Çanakkale Bölge

Ahilik Haftası törenle başladı

Bu yıl 23 - 29 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Haftası, Çanakkale’de “Aynalı Çarşı” duası ve ardından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören ile başladı.

13. yüzyılda yaşayan Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl Ahilik Haftası kutlanıyor. Bu yıl 37’ncisi düzenlenen Ahilik Haftası dolayısıyla Çanakkale’de kutlama programı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. 23-29 Eylül tarihleri arasında yurt genelinde kutlanacak olan Ahilik Haftası törenleri, Çanakkale’de dualarla başladı. Kutlama programı “Aynalı Çarşı açılış duası” ile Aynalı Çarşı’nın önünde başladı. Açılış duası, İl Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından okundu. Duaların ardından protokol heyeti, çarşı esnafını ziyaret ederek hayırlı işler temennilerinde bulundu. Esnafları ziyaret ederek hareket eden protokol heyeti, kortej halinde Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan tören alanına hareket etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene Çanakkale Vali Yardımcısı Dr. Polat Kara, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Ömer Faruk Göktürk, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, ilçe belediye başlanları, Esnaf Odaları Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve 8. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı. Çelenk sunumun ardından Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan ve Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek konuşma gerçekleştirdi. 

Konuşmaların ardından ilin ustası, kalfası ve çırağı ile Çanakkale’nin ahilerine, ahilikte önemli törenlerden biri olan,  Şed Kuşanma töreni ile kaftan giydirildi. Törenin devamında halk oyunları ekipleri ve mehteran takımı gösteri gerçekleştirdi. Sema gösteri ve ahi ikramı ilan devam eden ilk gün programı, Cumhuriyet Meydanı’na kurulan Kızılay seyyar kan verme aracında düzenlenen kan bağışı etkinliği ile sona erdi. 37. Ahilik Haftası Kutlamaları, hafta içinde çeşitli programların gerçekleşmesi ile devam edecek.

Atakan Alkış