Çanakkale Bölge

Şehitlerin kanı üzerinden alkol rekoru kırıldı!

Çanakkale Savaşları’ndan ilk şehit verildiği yerlerden biri olan Anadolu Hamidiye Tabyası’nda düzenlenen konserlerde alkol su gibi akıyor.

Çanakkale Savaşları’ndan ilk şehit verildiği yerlerden biri olan Anadolu Hamidiye Tabyası’nda düzenlenen konserlerde alkol su gibi akıyor. Çanakkale ve Türkiye için büyük önem taşıyan bu alanda içki içmek yasak. Yasağa rağmen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı buna göz yumuyor.  Şehit kanları ile sulanmış bu topraklar üzerinde konser düzenlenmesi ve bununla beraber alem yapılmasına tepkiler her geçen gün artıyor. Konser sonunda tabyanın her tarafı alkol şişeleri ile dolu. 

 

Çanakkale Savaşları, dünyanın kaderini değiştiren bir savaş. Türkiye’nin de tarihine altın harflerle yazılmış en büyük zaferlerden biri. Bu zafer için dedelerimiz imkansızlıklar içinde canını ortaya koyarak zaferi kazandı. Bu zaferin kazanması da o kadar kolay olmadı. Bu kentin toprakları şehit kanı ile sulandı.

Çanakkale Savaşları’nda ilk şehit verdiğimiz yerlerden biri de Anadolu Hamidiye Tabyası. Burası daha önce harabe halindeyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimi ile burası yeniden onarıldı. Burada yatan şehitler de Barbaros Şehitliği’ne taşındı.

ALKOL YASAK

Bu yüzden burası AK Parti için de büyük önem taşıyor.  Burada şehitlerin kanı ve kemikleri olduğu için saygı açısında içki içmek yasak. Manevi değeri büyük olan bu alan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Çanakkale Kültür Yolu Festivali adı altında eğlence ve alem mekanına dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile yürüttüğü bu festival için yer seçimi çok eleştiriliyor. Manevi değeri büyük olan bu alana herkes saygı duyuyor. Bu yüzden burada içki içmek de yasak.

ALKOL SU GİBİ AKTI

9 gün sürecek festivalde akşamları tabyada konser düzenleniyor. Binlerce kişinin geldiği konserde yasak olmasına rağmen alkol içiliyor. Vatandaşlar ellerinde siyah poşetler içinde içkilerle konsere geliyor. Konser boyunca içki su gibi akıyor. Kimisi ayakta arkadaşları ile içerken kimisi ise topluca alana kurdukları masalarda alkol alıyor. İçkiyi fazla kaçıranlar ise taşkınlık çıkartıyor. Bu taşkınlığa sahnedeki sanatçılar bile müdahale ediyor. Uyaran sanatçılardan biri de Ebru Yaşar oldu. Sahne önünde bazı gençlerin taşkınlık çıkartması üzerine “Yavaş yavaş için arkadaşlar taşkınlık yok” diyerek uyarılarda bulundu. Konserden sonra tabyanın her alanında alkol şişeleri ile dolu olduğu görüldü

Şehit kanları ile yoğrulmuş bu topraklarda ortaya çıkan manzaraya da tepkiler her geçen gün artarken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bu konuya sesiz kalıyor.

İSRAF FESTİVALİ

Vatandaşların tepki gösterdiği bir diğer nokta ise ekonomik krizin bu kadar derinleştiği ve başta emekli ve asgari ücretlilerin açlık sınırı altında kaldığı bu dönemde bu kadar paralar harcanarak festival düzenlenmesi. Ekonomik kriz nedeniyle devlet tasarruf tedbirleri başlatmış ve her alanda kısıtlamaya gitmişti. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tedbirleri yok sayarak festivaller düzenliyor. Çanakkale’deki festival de bunlardan biri. Aralarında Çanakkale’nin de olduğu 16 ilde festival düzenlenecek. Bu festivallerde akıtılan paranın hesabı ise bilinmiyor. Büyük paralar harcanarak yapılan bu festivalin bir israf olarak görülüyor.

Bir çok vatandaş gibi tepkisini sosyal medya hesabında gösterenlerden biri de Aytekin Er oldu. Er tepkisini şöyle dile getirdi;

 

“Ülkemizin içinde bulunduğu, ekonomik krize rağmen, halkın sesine kulak vermeyip, ekonomik tedbirleri hiçe sayarak "Kültür ve Turizm Bakanlığı" Kültür yolu festivalini iptal etmeyip büyük bütçeler ile gerçekleştirmiştir, günlerdir devam eden ancak ülkemin gerçek anlamda Türk sanatını icra eden tek bir sanatçı getirmemiştir, günlerdir devam eden ancak ilk defa Ebru YAŞAR konserine 20:00 de alana giderek 21:00 de başlayacak konser için oturup bekledik saat 21:00 e kadar sunucu üç kez çıkıp özelik ile Alan başkanlığına övgüler metedip alkış istedi, ancak halk alkışlamayarak tepkisini zaten ortaya koydu, 21:00 de üçüncü kez sahneye çıkan sunucu ezan okunduğundan ara vermek zorunda kaldık deyip tekrar ezan okunacak deyip ara veriyoruz demesi de tam bir gaf oldu, sahnede ne dediğini bilmeyen bir sunucu ve saat 21:30 saz ekibi yeni yerini alıyor ve en sonunda 45 dakika gecikmeli olarak Ebru Yaşar sahnede gözüktü ve ilk parçayı okuyup o da  başladı gaf üstüne gaf;

*Ben sizin için geldim diyor (halbuki para için geldiğini sağır sultan bile biliyor)

*Roman havası çalınca Çanakkale için bir anda tabii siz Trakyalılar iyi oynar dedi.

Anlayacağınız gaf üstüne gaf, bu ülkenin gerçekten Türk Halk ve Sanat müziğinin çok büyük değerleri var bizlere onları unutturmaya çalışmayın.”

 

Mehmet Güler