Çanakkale Bölge

Tazelenme Üniversitesi Kuruluyor! (videolu)

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ bünyesinde “Tazelenme Üniversitesi” kuracaklarını açıkladı. Bu üniversiteye 65 yaş üstündekiler başvuracak ve 60 branşta olacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ bünyesinde “Tazelenme Üniversitesi” kuracaklarını açıkladı. Bu üniversiteye 65 yaş üstündekiler başvuracak ve 60 branşta olacak. Türkiye’de bu alanda eğitim veren sadece 3 üniversite bulunuyor, ÇOMÜ dördüncü üniversite olacak.

 

Boğaz Medya’da Gazeteci Hasan Sami Er’in konuğu olan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, özellikle olmasa bile ihmal edilmiş üniversite-kent ilişkisi için çalıştıklarını anlattı. Zafer Meydanı'nın düzenlenmesinden, 65 yaş üstü için kurulacak Tazelenme Üniversitesine,  kurslardan fitness'lara kadar her konuda bilgi verdi.

 

Çanakkale kent ilişkisi kapsamında neler yapıyorsunuz?

Çanakkale'de çok özel bir alan var. Burada Nedime Hanım Yerleşkesi, Korfman Kütüphanemiz var -ki alanında Türkiye'nin en iyi tematik Kütüphanesi- onun yanında şu anda projesi kültür bakanlığımıza sunulmuş ve onay beklemekte olan bir Ermeni Kilisesi ve Papazın evi var. Bu mekanları Zafer Meydanı'yla birlikte ele alıp bence klasik Avrupa şehirlerindeki bir Old Town yani eskişehir mantığıyla, bir destinasyon haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli çalışmaları ilgili bölümlerimiz de yaptık zaten. Bakanlıklara da sunmuş durumdayız. Yine biliyorsunuz Müzik ve Sahne Sanatları Fakültemiz, eski adıyla Devlet Konservatuarımız burada. Üniversite ile kent işbirliğinde Profesör Doktor Uğur Türkmen hocamız geçen sene 182 tane etkinlik planladı ki bu 200'ü geçti. Bu sene yine etkinlik takvimi açıklandı. 200'ün üzerinde bir etkinlik için katalog bile basıldı. Bizim bütün etkinliklerimiz sadece Müzik Sahne Sanatları Fakültesi ile değil tabi. Mesela Eğitim fakültesinde bir Cam Üfleme Atölyesi açtık. Orada şu anda STK'lı kadınlarımız, diğer sanatçı kadınlarımız üretiyorlar. Bir Tazelenme Üniversitesi açıyoruz. Bu ay kayıtlarını alacağız. İlk kez 60 yaşın üstünde yaş almış 30 kadın 30 erkek birey, üniversiteye tekrar kaydını yaptırıp gönüllülük esasıyla çalışan 60 tane akademisyen ile ders alacaklar.

 

Tazelenme üniversitesi kayıtları ne zaman?

Covid sonrası, Sağlıklı beslenme, Nefes egzersizleri, Cam atölyeleri, Seramik atölyeleri, Korolar, Deprem bilinci, Doğal afet bilinci şeklinde olacak. Bunlar gibi 60 tane farklı branştan dersleri haftanın iki günü ikişer saat olmak üzere alacaklar. Bunun gibi farklı üniversiteler var. Şu anda bunların arasında biz dördüncü olduk. Protokolü imzaladık. Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan da destek aldık. Bütçe konusunda YÖK'e de proje ile başvurduk anlattık. Şu an üniversitemiz Türkiye'de Tazelenme Üniversitesi konusunda merkez kampüs olmuş duruma. Tabii kentte bunlara yoğun bir talep var, duyulmuş. Arayanlar, soranlar oluyor. Kayıtları şeffaf ve saydam bir şekilde ilan edeceğiz. Bu konuda Rektör Yardımcımız Profesör Doktor Evren Karayel Gökkaya hocamız ve ekibinin koordinatörlüğünde çok profesyonel ve tizlikle yapılıyor. O da kente katma değer sağlayacak.

Çalışmalarımız devam ediyor, Spor dostu kampüs projesi var. Bir kapalı yüzme havuzumuz vardı ve kapalıydı onu açtık. Şimdi 35 yaş grubundan itibaren yüzme kurslarına başlayacağız, stilli yüzme kurslarına başlayacağız halkımıza açık olacak. Bu arada Fitness'larımıza Çanakkale'nin en nitelikli ekipmanlarını, vücut kitle sayım cihazlarını da kazandırdık. Hafta sonu Gelibolu maratonuna katılan koşucu sporculara ve halkımıza ücretsiz bir analiz yaptırdık. O da bilimsel bir çalışmaya dönüştü.

İlk görevde göreve başlayınca Çanakkale'de üniversiteyi kente indirme gibi bir misyonumuz vardı. Geçtiğimiz bir yıla göre oldukça iyi noktadayız ama benim için yetersiz çok daha iyi noktada olmamamız için hiçbir sebep yok. Çünkü Çanakkale'nin gerçekten ciddi bir potansiyeli var.

 

İlçelerin hepsinde fakültelere bağlı bir bölüm olmasına rağmen Bozcaada'da yok.

Ama onun yerine Bozcaada'da Bağcılık Araştırma Enstitümüz var. Hatta 4 Ekim Cumartesi günü bağcılık ve biyoçeşitlilik üzerine Bozcaada'da bir çalıştay düzenleyeceğiz. Çünkü biliyorsunuz Bozcaada ve Gökçeada özellikle endemik türler yönünden çok zengin. Bu endemik türler özellikle işlenip kanser tedavisine dahil kullanılıyor ve iyi cevaplar veriyor. Dolayısıyla bu kentin potansiyellerini kullanmamız lazım.

Bu konuda bir biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi kuruyoruz.

Bu arada veterinerlik konusunda bir çalışmamız var bunun da ayrıntılarını daha sonraki günlerde açıklayacağız. Özellikle Biga ve Bandırma hafızasındaki nitelikli ve devlet politikasına uygun buraya bir hayvan hastanesi yapacağız ama butik ve nitelikli olacak.

 

Mine Yel