Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde arıcılık mesleğine 1995 yılında başlayan Resul Aldemir adlı vatandaş, mesleği oğlu Mehmet Aldemir’e öğretti. 13 yaşındayken baba mesleği olan arıcılığı öğrenen ve bu işi severek yapan Mehmet Aldemir, yıllarca yaylalarda ve yüksek rakımlı alanlarda ürettiği organik kestane, çiçek ve petek ballarını siparişler üzerine birçok ile gönderdi. Aldemir, batı illerinden yapılan yoğun sipariş üzerine İstanbul’un Şile bölgesinde de arıcılık faaliyetlerine başladı. Toplamda 48 kovan ile birlikte arıcılık yapan Mehmet Aldemir’in geçtiğimiz ocak ayında 37 kovanda bulunan yaklaşık 2 milyon arısı telef oldu. İstanbul Şile’de 30 kovan arıdan 23 kovan arı telef olurken, kendi köyünde ise 18 kovan arıdan 14 kovanı telef oldu.
Geriye kalan 11 kovan ile evinin ihtiyacını karşılayıp mesleği devam ettirmeye çalışan Aldemir, müşterilerinden gelen bal siparişlerine olumsuz yanıt veriyor. Çok sevdiği arıcılık mesleğinde zor günler geçiren evli ve bir çocuk babası Aldemir, yetkililerden kendisine uzatılacak yardım elini bekliyor.
"Yüzde 70’lik bir kaybımız oldu"
Arıların neden telef olduklarını bilmediklerini ve bu mesleği yıllardır profesyonelce bir şekilde yaptıklarını söyleyen Mehmet Aldemir, "1995 yılında arıcılığa başladık. Babamın ve profesyonel arıcıların yanında yetişerek bu işi öğrendim. 13 yaşımdan bu yana bu işle ilgileniyorum. Eskiden de arı kayıplarımız oluyordu. Geçen kış mevsiminde yüzde 70’lik bir arı kaybımız oldu. Benim İstanbul’un Şile bölgesinde de arılarım var. Hem burada hem de batıda arıcılık yapıyorum. Geçen sene burada 18 kovanımız vardı. Bu yıl 4 kovanımız kaldı. 14 kovanımız söndü. Batıda da 30 kovanım vardı ve bu kovanlardan 23’ü söndü. Toplamda 2 milyona yakın arılarım telef oldu. Arıların neden telef olduğu bilinmiyor" dedi.