Sağlık

Meme Protezi Nedir? Meme Protezi Çeşitleri

Meme protezi diğer adı ile meme implantı, meme dokusunun cerrahi yöntemlerle büyütme ve dolgunlaştırma amaçlarıyla uygulanan medikal protezdir.

Meme protezi diğer adı ile meme implantı, meme dokusunun cerrahi yöntemlerle büyütme ve dolgunlaştırma amaçlarıyla uygulanan medikal protezdir.

Silikon yapısı bulunan meme protezleri, memenin şeklini, büyüklüğünü ve hatlarını yeniden belirlemek için kullanılır.

Meme proteziyle yapılan meme estetiği ameliyatı, memelerin istenen şekle ulaştırılması için kesin ve kalıcı bir çözüm sunmaktadır.

 

Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Meme genetik ve hormonal faktörlere, kilo alıp vermeye bağlı olarak boyutu değişen bir dokudur. Sonradan gelişen travma veya lezyonlar yüzünden de meme boyutu arzu edilenden küçük hale gelmiş veya meme komple alınmış olabilir.

 

Meme dokusunun eski haline veya istenilen boyutuna ulaşması için meme protezleri tedavi imkanı sağlar.

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber medikal ürünlerin gelişmesi sayesinde meme protezi doğal meme dokusuna uygun olarak üretilmekte ve vücutla uyum sağlamaktadır.

Meme protezi şekillerine, içeriklerine ve yüzey yapılarına göre sınıflandırılabilir. Vücut yapısına veya meme protezi tedavisi yaptırmak isteyen hastaların isteğine göre meme implant şekilleri seçilebilir.

Meme implantı meme büyütme, yeniden şekillendirme veya yapılandırma amaçları için kullanılmaktadır.

Uğraması muhtemel hasarlara ve gelecek darbelere karşı son derece dayanıklı meme protezi jel dokuları sayesinde parçalanmaz ve zarar görmez. Meme protez türleri

Yuvarlak

Anatomik

Silikon

Serum fizyolojik içerikli

Pütürlü

Düzgün yüzeyli olarak sınıflandırılır.

Yuvarlak Şekle Sahip Meme Protezi

Yarıdan kesilmiş bir küreyi andıran yuvarlak meme protezi, özellikle dekolte bölgesinde belirgin bir dolgunluk isteyen hastalar tarafından tercih edilir.

Yuvarlak meme protezi meme hatlarının daha belirgin olmasını sağlar ve meme dokusunun orta kısmında dolgunluk oluşturur.

Özellikle meme büyütme amacıyla meme implantı kullanan kişiler, verdiği dolgun görüntüden ötürü genelde yuvarlak meme protezlerini tercih etmektedir.

 

Anatomik Şekle Sahip Meme Protezi

İnsan vücudunun meme şekline daha uyumlu, diğer adı damla şeklinde meme protezi olan bu protez türü tıpkı bir su damlasına benzer ve üst kısmı darken alta doğru genişler. Yuvarlak meme protezinin aksine damla şeklindeki silikonlar meme alt kısmında dolgunluk sağlar.

Meme protez şekilleri vücut şekline ve yapısına, meme dokusuna ve hastanın isteğine bağlı olarak tercih edilebilir.

 

Pürüzlü (Textured ) ve Düzgün (Smooth) Yüzeyli Meme Protezi

Meme implantlarının dış yüzeyi özel ve sert bir silikon kılıf ile kaplıdır. Pütürlü kılıflarla kaplanan meme protezi, yerleştirildiği meme dokusuna daha iyi tutunur. Dokuyla bütünleşerek kapsül oluşturma ihtimalini azaltan pürüzlü yüzeye sahip meme implantı, diğer meme protez türlerine göre daha sık tercih edilmektedir.

 

Silikon ve Serum Fizyolojik İçerikli Meme Protezi

Silikon dolgu maddesiyle üretilen meme protezi doğal meme dokusuna en uygun implant türüdür. İnsan vücuduna en yakın malzeme olması sebebiyle meme büyütme ve rekonstrüksiyon ameliyatlarında yaygın olarak kullanılır.

 

Serum fizyolojik meme protezi ise salin de denilen steril tuzlu su ile doldurulmuş silikon kabuktan oluşan protez türüdür.

Serum fizyolojik içerikli meme protezleri ameliyat esnasında sonradan doldurulduğundan, protez hacmi ve simetrisinin ayarlanması daha kolaydır.

Silikon içerikli meme protezlerine göre daha sert bir hissiyatı vardır.

 

Meme Protezi Nedenleri Nelerdir?

Meme protezi ameliyatları çeşitli sebeplerden dolayı yapılabilir. Rekonstrüktif ve estetik amaçla yapılabilen meme protezi ameliyatları, plastik cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Meme implantı ameliyatları

 

Meme büyütme ve dikleştirme

Asimetriyi düzelterek vücut hatlarını onarma

Doğum, emzirme ve travma sonrası bozulan dokuları onarma

Kanser sonrası meme dokusunu yeniden yapılandırma amaçlarıyla yapılabilir.

Meme Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Meme protezleri genetik olarak küçük olan memeleri büyütmek ve şekillendirmek, doğuştan gelen anomalileri düzeltmek, sarkma ve hacim kaybı yaşanan meme dokusunu toparlamak gibi estetik kaygılarla kullanılmaktadır.

 

Bozulan meme dokusunun yeniden yapılandırılması durumlarında da meme protezi tedavisi uygulanabilir. Örneğin; meme kanseri sonrası alınan memenin rekonstrüksiyon yöntemiyle yeniden oluşturulması, yaralanma sonucunda memeye alınan hasarın düzeltilmesi gibi durumlar meme protezi kullanımını gerektiren hallerdendir.

 

Meme Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Cerrahi müdahale sonrası yaşanabilecek komplikasyonları önlemek, iyileşme sürecini hızlandırmak için meme protezi ameliyatı sonrası yapılması elzem olan birtakım şeyler vardır. Meme implantı sonrası yapılması gerekenler şunlardır:

 

Hekimlerin reçete ettiği ağrı kesici, antibiyotik ve anti enflamatuar ilaçları önerilen dozda ve düzenli olarak kullanmak meme estetiği ameliyatlarının yarattığı ağrıyı kontrol etmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir.

Belirlenen kontrollere düzenli olarak gitmek, oluşabilecek komplikasyonları önceden fark etmek ve iyileşme sürecinin nasıl ilerlediği hakkında gözlem yapmak için gereklidir.

Meme protezi ameliyatları sonunda doktorunuzun önerdiği süre boyunca egzersiz yapmaktan kaçınmalı ve zorlayıcı aktivitelerden uzak durmalısınız.

Doktorunuzun belirttiği sürede meme protezi ameliyatı sonrası cerrahi olarak özel üretilmiş sütyenler giymeniz gerekir. Meme dokusuna protezlerin yerleşmesi ve şişliklerin azaltılması için bu sütyenlerin giyilmesi gereklidir.

Meme protezi ameliyatı sonrası birkaç gün dikişlerin suya temas etmemesi gerekir. Doktorunuz önerene kadar duş almaktan kaçınmalısınız.

Ameliyat edilen bölgede şişliklerin inmesi için soğuk kompres yapabilirsiniz. Yaraların enfeksiyon kapmaması için doktorunuzun belirttiği şekilde pansuman yapmalısınız.

Bu süreçte beslenmenize ve dehidrasyona dikkat etmek bol sıvı almak oldukça önemli. Rutin beslenmenize ekleyeceğiniz sağlıklı seçenekler ve yeterli su alımı iyileşme sürecinizi hızlandırmada katkı sağlayacaktır.

Meme Protezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Meme Protezi Engel Oranı Nedir?

Meme protezi ameliyatı sonrası, ilk birkaç gün harici fiziksel aktivitelere engel olmayan bir süreçtir. Ciddi bir sağlık sorunu veya meme implantı takılması sonrası olası komplikasyonlar yaşanmadığı sürece, meme protezi ameliyatı tek başına engellilik oranını değiştirmez.

 

Meme Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Meme protezleri şekil ve içerik yönünden birbirinden farklıdır. Meme protezlerinin değişen yapıları fiyat skalasını da etkilemektedir. Meme protezinin türü ve kalitesi, implant fiyatlarının değişmesine neden olur. Meme protezi ameliyatının estetik ve rekonstrüktif amaçlardan hangisi ile yapıldığı, müdahalede bulunan uzmanın kıdemi ve tecrübesi de meme protezi fiyatlarını değiştirmektedir.

 

Meme Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Meme protezi, genelde ömür boyu kullanılmak üzere takılan protez türlerindendir. Ancak çeşitli faktörler, belli süreler sonunda meme protezi durumunun değerlendirilmesine ve değiştirilmesine sebebiyet verebilir. Meme protezinin değiştirilmesine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Silikon meme protezleri genelde 10-15 yıl kullanılmak üzere üretilseler de bu sürelerin sonunda protezin durumuna bakmak hasta sağlığı için önemlidir. Serum fizyolojik içeriğe sahip meme protezi, silikon içerikliye göre daha uzun ömürlü olsa da herhangi bir sızma durumunda meme protezinin değişmesi gerekebilir.

Meme protezlerinin yırtılması, sızdırması veya etraflarında kapsül (sert doku) oluşması durumunda protezler derhal değiştirilmelidir.

Meme protezi hacminde azalma veya şeklinde deformasyon yaşanması durumunda meme implantları değiştirilebilir.

 

Meme Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Meme protezi şeklini korumak ve meme etrafında oluşacak enfeksiyonları önlemek için düzenli doktor kontrolüne gitmek şarttır. 6 ay veya 1 yıllık periyotlarla protezlerin durumunu incelemek olası komplikasyonları engeller. Meme protezi ameliyatı sonrası yara iyileşene kadar temiz ve kuru tutulmalıdır.

 

Doktorunuzun belirttiği şekilde pansuman yapmak ameliyat sonrası yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır. Meme protezi ameliyatı sonrası şişlik ve morlukların oluşması gayet normaldir, yine de bu semptomları en aza indirmek için doktor kontrolünde soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr