Çanakkale Bölge

Gaziler Günü törenle kutlandı

Çanakkale’de, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yürüyüş ve resmi tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’nda 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle tören düzenlendi. Gaziler, askeri erkan, öğrenciler ve protokol üyelerinin katılımıyla Truva Atı önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Cumhuriyet Meydanı’nda çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Erol Günaydın, “Trablusgarp’ta, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta ve hatta Galiçya'da anıyla, vatan toprağını süsleyen ve ecdadın torunları gazilerimiz Çanakkale'de bütün herkes gazi ve şehit torunudur. Torunu olduğumuz bu kutlu milleti beylikten devlet kuran Osmanlı gibi cesur, çağ açıp çağ kapatan Fatih kadar kararlı, Anka kuşu gibi küllerinden doğmamızı sağlayan Mustafa'sı ve daima mücevheri gibi bir kahraman, bir gaziyiz. Bizim muhtaç olduğumuz kuvvet damarlarımızdaki asil kanda, cesaret ve yiğitliğimiz ise şanlı Türk tarihimizde mevcuttur. Yüreğimizde vatan ve millet sevgisiyle görev yaparken canlarını ortaya koyan ve gazilikle onurlandırılan tüm arkadaşlarıma, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi ünvanının verilişinin 103’ncü yıl dönümünde şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Başkan Günaydın’ın ardından kürsüde konuşma yapan Deniz Binbaşı Onur Kantimur ise; “
“Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra,  Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin varoluş mücadelelerinde Somali’de, Bosna Hersek'te, Kosova’da, Irak’ta, Suriye'de ve Libya'dan, Mavi Vatan ve Dünya Denizleri'nde gösterdikleri büyük kahramanlıklarla Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya üzerindeki saygınlığının arttırılmasında Cumhuriyetimizi yok etmeye ve yıkmaya çalışanlara karşı güvenlik güçlerimizce yapılan mücadelelerde gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En yüce mertebe olan şehitlik makamı ile birlikte anılan gazilik mertebesi; bağımsızlık ve kutsal değerlik uğruna mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği müstesna bir değerdir. Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir.” dedi.

Törene; Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Erol Günaydın siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Atakan Alkış