Sağlık

Kalsiyum Nedir? Kalsiyum Nelerde Var?

Kalsiyum; bebeklerden çocuklara, çocuklardan yetişkinlere her yaştan bireyin tüketmesi gereken bir mineraldir.

Vücutta doğal olarak üretilen bir mineral olmadığı için besinlerden alınması gerekir. Kalsiyum özellikle diş ve kemik sağlığı açısından önemlidir.

 

Kalsiyum eksikliği çocuklarda ve yetişkinlerde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Gelişim çağındaki çocuklarda büyüme ve diş sağlığı sorunlarına neden olabilirken yetişkinlerde ise kemik erimesi gibi kemik sorunlarına neden olur.

 

Bu nedenle vücuda yeterli miktarda kalsiyum alımı hayati açıdan önem taşır.

 

Kalsiyum, vücut tarafından üretilmeyen dışarıdan takviye olarak alınması gereken bir mineraldir. Kemik sağlığı, ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Vücudunuzda yer alan kalsiyumun büyük bir çoğunluğu dişlerde ve kemiklerde bulunur.

 

Dolayısıyla kalsiyum hem kemikleri hem de diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Kalsiyum eksikliği kemik ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiler ve kişilerde birtakım sağlık sorunlarına yol açar.

 

Özellikle gelişim çağındaki çocuklarınız için kalsiyum büyük önem taşır. Çocukların gelişme döneminde kemik sağlığını destekler, ağız ve diş sağlığını korur, çürüklere karşı kalkan görevi görür.

 

Yetişkinlerde ise yaşlanmayla birlikte kemik yoğunluğu kaybı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kalsiyum bu noktada kemik kaybı yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olur.

 

Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda görülen bu durum birçok yönden kişinin sağlığını tehdit eder.

 

Bu nedenle besinler aracılığı ile vücuda her gün düzenli ve yeterli miktarda alınması önemlidir. Kalsiyum nelerde var sorusuna kısaca yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, balık, susam, et gibi besinler örnek verilebilir.

 

Kalsiyum Nelerde Var?

Kalsiyum, chia, kuru üzüm, susam, tatlı patates, balkabağı, portakal ve roka gibi pek çok besinde bulunur. Her gün düzenli ve yeterli miktarda vücudunuzda aldığınız kalsiyum pek çok açıdan sağlığınızı destekler ve bazı hastalıklara karşı önlem almanızı sağlar.

 

Yeterli miktarda vücuda alınmadığı takdirde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Hafıza sorunları, halsizlik ve dişlerde güçsüzlük gibi sağlık sorunları ile karşılaşmanıza neden olabilir.

 

Süt ve Süt Ürünleri

 

Peynir, yoğurt, süt, ayran ve tereyağı gibi besinler kalsiyum nelerde var sorusuna birer yanıt olabilir.

 

A vitamini, C vitamini, fosfor gibi vitamin ve mineral açısından zengin olan süt ve süt ürünleri yüksek besin değeri ile kalp-damar sağlığınızı, kemik sağlığınızı destekler.

 

Hem çocuklar hem de yetişkinler için faydalı olan bu besinler, ağız ve diş sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenler, hazımsızlık, şişkinlik gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.

 

Yumurta

Yumurta, protein, karbonhidrat, kalsiyum, B12 vitamini, selenyum gibi pek çok vitamin ve mineral açısından zengindir. Yüksek besin değerine sahip olması nedeniyle tok tutar ve kilo vermenize yardımcı olur. Kalp ve beyin sağlığını destekler. Göz hastalıklarına iyi gelir.

 

Baklagiller

Baklagiller, kalsiyum nelerde var sorusuna verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Kalsiyum açısından zengin olan baklagiller aynı zamanda E vitamini, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Kilo vermenize yardımcı olur, sizi uzun bir süre tok tutar.

 

Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendirir. Kemik gelişimini ve sağlığını destekler. Kötü kolesterolü düşürmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

 

Brokoli

Brokoli, kış sezonunda yetişen yeşil yapraklı sebzeler arasında bulunur. Kalsiyum bakımından zengin olan brokoli, çorba, salata, meze ve yemek olarak birçok şekilde tüketilebilir. Brokoli çorbası, brokoli salatası ve detoks suyu gibi birçok şekilde tüketime uygundur.

 

A vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitamini açısından da yüksek besin değeri olan brokoli, hamilelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Anne karnındaki bebeğin gelişimine katkıda bulunur.

 

Sardalya ve Somon Balığı

Sardalya ve somon balığı, kalsiyum bakımından zengin olan deniz ürünleri arasında yer alır. C vitamini, omega 3, selenyum bakımından da zengin olan sardalya ve somon balığı, kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Göz sağlığınızı destekler, kalp ve beyin sağlığını korur. Alzheimer, kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı sizi korur, hastalık semptomlarını azaltabilir. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir.

 

Soya Sütü

Soya sütü, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Laktoz bulundurmadığı için mide ve sindirim sistemini korumaya yardımcı olur. Şişkinlik, hazımsızlık gibi sağlık sorunlarını önler. Lif oranı yüksek olan soya sütü, tok hissetmenizi sağlar ve kilo vermenize destek olur. Uyku sorunları ve kronik yorgunluğa iyi geldiği bilinir.

 

Badem

Badem, kalsiyum açısından en yüksek kuruyemişler arasında yer alır. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için kontrollü tüketmekte fayda var. Aşırı tüketimde kilo almanıza neden olabilir. Tek başına veya salatalarınızın, yiyeceklerinizin, içeceklerinizin içine de ilave edebilirsiniz.

 

Bamya

Bamya, yaz mevsiminde yetişen sağlıklı besinler arasında bulunur. Kalsiyum yönünden zengin olan bamya aynı zamanda protein, lif, çinko ve demir kaynağıdır. Düşük kaloriye sahip olduğu için kilo vermenize yardımcı olur, tok hissetmenizi sağlar. Bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini destekler.

 

Meyve Suları

Taze sıkılmış meyve suları kalsiyum açısından oldukça yüksektir. Hem yaz hem de kış mevsiminde evde sıktığınız taze meyve suları birçok yönden sağlığınızı destekler. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur, mevsimsel rahatsızlıklara karşı sizi korur. Vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve suları sindirim sisteminizi destekler.

 

Kalsiyum Neden Önemli?

Kalsiyum, hem insanlar hem de diğer canlılar için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Kalsiyum eksikliği büyük oranda kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Osteopeni, osteoporoz, anksiyete, dişlerde zayıflık, hafıza kaybı ve tansiyon sorunlarına yol açabilir. Kişinin yaşamını ve günlük hayatını sekteye uğratır. Kalsiyum faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

Metabolizma ve bağışıklık sistemini güçlendirir,

Kolon kanseri riskini azaltır, kansere karşı koruma sağlar,

Kemik sağlığını destekler, kemik erimesi gibi ciddi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur,

Diş sağlığını destekler, çürük, diş kaybı gibi sorunlara karşı ağız ve diş sağlığını korur,

Kalp-damar sağlığına iyi gelir,

Kolesterole iyi gelir,

Hamilelik döneminde yüksek tansiyon riskini önler.

Kalsiyum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kalsiyum yüksekliği belirtileri nelerdir?

Vücuda gereğinden fazla kalsiyum almak bazı kişilerde mide sorunları ve ishale neden olabilir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de ağırlıklı olarak yorgunluk, halsizlik, kabızlık, sık sık su içme ihtiyacı, kas ağrıları ve hafıza sorunları ile karşılaşmanıza yol açar. Bu nedenle yeterli ve doğru miktarda kalsiyum almak genel sağlığınız açısından önemlidir.

 

Kalsiyum değeri kaç olmalı?

Kalsiyum değeri, kişiden kişiye ve yaş faktörüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bebeklerde 200-260 mg, çocuklarda 1000-1300 mg, yetişkinlerde ise 1300 mg arasıdır. Ancak, hamile ve emziren kadınlarda bu durum farklılık gösterebilir. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Doktorunuz gerekliği gördüğü takdirde ek takviye de verebilir.

 

Hangi sorunlar kalsiyum eksikliğine neden olur?

Kalsiyum eksikliği genel olarak vücuda yeterli miktarda kalsiyum alınmaması durumundan kaynaklansa da bazı özel durumlarda kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Kemoterapi ilaçları, kanser türleri, çölyak hastalığı, böbrek yetmezliği, vücuda fazla miktarda fosfat ve magnezyum alımı gibi durumlarda kalsiyum eksikliği ile karşılaşılabilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr