Lüleburgaz Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Dt. Mehmet Nihat Bilki, Ramazan ayında diş sağlığı hakkında bilgi verdi. Ramazan ayında diş fırçalamanın öneminden bahseden Bilki, "Ağız kokusunu engellemenin en kolay yolu dişleri sık sık fırçalamaktan geçer. Ramazan ayında özellikle kokuya karşı ağız gargarası kullanmayı ve dilinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Özellikle diş taşı ve çürük açısından bakımı ihmal edilmiş ağızlarda var olan bakterilerle oluşan ağız kokusu, açlıkla birleşerek çok daha kötü kokulara yol açar. Ramazan ayında beslenme siteminin değişmesi, 24 saat içinde tüketilen öğün miktarının ve sayısının azalması, özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan’da iftar ve sahur arasındaki sürenin fazla olması gibi etkenler ağız sağlığı için büyük risk taşıyor. Ramazan’da dişler fırçalanmadığı zaman iftardan sahura geçen vakit arasında ağızda kolayca üreme imkanı bulabilen bakteriler, kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerinin de artmasına neden olabiliyor" dedi.
"Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyice temizlenmesi gerekir"
Ağız kokusunu önleyebilmenin mümkün olduğunu kaydeden Bilki, "Solunum yolu enfeksiyonları, diş ve dişeti rahatsızlıkları, mide problemleri, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklar ağız kokusuna neden olabileceği gibi, Ramazan ayında açlık ve susuzluğa bağlı olarak ortaya çıkan sıkıntıların başında da ağız kokusu gelmektedir. Bu dönemde, ortaya çıkış nedeni belli olan ağız kokusunu önleyebilmek mümkündür. Ağız kokusunu engellemenin en kolay yolu dişleri sık sık fırçalamaktır. Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyice temizlenmesi gerekir. Ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, ağız içindeki iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az iki dakika fırçalanarak temizlenmelidir. Ağız kokusunun oluşmasının en büyük nedeni diş hastalıklarıdır" ifadelerini kaydetti.
"Koku, çürük veya kırık dişlerin ağızda bulunması ile ortaya çıkmaktadır"
Diş fırçalamanın öneminden bahseden Bilki, "Koku, çürük veya kırık dişlerin ağızda bulunması ile ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar tedavi edilirse, ağız kokusunda da belirgin bir düzeyde azalma veya tamamen yok olma söz konusu olabilir. Ramazan'da dişler fırçalanmadığında sahurdan iftara kadar geçen süre bakterilerin ağızda kolayca üremesi için yeterli zamanı tanımaktadır. Bu durum ağızda kötü koku ve diş çürümelerine yol açar. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye ve diş çürümelerine neden olur. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir" açıklamasında bulundu.
"Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir"
Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydeden Bilki, "Ağız kokusuna neden olan diş çürüklerinden korunmak için, bu aylarda asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Sahurda karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmeli, peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Oruç nedeni ile gün içinde yeme ve içme fonksiyonları olmadığı için, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle bakterilerin üremesi ve çürüklerin oluşması için yeterli zemin hazırlanmış olur. Bu aylarda tatlı ve kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için, bakteriler artar, dolayısıyla çürüklerin oluşumu da hızlanır. Tüm bunlar yaşanırken ağız kokusunun da ortaya çıkması an meselesidir. Bu yüzden Ramazan ayında tatlı tüketimine özen gösterilmesi ve ardından dişlerin fırçalanması önemlidir" dedi.