden yeni sistemde sistem farkından dolayı yok. Bugünkü sistem manuel vitesli araçsa getireceğimiz sistem otomatik vitesli sistem. Kılıçdaroğlu alışmış manuel sistem araca manuele debriyaj arıyor. Yok debriyaj. Çalışma mantığı farklı. 2. vitese nasıl geçeceğim, diyor. Araç hızlanınca otomatik olarak kendisi geçiyor. Bu sistemin farkını göz ardı edersek başka sorular geliyor. Türkiye’de bugün bir sistem var. Hükümetin görevleri ve yetkileri var. Biz de bir sistem öneriyoruz. Orada da görevler ve yetkiler var. Biz yeni önerdiğimiz sistemde Cumhurbaşkanına verdiğimiz yeni bir yetki yok. Yasama yetkileri yasamada, yargı yetkileri yargıda ve yürütme yetkileri yine yürütmede. Yürütmenin kendi içindeki işleyiş değişiyor” dedi.
“AVRUPA’DAKİ ÇİFT BAŞLI SİSTEMLERDEKİ YETKİLERDEN BİRİSİ SEMBOLİKTİR”
Avrupa’da uygulanan birçok parlamenter sistemin kağıt üzerinde çift başlı olduğunu dile getiren Mustafa Şentop, “Bugün yürütme 2 kişiden işliyor. Cumhurbaşkanı ve başbakan. Yürütmenin görevi olan her şeyi iyine yürütmeye verdik. Yasamadan, yürütmeden yargıya bir şey aktarmadık. Değişen yürütmenin kendi iç yapısı. Bugün 2 başlılık var. Yeni sistemde tek kişi yönetimi olacak, tek adam değil. Bu yönetim ve yürütme ile ilgili bir şey. Bunu tek kişi yaptık. Bu ayıp değil. Kaç kişi yönetsin diye komisyonda sormuştuk. Onlar çok kişi zannediyor aslında. Bakanlar filan var zannediyorlar. Yönetimde bakanlar yok aslında. Bugün son sözü başbakan ve cumhurbaşkanı söylüyor. Biz ise 1 kişi son sözü söylesin diyoruz. Dünyada iyi işleyen sistemlerin hepsini tek kişinin son sözü söylediği sistemlerdir. Parlamenter sistemlerde kağıt üzerindeki çift başlıklılar uygulamada tek başlılığa düştüğü için iyi yönetiliyor. Mesela İngiltere’de ülkeyi başbakan yönetir. Kraliçede yetkiler semboliktir. Diğer Avrupa ülkelerinde de böyledir. Çift başlılık uygulamada tek başlı olduğu için bu sistemler başarılıdır. Bizde kağıt üstünde de uygulamada da çift başlı olduğu için bu sistem başarısızdır” diye konuştu.
“ALMANYA’DAKİ CUMHURBAŞKANI ANKETİNDE ERDOĞAN’A YÜZDE 36 OY ÇIKTI”
Almanya’da yapılan bir anket ve halk oylamasında cevapların arasında Almanya Cumhurbaşkanı’nın adı olmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 36 oranında oy çıktığını söyleyen Şentop, “Almanya’da Cumhurbaşkanı’nın adını çoğu kişi bilmez. Almanya’da bulunan akademisyen bir arkadaşım bana bir metin atmıştı. Bunu ilk önce şaka zannettim. Daha sonra bana çalışmanın arka planını da gönderdi. Bir siyasi çalışma ve saha araştırması yapmışlar. Bu sorulardan birisi de Almanya’nın Cumhurbaşkanı aşağıdakiler kimdir? Cevaplara 20-25 kişi filan yazdılar. Tayyip Erdoğan’na bu anketten yüzde 36 çıktı. Çünkü Almanya’da Alman Cumhurbaşkanı’ndan daha çok Recep Tayyip Erdoğan medyatik. Her gün televizyon ve gazetelerde recep Tayyip Erdoğan’dan bahsediliyor. Bazen hakaret ve eleştiri için yapıyorlar ama isim medyada oluyor. İnsanlara aşina geliyor. Kendi cumhurbaşkanlarının ismini bilmiyorlar. Çünkü başbakan ülkeyi cumhurbaşkanı ile birlikte yönetmiyor başbakan. Ama Türkiye’deki kağıt üzerinde bulunan çift başlılık uygulamada da çift başlı olarak devam ediyor. Bu sistem Atatürk zamanından bu zamana kadar devam etmiş” şeklinde konuştu.
Programa ayrıca AK Parti Milletvekilleri Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve davetliler katıldı.