Çanakkale Bölge

GMKA 7 Proje Desteği ile Sosyal Gelişmişliği Artırıyor

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından Balıkesir ve Çanakkale’nin yer aldığı Güney Marmara Bölgesinde 7 projeye destek verilerek sosyal gelişmeye katkı sağlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından Balıkesir ve Çanakkale’nin yer aldığı Güney Marmara Bölgesinde 7 projeye destek verilerek sosyal gelişmeye katkı sağlanıyor.
 
Açıklanan başarılı projeler neticesinde 2022 yılı SOGEP kapsamında GMKA tarafından, hem desteklenen proje sayısı hem de bölgeye çekilen kaynak tutarı açısından önceki yılların üzerinde bir başarıya ulaşıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilen proje tekliflerinin değerlendirme süreci tamamlanarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından teklif edilen projelerden 7 tanesi desteklenmeye hak kazandı. SOGEP kapsamında Bölgede uygulanacak projelerle 10.086.490 TL tutarı hibe desteği olmakla birlikte toplam 14.636.548 TL tutarında yatırım yapılması bekleniyor. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek; yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek; değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek; toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak; istihdam edilebilirliği artırmak; sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla ilan ediliyor.
GMKA internet sitesinde yapılan bilgilendirmede Çanakkale projeleri şöyle aktarıldı;
 
ÜRETEN KADIN KOOPERATİFLERİ DİJİTALLEŞİYOR
Çanakkale Valiliği tarafından uygulanacak proje ile kooperatifleşme ve ticarileşme faaliyetlerinin desteklenmesi sonucunda ilimizde yer alan kadın kooperatiflerimizin özellikle üretim, pazarlara erişim ve markalaşma hususlarında yaşadıkları sorunları ortadan kaldırarak aktif olarak pazarda yer almalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Liman Başkanlığına ait atıl binanın restorasyonu sonucunda elde edilecek üretim, eğitim ve sıcak satış alanı ile kooperatiflerin ulusal pazarda kendi markalarını duyurmaları, verilecek tüm eğitim ve ekipman desteklemeleri sonucunda kendi ürünlerini üretebilen, teknoloji, hibe destekleri ve pazarlara hakim kadın kooperatifleri yaratılması, 6 kadın kooperatifinde yer alan 120 kadının hem eğitim hem de üretim alanlarında geliştirecekleri beceriler sayesinde ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve bu sayede aileleri de dahil olmak üzere Çanakkale ekonomisine katkıda bulunarak refah düzeylerini arttırabilmeleri projenin en önemli sonucu olacak.
 
İDA’NIN GENÇ KADINLARI ÜRETİYOR
Bayramiç Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin uygulayacağı proje ile gelişmişlik düzeyi düşük Bayramiç ilçesinde ve köylerinde yaşayan kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamak, istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye (kaliteli ve doğal yöresel ürünler üretimi) yönelik eğitimler vermek, örnek uygulamaları göstermek ve ürettikleri ürünlerin paketlenerek marka adı altında pazarlanmasına yönelik bir tesis kurulması hedefleniyor. Bu sayede kadınların toplumsal statüsünü güçlendirmek, gelir düzeylerini, yaşam memnuniyetlerini artırmak ve ilçede göçün azalmasına katkı sağlaması amaçlanıyor. Bayramiç ilçe merkezi ve köylerinde kadınların yetiştirip ürettiği yöresel ürünlerin (Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı, Kiraz, Hurma, Üzüm vb. ürünlerden meyveli turta ve pasta), (Meyve Kurusu) üretilmesi ve işlenmesine yönelik dizaynı ile İDA efsanesinin izlerini taşıyacak olan kütüphane-kafe ve üretim tesisi kurulacaktır. Kütüphane Kafe Bayramiç KHGB tarafından idare edilecek ve tesiste kadınlar çalışacak.
 
TARİHİ ALAN GAZİ KÖYLERDE ŞİFA ÇİÇEKLERİ AÇIYOR
Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın başvuru sahibi olduğu proje ile köylerdeki işsiz kadınlar ve genç nüfus gelir getirici tarımsal faaliyetlere yönlendirilip hedef kitlenin istihdamı gerçekleştirilerek köyden kente göçün kısmen önüne geçilmesi sağlanacak.
 
Tarihi alanda yer alan köylerde yaşayan işsiz ev kadınlarına ve girişimci genç çiftçilere (Alçıtepe ve Seddülbahir Köyleri) istihdam oluşturularak kadınların ekonomik hayatta aktif rol almasının sağlanması, çiftçilerin gelir düzeylerinin artırılması, işsiz gençlerin Tıbbı Aromatik Bitki Yetiştiriciliği konusunda sertifikalandırılarak iş olanağı sunulması ve kişi başına düşen gelir seviyesinin yükseltilmesi hedefleniyor.
 
GÜÇLÜ KADIN KOOPERATİFLERİ GÜÇLENEN TÜRKİYE
 
Biga Kaymakamlığı tarafından uygulanacak proje kapsamında ilçede kurulan kooperatifin kırsaldaki sosyal yardım vasıtasıyla hayatları sürdüren kadınların dahil edilerek bütün ilçe köyleri ve merkezdeki üretimi profesyonel bir yapı altında pazarlama süreçlerinin organize edilmesi, üreten kadın iş gücünün alanlarında uzmanlaşarak tüm ülkemizde bir rol model oluşturması, Biga ilçesinin marka değerinin ve görünürlüğünün arttırılması, kooperatif ürün bazında markalaşması, ilçemiz genelinde dezavantajlı kadın istihdamı ve girişimciliğinin artırılarak üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazara ulaşılabilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Desteklenmeye hak kazanan projeler için gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından sözleşmeler imzalanarak proje uygulama dönemi başlayacak. (Kanyak: www.gmka.gov.tr)