Çanakkale Bölge

Üreticilere tarımda suyun önemi anlatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca hazırlanan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı'  projesi kapsamında Çanakkale'nin Ayvacık İlçesine bağlı Kösedere Köyünde üreticilere ' Tarımda Suyun Önemi', 'Damla Sulama Yöntemi

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca hazırlanan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı"  projesi kapsamında Çanakkale'nin Ayvacık İlçesine bağlı Kösedere Köyünde üreticilere " Tarımda Suyun Önemi", "Damla Sulama Yöntemi " ve "Damla Sulama Yöntemi Unsurlarının Bakımı" konulu eğitim düzenlendi.
 
Eğitime; Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Ekinci, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. İsmail Taş, Teknik Personel, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Toplantının açılışında konuşan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga "Dünyada ve Ülkemizde iklim değişikliği sonucunda meydana gelen küresel ısınma ve azalan yağışların etkisi ile birçok ilimizin kuraklığın etkisi altında kaldığı görülmektedir. Azalan verim, rekolte de düşüş yağışların ve suyun ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermiştir. Bu noktada mevcut suyumuzu etkin ve verimli kullanmalıyız. Tasarruflu kullanmalıyız. Bunu da suyun %77'sini kullandığımız Tarımsal Sulamada suyun tasarruflu kullanılmasıyla, suyu; bitkilerin istediği zaman, istediği miktarda, çevre sorunu yaratmadan, bitki kök bölgesine vererek başarabiliriz" dedi.
 
Eğitimde üreticilere; toprak-bitki-iklim ilişkileri, Damla sulama yönteminin faydaları damla sulama için gerekli elemanlar, planlanması ve sistemin araziye kurulması, damla sulama yöntemi ile gübreleme ve damla sulama yöntemi unsurlarının bakım ve onarımı hakkında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Görevlisi Doçent Doktor İsmail Taş tarafından sunum yapıldı. Üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.