Anavatanı Vietnam ve Tayland olan bitkiyi geçen yıl eken Mahmut ve Mehmet Yüksel kardeşler, 1.5 dönümlük arazide 18-20 bin adet meyve bekliyor. Kasım ayına kadar meyve verecek olan Pithaya'nın şuan Avrupa'da en çok tercih edilen ve popüler olan meyve olduğunu belirten üreticilerden Mehmet Tanrıverdi, meyveyi bir süper markete tanesini 14 liradan sattıklarını söyledi. Antalya ikliminden dolayı büyük bir avantaja sahip olduklarını belirten Tanrıverdi, "Avrupa'da ürün ihtiyacı olduğunda, Türkiye'de ürün çıkmaya başlıyor. Bu büyük bir avantaj. Pazarlamayla ilgili bir sıkıntımız yok. Uzun yıllar da olmayacak gibi görünüyor. Tek sıkıntımız ürünün yaygın olmaması. İhracata yönelmemiz için Türkiye'de 150-200 dönüm arazide bu ürünün üretilmesi gerekiyor. Bunu başarırsak Pithaya Türkiye'ye büyük gelir getirecek" dedi.
İlçede bir ilki gerçekleştiren Yüksel kardeşlerin hasadına eşlik eden Gazipaşa Belediye Başkan Yardımcısı Adem Kaya, ilçe üreticisi adına umut verici bir çalışma olduğunu söyledi. Özellikle tropikal meyvelerde ürün çeşitliliğini arttırmanın önemli olduğunu vurgulayan Kaya, "Belediye olarak ilçemize yenilikleri getiren tüm üreticilerin yanında olacağız ve destek vereceğiz" diye konuştu. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de ilçe tarımının önündeki en önemli sorunun ürün çeşitliliğindeki azlık olduğunu belirterek, Yüksel kardeşleri girişimlerinden dolayı tebrik etti ve destek sözü verdi. Pithaya meyvesini tadan öğrenci Elif Bilgili ise meyvenin çok güzel olduğunu ve bütün vitaminlerin bu meyvede bulunduğunu söyledi.
Pithaya nedir?
Pitaya ya da pitahaya çeşitli kültürlere göre, ejderha meyvesi, ejder meyvesi, dragon meyvesi, çilek armudu, yeşil ejderha, ejderha mücevheri meyvesi, ateş ejderhası meyvesi gibi pek çok farklı adları bulunan Hylocereus cinsi bir kaktüs meyvesidir. Anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan pitaya kaktüsleri, Vietnam, Malezya, Tayland, Bangladeş, İsrail, Filipinler, Kuzey Avustralya, Endonezya, Güney Çin ve Tayvan gibi bir çok ülkede yetiştiriliyor. Hylocereus cinsinden bitkiler sadece gece çiçek açtıkları için gecenin kraliçesi olarak adlandırılıyor. Geceleri çiçek açtığı için tozlaşmayı yarasa ve güve gibi canlılar sağlıyor. Pitaya meyvelerinin ağırlıkları ortalama 150-600 gram arasındadır ancak 1 kilograma kadar çıkanlar da olabiliyor. Kalorisi düşük olan bu meyvelerin tatlı ve ekşi türleri bulunuyor. Etli kısımları krem kıvamında olup lezzetli bir tadı olan meyvenin içerisinde kivide olduğu gibi homojen şekilde dağılmış çörek otuna benzer küçük çekirdekler bulunuyor ve çekirdekleri meyveyle beraber tüketiliyor. Pitaya çiçekleri de yenilebiliyor ya da çayı yapılabiliyor.
Tatlı pitayaların, kırmızı kabuk ve beyaz etli kısımdan oluşan Kırmızı Pitaya, kırmızı kabuk ve kırmızı etli kısımdan oluşan Kosta Rika Pitayası, sarı kabuk ve beyaz etli kısımdan oluşan Sarı Pitaya olmak üzere üç çeşidi bulunuyor. Pitayalar C vitamini, Kalsiyum, Fosfor ve Demir açısından zengin olup antioksidan özelliği bulunuyor. Ayrıca kanseri önlemede yararlı olduğu biliniyor.