Birçok öğrencinin zorlu bir çalışma dönemini atlattığını, sınav döneminin öğrenciler için hem fiziksel hem de psikolojik olarak yoğun geçtiğini belirten Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Murat Şentürk, “Lise eğitimi boyunca ortaya konan emeklerin sonucunu doğru bir şekilde almak iyi bir araştırma yapmayı gerektirir. Bu bağlamda en önemli husus adayın geleceği için doğru lisans veya ön lisans programlarına karar verebilmesidir. Bu noktada kişi, hem bireysel vasıflarını doğru tartmalı hem de çalışma hayatından beklentilerini dikkate almalıdır. Doğru mesleki kararların verilmesinde en fazla sorumluluk alması gereken kişiler adayların kendileridir. Bu bağlamda öğrenciler, sosyal çevrelerindeki kişilerin (aileler, öğretmenler, arkadaşlar) düşüncelerine kulak asmalı ancak kararı kendileri vermelidir” ifadelerini kullandı.
"Mutlu olunamayacağı bilinerek tercih yapılmamalı"
PDR Uzmanı Şentürk, lise dönemi boyunca öğrencilerin, üniversite sınavına hazırlık sürecini kolaylaştırabilmek ve kendilerini olumlu bir şekilde motive edebilmek amacıyla üniversite öğrencisi olmanın hayalini kurduklarını bildiğini kaydetti. Şentürk, "Hayal kurmak, olumlu bir sonuca giden yolda ilk ve önemli adımdır, ancak adayların bir kısmı bu hayallerini gerçekleştirebilecekken diğer bir kısmı ya gerçekleştiremeyecek ya da erteleyecek. Öğrencilerin meslek hayatında başarılı ve mutlu olmalarının yolu doğru seçimler yapmalarından geçiyor. Dolayısıyla mutlu olunamayacağı bilinerek tercih yapılmamalı diye düşünüyorum. Öğrenciler kendilerine uygun olduğunu düşündükleri programları, meslek gruplarını alternatifleriyle birlikte öncelik sıralamalarına göre düşünmeli, eğer bu hedefler gerçekleşmeyecek gibiyse bir daha sınava hazırlanmayı düşünmelidir. Bu durum aynı süreci tekrar etme ve zaman kaybetme anlamında bir çok öğrenciyi korkutuyor olsa da yanlış yapılmış bir seçimden daha mantıklıdır. Üniversite sınavına ilk girişinde istediği başarıyı gösterememiş ve tekrar şansını deneme kararı almış adaylarla sohbet ettiğimizde ciddi bir çoğunluğun tekrar hazırlanma kararından memnun olduklarını görüyoruz. Özetle, adaylar bu sürece sadece üniversite öğrencisi olma hayallerini gerçekleştirme penceresinden bakmamalı, gelecekleri için uygun olduklarını düşündükleri programlar üzerine odaklanmalı, hedefleri gerçekleşmeyecek gibi duruyorsa şanslarını bir kez daha denemeyi göze almalıdır" şeklinde konuştu.
"Üniversite tercihlerinde en sık yapılan hatalardan biri, adayların programları büyükten küçüğe yazma eğilimidir"
Öncelikle üniversiteye giriş sınav sisteminde adayların puanlarından çok hedefledikleri puan türlerindeki yerleştirme sıralamalarını dikkate almaları gerektiğini ifade eden PDR Uzmanı Murat Şentürk, "Öğrenciler ilgilendikleri bölümlerin başarı sıralarına internetten kolaylıkla ulaşabilir ya da rehber öğretmenlerinden bununla ilgili doküman alabilirler. Üniversite tercihlerinde en sık yapılan hatalardan biri, adayların programları puan ya da sıralama anlamında büyükten küçüğe yazma eğilimidir. Burada en dikkat edilmesi gereken husus yapılacak listenin öğrencinin istek sıralamasını yansıtmasıdır. Kimi zaman adaylar daha düşük puanlı bir programı daha yüksek puanlı bir programa tercih edebilirler. Bu tarz durumlarda öğrenciler listelerinin en fazla istedikleri programdan en az istedikleri programa doğru gittiğinden emin olmalıdırlar" diye belirtti.
"Eğitimciler olarak öğrencilerin emeğinin karşılığını en verimli bir şekilde almalarına katkı sağlamak gibi bir sorumluluğumuz var"
Tercih döneminde adayların dikkat etmesi gereken bir başka noktaya da değinen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Murat Şentürk, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Adaylar kendi puanlarının üstündeki programlardan tercih yapmaya başlayabilir ve kendi puanlarından daha düşük yerlere kadar tercih yapabilir. Burada öğrencinin ne kadar yüksekten tercih yapmaya başlayıp nerede duracağının oranı öğrencinin başarı dilimiyle de alakalı olacağından dolayı kişiye göre farklılık arz eder. Dolayısıyla bu noktada bir rehber öğretmenden yardım almak en doğrusu olacaktır. Eğitimciler olarak öğrencilerin emeğinin karşılığını en verimli bir şekilde almalarına katkı sağlamak gibi bir sorumluluğumuz vardır. Lise hayatı boyunca yapılan çalışmaların tercih döneminde yapılan teknik hatalarla harcanmasını istemeyiz. Üniversite adaylarına tercihleri konusunda dikkatli davranmalarını tavsiye ediyor, bir uzman eşliğinde yapılacak tercihlerin daha faydalı olabileceğini hatırlatıyorum."