Çanakkale Bölge

“OKUNDUKÇA, ADIN YAŞAR”

Yazar Saygılı, eğitim neferi olarak göreve başladığı ilk yıllarda, okul yöneticilerinin hayatına anlam kazandıran o sözü ettiğini, kendisinin de bir an olsun anlamlı o sözü unutmadığını belirtti.

Emekli Eğitim Yöneticisi ve Yazar Saygılı’ nın aklından hiç çıkarmadığı o söz, kitaplarına ilham kaynağı oldu.

“OKUNDUKÇA, ADIN YAŞAR”

Yazar Saygılı, eğitim neferi olarak göreve başladığı ilk yıllarda, okul yöneticilerinin hayatına anlam kazandıran o sözü ettiğini, kendisinin de bir an olsun anlamlı o sözü unutmadığını belirtti.

36 yıl Eğitim alanında hizmet veren, Çanakkale’nin hem eğitim hem de kültürüne katkı veren Hamit Saygılı, yazdığı kitapla Mesleki tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

Ömrünü Eğitime Adadı.

Saygılı, mesleki deneyimlerini topladığı ’36 Yıl ve Ben – Anılar’ kitabında gerek köy okullarında gerekse Halk Eğitim Merkezi’nde edindiği tecrübeleri kaleme aldı.

Ömrünü eğitime adadığını, anılarını kaleme alıp, yeni nesle aktararak gösteren isim, Emekli Eğitim Yöneticisi ve Yazar, Hamit Saygılı oldu.

Aklından hiç çıkarmadığı o söz, kitaplarına ilham kaynağı oldu. “OKUNDUKÇA, ADIN YAŞAR”

Yazar Saygılı, eğitim neferi olarak göreve başladığı ilk yıllarda, okul yöneticilerinin hayatına anlam kazandıran o sözü ettiğini, kendisinin de bir an olsun anlamlı o sözü unutmadığını belirtti.

36 yıl Eğitim alanında hizmet veren, Çanakkale’nin hem eğitim hem de kültürüne katkı veren Hamit Saygılı, yazdığı kitapla Mesleki tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

***

 

Ömrünü Eğitime Adadı.

Saygılı, mesleki deneyimlerini topladığı ’36 Yıl ve Ben – Anılar’ kitabında gerek köy okullarında gerekse Halk Eğitim Merkezinde edindiği tecrübeleri kaleme aldı.

Okulunu bitirdikten sonra 1979 yılında eğitim camiasına adım atan Hamit Saygılı, hem öğretmenlik hem de yöneticilik yaptığı bu görevler sırasında başarılı çalışmalara imza atan bir isim olarak tanındı.

Türkiye’nin birçok il ve ilçelerinde, kutsal bildiği öğretmenlik mesleğini 36 yıl boyunca icra eden Hamit Saygılı, sayısız öğrenci yetiştirdi. İdealist bir öğretmen kimliğinin yanı sıra yönetici olarak verdiği kararlarla da, hem ülkemizin hem de Çanakkale’nin eğitim seviyesinin yükselmesinde önemli rol üstlendi.

Rize’nin Pazar İlçesinde Eğitim Camiasına adım atan Saygılı, daha Sonra Çanakkale Biga, Hatay İskenderun, Payas, Samandağ ve Dörtyol. Çorum’ da sınıf öğretmeni olarak görev aldıktan sonra yeniden Çanakkale’ye döndü.

Hamit Saygılı Memleketi Çanakkale’de,  Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 16 yıl hizmet verdi.

Sayısız kurs açarak,  sadece öğrencileri değil,  vatandaşları da meslek sahibi yapan Emekli Eğitim Yöneticisi Hamit Saygılı, Çanakkale için onlarca önemli çalışmaya imza attı.

36 yıllık aralıksız eğitim ve öğretim döneminde; Hem Türkiye hem de Çanakkale eğitim camiasına hizmet veren Hamit Saygılı, tüm hizmetler ve anılarını da ’36 Yıl ve Ben – Anılar’ adlı kitabında topladı. 

Meslektaşlarına, Mesleki tecrübelerini kaleme aldığı bu kitapla aktaran Hamit Saygılı, emekliliğinde de eğitim camiasından kopmayıp, ömrünü eğitime adadığını gösterdi.

SAYGILI KİMDİR?

“36 YIL ve BEN- Anılar adlı Kitabın yazarı, Hamit SAYGILI, 1955 Biga doğumlu olup, ilk, orta, lise (İHL) öğrenimini Biga'da, Yüksek Öğrenimini ise, Çanakkale'de tamamladı.

Daha sonra, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde, 2+2 proGramını bitirerek, tahsilini "lisans" düzeyine yüksetti. (yıl: 2012,yaş,57)

Meslek hayatına, ilk olarak Rize ilinin, Pazar ilçesi, Tütüncüler(Talvat) köyünde sınıf öğretmeni olarak başladı. (1979)

Ülkemizin muhtelif İl ve İlçelerinde: Rize:Pazar, Çanakkale:Biga, Hatay: İskenderun, Payas, Dörtyol, Samandağ ve Çorum:Bayat'ta Sınıf Öğretmenliği, Çanakkale Merkezde, Halk Eğitimi Merkezi ve (ASO) Müdürlüğü (16 yıl) Çanakkale, Çan'da, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü (2yıl) Çanakkale, Biga'da, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü, (2 yıl) Çanakkale Bozcaada'da, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü (10 yıl) görevlerinde bulundu. Bulunduğu bu okul ve kurumlarda ki öğretmenlik ve yöneticilik görevleri esnasında, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, eğitim ve öğretim kalitesinin arttırılmasının yanı sıra, vatandaşların ekonomik olarakta güçlenmesi için de var gücüyle, azimle ve özveriyle çalışarak sayısız ödüller aldı. (Teşekkür, takdir, başarı belgesi, aylıkla ödüllendirme ve plaketler)

Meslek hayatının 30 yılı, kesintisiz bil fiil yöneticilikte, kalan yılları da öğretmenlikte geçti. 36 yıl, 4 ay, 14 gün süren ve üstün başarılarla dolu olan meslek hayatını, 20 Temmuz 2015 tarihinde kendi isteğiyle, Çanakkale'de sonlandırdı.

Emekli olduktan sonra bile, eğitim dünyasından kopmayan Hamit SAYGILI, öğretmenlik ve yöneticilikte bizzat yaşadığı olayları, edindiği tecrübe ve birikimlerini  "36 YIL ve BEN - Anılar" adlı kitabında toplayarak kalıcı hale getirdi ve toplumla paylaştı. Ve de yayın dünyasına kazandırdı.

Hamit SAYGILI, evli ve iki çocuk babasıdır.

“GURUR DUYUYORUM.”

Emekli Eğitim Yöneticisi ve Yazar Saygılı’ ya, başta meslektaşları olmak üzere, bir dönem de idarecileri olan onlarca isimden, “36 Yıl Ve Ben” isimli kitabı için övgü mesajları yağıyor.

Gerek sosyal medyasında duyuru yaptığı sayfasında, gerek ise telefon mesajları ile Saygılı’ nın kitabını yorumlayan isimlerden, Emekli İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Kenan Üzmez,

“36 YIL VE BEN adını verdiğin eseri zevkle okudum. Bütün yaptıklarını şahsım adına çok beğendim ve takdire layık gördüm.

İdealist bir öğretmen ve yönetici olduğunu icraatların apaçık gösteriyor. Devletin sana verdiğinin karşılığını kat ve kat ödediğin gün gibi aşikar… Seni canı gönülden kutluyor, hayat boyu esenlikler diliyor, gözlerinden öpüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

ÇOMÜ’ den emekli Öğretim görevlisi Aptullah Sarıca şu ifadeler ile Saygılı’ ya seslendi;

“İnsan eskise de anılar düşer yollara. Yol alır gelir nice yıllardan sonra.  Sevgili Hamit Saygılı hocam, anılarınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Ne kadar çok gayret göstererek kitabınızı yazdığınızın farkındayım. Bu çalışmanızı anlatmaya kelimeler yetersiz kalsa da sizi gönülden kutlarım. Harika bir eser yazmışsınız. Değerli dostum, belki bazen yazdığın kitabın fark edilmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Sadece böyle düşünmenin doğru olmadığını göstermek için bu satırları yazdım ve size teşekkür etmek istedim. Ve yine size özel tarihe bir not düşmek istedim. Sizden böyle bir çalışma beklenir di zaten. Beklenenin ötesine geçtiniz, güzel bir eser yazdınız.

Değerli dostlar, harcanan her emeği takdir etmek gerekir. Takdir edilmek, insana moral ve kıymet hissi vererek daha teşvik edici olur. İnsanı yeni eserler vermeye yönlendirir. Maalesef gözlerimiz çoğunlukla eksikliği görmeye ve dilimizde daha ziyade eleştirmeye yatkındır. Millet olarak yapılan iyi ve güzel çalışmaları görmeli, yapanları takdir etmeliyiz. Atalar güzel söylemiş; ’Marifet iltifata tabidir. Müşterisiz mal zayidir.’ "

Eğitim neferi, Hikmet Altınbilek ise, “Çok değerli kardeşim” diye seslendiği Saygılı’ nın kitabı için,  düşüncelerini dile getirdi; “Çok başarılı eziyet ve baskılarla geçen koskoca 36 yılı, Devletine, Milletine adadığın değerli ömrünün her anıyla, acısıyla hüznüyle başarılarınla, bizlerde senin kadar onur ve gurur duyuyoruz ve sana sonsuz teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 30 yıldan beri seni tanıdığımız için bizlerde senin kadar gururluyuz.”

“PARMAĞIMI, BALA BATIRMIŞCASINA, SAYFALARI ÇEVİRDİM”

Emekli Öğretmen Ulvi Güney’ in değerlendirmesi ise, hayli çarpıcı ifadeler ile tam da şöyle geliyordu.

Yazar Saygılı için; “Saygılı Hocam” hitabında bulunup, ardından da;

*36 YIL ve BEN * ANILAR* Eserinizin sayfalarını parmağımı bala batırmışçasına çevirerek yudum yudum okudum.

Öyle bir eser yaratmışsınız ki, hayat sanki bir kilim dokunurcasınaa ilmek ilmek ve düyüm düyüm yaşanmış…

Hatta bununla da kalmamış, nostaljiyi, tarihi ve öz bilgileri birbirleriyle kaynaştırmışsınız. Sayenizde o ‘Lambanın değişen fitilinden’ ben de aydınlandım.

Eyer yetkim olsaydı, mesleğe yeni katılan kardeşlerime eserinizi kazanmalarını inan mecbur kılardım.

Sizi teşekkür, tebrik ve takdirleriyle kutlayanların yanında sadece küçük bir nokta kadar bile olsa içten sevgilerimle ben de kutlarım. Daha nice, nice başarılara imza atacağınız inanç ve temennileriyle saygılar sunarım…”

Mine Yel