Asayiş

Damlama Sistemi İle Yüzde 70 Su Tasarrufu Sağlandı

Tarım sektörü için kurak bir mevsimi geride bıraktığımız bu günlerde, Biga’da Damlama sistemi ile yüzde 70 su tasarrufu yaparak  yetiştirilen çeltiklerin hasadı verimli geçti.

Tarım sektörü için kurak bir mevsimi geride bıraktığımız bu günlerde, Biga’da Damlama sistemi ile yüzde 70 su tasarrufu yaparak  yetiştirilen çeltiklerin hasadı verimli geçti. Tarımda teknolojinin her geçen gün önem kazandığı son yıllarda Çanakkaleli çiftçiler de tasarruf sağlamak amacı ile teknolojiden yararlanıyor. Teknolojiden yararlanan bir çiftçi de Necmettin Uslu oldu. Çeltik yetiştiren Uslu, bu yıl Çanakkale’de ilk kez denenen Damlama sulama sistem ile yetiştirdiği çeltikleri haşatını yaptı. Çiftçi Necmettin Uslu, sistemden de veriminden de memnun yetişme ve olgunlaşma dönemlerinde bol su isteyen ürünlerden biri olan çeltik, Biga ilçesi başta olmak üzere Çanakkale’nin bir çok yerinde yetiştiriliyor. Son yıllarda yaşanan küresel ısınma başta olmak üzere bir çok faktörün de etkisi ile çiftçiler kurak bir mevsimi geride bıraktı. Barajlarda suların tükendiği bu yıl, güzel bir gelişmenin haberi Biga İlçesinden geldi.  Yıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen ve çok su israfına neden olan Çeltik tarlalarında damlama sulama sistemine geçildi. İlk sistem denemesi ise Çeltik Yetiştiricisi Necmettin Uslu’nun tarlasında gerçekleştirildi. Yüzde 70 su tasarrufu sağlanarak yetiştirilen çeltiklerin hasadı da yapıldı. Yapılan hasat sonucunda sistemde de verimde de istenen sonuca ulaşıldı.

Çanakkale'nin Biga İlçesi Karacaali köyünde Çeltik de damla sulama yöntemi uygulanarak yetiştirilen Necmettin Uslu ya ait çeltik tarlasında, pandemi ile ilgili gerekli tedbirler alınarak Çanakkale  Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından  hasatla beraber tarla günü düzenlendi. Düzenlenen Tarla gününe: Biga Kaymakamı Mustafa Can, Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Keskiner, İl Genel Meclisi Üyesi Saim Yılmaz, Biga İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Biga Ziraat Odası Meclis Başkanı Taner Kömürcü, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Biga Bakacak Ovası Sulama Birliği Başkanı Cafer Ulucan, Siyasi parti temsilcileri, Köy Muhtarları, teknik personeller ve çok sayıda üretici katıldı.

Tarla gününde bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ , Çanakkale’deki Çeltik üretimine ve Biga’da başlatılan damlama sistemi hakkında bilgiler vererek   "Dünyada her geçen gün bitkisel ve hayvansal üretimde birçok yenilikler, birçok teknik gelişmeler meydana gelmekte. Bu teknik gelişmelerin ve araştırmaların üretim aşamasında her çiftçimizin uygulaması gerekiyor. Dolayısıyla geleneksel üretim yeni teknolojinin, yeni gelişmelerin ve tekniklerin gerisinde kalmıştır. Üretici olarak mutlaka yeni bilim ve teknolojiyi zamanında kullanmamız gerekiyor. Dünyada üretilen ürünler arasında çeltik 3. sırada. Çeltik, insanların beslenmesinde çok önemli bir besin kaynağı. Bizde bunun farkına varmalı ve ülke olarak ihtiyacımız olan çeltiği yetiştirmeliyiz. İlimiz çeltik üretiminde ülke sıralamasında 4.sırada. İlimizde 2019 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 110 bin dekar alanda 93 bin ton çeltik elde edilmiştir. Burada en büyük katkı 76 bin dekar alan ile Biga ilçemize aittir.

En Az Yüzde 50 Daha Üretmemiz Lazım
Çeltik’in özellikle beslenmede stratejik bir ürün olduğunu da belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, ülkenin çeltik konusunda kendi kendine yetebilmesi için  en az yüzde 50 daha fazla üretimin yapılması gerektiğini vurguladı. Karadağ “ Çeltik çok stratejik bir ürün. Biz kendi kendimize yetebilmemiz için şuan ki mevcut üretimimizin en az %50'sini daha üretmemiz gerekiyor. Fakat su yetersizliğinden istesek bile yapamıyoruz. Bunu damla sulama yöntemi ile aşarak üretimi arttıracağız. Bu konuyla ilgili İl Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız, Üniversitemiz ve Sivil toplum kuruluşları ile birlikte bir proje üzerinde çalışıyoruz. En azından çeltik alanlarımızı damlama sulama sistemleri ile %50 arttırmayı planlıyoruz” dedi.

Tarımda Teknolojiye Geçmemiz Lazım
Tarla gününde çiftçiye hitap eden  Biga Kaymakamı Mustafa Can  ise eski tekniklerle tarımın yapılmasının zorlaştığını dile getirerek, çiftçilerin daha iyi tarım yapabilmesi için teknolojiye geçmesi gerektiğini belirtti. Kaymakam Mustafa Can "İleride çocuklarımızın bu topraklarda üretim yapabilmesi için, toprağımıza ve suyumuza sahip çıkmamız lazım. 50-100 yıl önceki eski teknikler ile tarım yapmamız zor. Damla sulama yöntemi gibi üretimde farklı tekniklere ve teknolojilere geçmemiz gerekiyor. Teknoloji gelişiyor ve bundan tarım ve hayvancılıkta etkilenmemesi mümkün değil. Başta üreticilerimiz ve biz devlet olarak görevimiz, kaynaklarımızı gelecek nesillere aynı şekilde faydalanabilmeleri için aktarabilmek” ifadelerini kullandı. 

Bir Çok Avantajı Var Çiftçilere Tavsiye Ederim
Çeltik arazisinde damlama sulama sistemini deneyen üretici Necmettin Uslu ise sistemin avantajları hakkında bilgiler vererek "Damlama sulamalı yöntemi ile çeltik yetiştiriciliğini denedim, başarılı oldum. 132 günde hasat olgunluğuna geldi. Dikkat edilmesi gereken yabancı ot mücadelesi ve ilaçlama. Başlangıçta 6 saat sulama ile başladım, daha sonra üç günde bir üç saat sulama yaptım. Ben çok memnunum. Birçok avantajı var. Tüm üreticilerimize tavsiye ederim. Edindiğim tecrübelerimi sizlerle har zaman paylaşmaya hazırım” dedi.

Dekar Başına 895 kg Çeltik Elde Edildi
Yapılan konuşmaların ardından uzmanlar tarafından  törene katılanlara geleneksel tava sulama yöntemine göre damla sulama yöntemi kullanılarak çeltik yetiştiriciliğinin avantajları hakkında bilgiler verildi. Bilgilendirmenin ardından Tarla Gününde hasada geçildi. Necmettin Uslu’ya ait tarlada ilk kez damlama sistemi ile yetiştirilen çeltik hasadında   10 dekarlık alandan 8 ton 950 kg, dekara ise 895 kg çeltik elde edildi.
 
Şerife Erdem