Çanakkale Bölge

Cumhuriyetin 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Sempozyumu düzenlendi

Cumhuriyetin 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Sempozyumu Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü, Atatürk İlke ve İnkılapları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ortaklaşa yürütülen “Cumhuriyetin 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Sempozyumu” Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

 

ÇOMÜ, Türk Tarih Kurumu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Bölgesel Rehberler Odası, Türk Ocakları Balıkesir ve İstanbul şubelerinin katkılarıyla gerçekleşen sempozyuma; ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul, ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aşkın Koyuncu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türk Ocakları Çanakkale Şube Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları, Çanakkale Bölgesel Rehberler Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu,  farklı üniversitelerden toplam 18 öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aşkın Koyuncu; Lozan Antlaşmasının öneminden ve gerekçelerinden bahsederek sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Konuşmasına, yoğun programı nedeniyle Muğla'da bulunan Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun selamlarını ileterek başlayan ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul,” Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tarihimizi çok iyi bilmek zorundayız. Lozan taraf olarak kabul edildiğimiz bir antlaşmadır. Türkiye Cumhuriyeti bir filizdir ve filizi yeşerten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Dolayısıyla Tarihimizin önemi adına düzenlenen bu sempozyuma üniversite olarak destek vermeye daima hazırız ”dedi.

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “Hizmetinde bulunduğumuz tarihi alan aslında Lozan'ın birçok hükümleri ile bağlantılıdır. Dolayısıyla alan başkanlığı olarak bu sempozyum bizim için önem arz etmektedir” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü “Çanakkale Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün tarih sahnesine çıktığı yerdir. Uluslararası camiada tanınmak ve bilinmek Lozan Antlaşması ile olmuştur ve bu antlaşma Cumhuriyetimiz’in 100. Yılının senedi olarak hafızamızda kalmıştır.

 

Lozan Barış Antlaşmasının farklı boyutlarıyla ele alındığı sempozyum, katılımcıların Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan ziyareti ile tamamlandı.

 

Haber merkezi