Çanakkale Bölge

Öğrenciler Ayakkabı Tamiri İçin Sırada

Ekonomik sıkıntılar pratik çözümleri beraberinde getiriyor. Maliyetlerin artmasıyla öğrenciler yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabılarını tamir ettirmeyi tercih ediyor. Artan yoğunluktan dolayı ise ayakkabı tamiri için tamirciler randevulu sistem başlattı.

Zorlaşan yaşam koşullarında en çok etkilenen her zamanki gibi eğitim oluyor. Veliler ve öğrenciler eğitim masraflarını en aza indirmek için alternatif yollar izliyor. Eğitim masraflarının yanı sıra ayakkabı fiyatları da büyük bir artış gösteriyor. Yeni ayakkabı almakta güçlük çeken veya fazladan  masrafa girmek istemeyenler eski ayakkabılarını tamir ettirerek geri dönüşüm sağlıyor. Üniversite döneminin başlaması ve Çanakkale'ye öğrencilerin gelmesi ise ayakkabı tamircilerinin yoğunluğunu arttırıyor.

Çanakkale'de sadece dokuz ayakkabı tamircisi bulunurken, bu isimlerden biri olan Rüzgar lakaplı Mehmet Tutar, 10 yıldır  bu mesleği icra ediyor. İnsanların alım gücünün düşmesi  son 7 yıldır da vatandaşı tamire yönlendiriyor. Randevu sistemi ile hizmet veren Tutar, bu sistemi Çanakkale'ye getiren ilk kişi olarak öne çıkıyor.

Yazın daha çok terlik ve sandalet kullanımı yaygın olduğu için insanlar ayakkabı tamirine gerek duymuyor. Fakat kış aylarının gelmesi zorlu şartları da beraberinde getiriyor, vatandaş yeni ayakkabı almaktansa maliyeti düşürerek botlarını ve ayakkabılarını tamir ettirmeyi seçiyor. Kış ayında artan yoğunluktan dolayı da randevu sistemine başvuruluyor. Ayakkabı yapımının çok meziyetli bir işlem olması randevuların birikmesine neden oluyor.1 hafta ve 1 ay içerisinde randevular değişiklik gösterirken, fiyat aralığı ise hasardan hasara veya işçiliğine göre değişiyor. En düşük fiyat 50 TL iken en yüksek fiyat 500 TL civarında.

 

Maliyetlerin yüksek olması ve bazı tamircilerin hızlı yöntemler kullanması kaliteyi düşürüyor. Tutar, Japon usulü tamirlerin çoğu zaman hasarları düzeltmediğini ifade etti. Randevu sistemine uymayan bazı müşterilerin başka tamircilerle deneme yapmalarına rağmen, sonunda yeniden kendisini tercih ettiğini de ekledi.

Tamir işi şuan ne kadar çok talep görse de yapan insan sayısının oldukça az olduğunu, gelecek vadeden bir meslek olmadığını dile getirdi. Gençlerin bu mesleği yapmak istemediğini çırak bulmakta oldukça zorlandığını, bulunan çırakların ise kısa süre içerisinde işi bıraktıklarını söyledi. Tutar, kaliteden asla ödün vermeyeceğini vurgulayarak güler yüzü ve neşesiyle gelecekte de  işini severek yapacağını ifade etti.

 

Tuba Demirtaş