Mamak Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santral ile Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’na, günlük ortalama 800-1000 ton arası çöp taşınıyor. Burada çöpten üretilen metan gazından toplam 44.4 megawat/saat elektrik enerjisi üretiliyor. Bu elektrik de ulusal elektrik şebekesine satılarak, Başkent’in yaklaşık 1870 megawat /saat’lik toplam elektrik enerji tüketiminin yüzde 2.4’ünü sağlıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi”nin ardından“Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü ve Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda, çöpü en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, aynı zamanda atmosfer ve çevreyi koruyan projeler uygulanıyor. Çöpün miktarını, niteliğini ve diğer tüm koşulları dikkate alarak yeni ve özgün projeler geliştiren AR-GE Birimi, alternatif metotlar kullanarak, enerji üretimi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini artırma konusunda özenle çalışıyor.
Projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı ise atmosfere karışarak, sera gazı etkisiyle iklim değişikliğine neden olan gazlardan olan metan gazının, elektrik enerjisi üretiminde kullanılarak yok edilmesi oluyor.
ÇÜRÜTME TANKLARINDA METAN GAZI VE GÜBRE ÜRETİMİ
ARGE (Araştırma-Geliştirme) bölümünün yoğun çalışmalar sonucu geliştirdiği çürütme tanklarında, çöpten metan gazı ve gübre üretiliyor. Endüstri parkı kimliğine dönüşen Mamak Çöplüğü’nde inşa edilen 6 çürütme tankında, Sincan Çadırtepe’de ise 12 çürütme tankında organik çöpten metan gazı ve gübre üretiliyor.
Yılların birikimi sonucu doğal olarak oluşan metan gazını, özel olarak geliştirdikleri çürütme tankında, Başkent’in günlük çöpünden 1-2 haftada elde edildiğine dikkat çeken AR-GE yetkilileri, bu yöntemle organik çöpün imha edilirken, enerji hammaddesi ve gübre olarak da ekonomiye kazandırıldığını ifade ettiler. Doğal ortamda oluşan bir kısım metan gazının havaya sızarak atmosfere karıştığını da hatırlatan ARGE yetkilileri, çürütme tanklarında havayla teması kesilerek, oksijensiz ortamda elde edilen metan gazının havaya sızması önlenip, atmosferi kirletmesinin de engellendiğini söylediler.
METAN GAZI DEPOLAMA BALONLARINDA TOPLANIYOR
Mamak Çöplüğü’nde yılların birikimi metan gazının Katı Atık Tesislerinde elektrik enerjisine dönüştürülerek tasfiye edilmesi sırasında ve kaynağında ayrıştırılan organik atıktan doğrudan elde edilen metan gazından artan miktar, tesiste inşa edilen 3 metan gazı depolama balonunda, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda ise 2 metan gazı depolama balonunda toplanıyor.