Çanakkale Bölge

Çanakkale Sarıçay’da ekoloji yeniden mi canlanıyor?

Çanakkale Merkez’den geçen Sarıçay’da son günlerde kefal balıklarının yoğunluğu göze çarpıyor.

Çanakkale Merkez’den geçen Sarıçay’da son günlerde kefal balıklarının yoğunluğu göze çarpıyor. Birkaç yıl önce yapılan analizlerde Sarıçay’daki yaşam ekolojisinin tehlike altında olduğu ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz aylarda yapılan temizliğin ardından Sarıçay’da yeniden kefal balıklarının görülmesi, ekolojik yaşamın yeniden canlanması için bir umut oldu. 

Geçtiğimiz aylarda dip temizliği gerçekleştirilen Sarıçay’da doğal hayat yeniden hareketlendi. Kefal balıkları yeniden Sarıçay’da yaşamaya başladı. Bir zamanlar su samurlarının, balıkçıl kuşların ve çeşitli balıkların yaşam alanı olan Sarıçay’a dökülen atıklar ve insanların neden olduğu kirlilik, Sarıçay’daki yaşam popülasyonu oldukça azalttı. Sarıçay üzerinde yer alan ve doğal temizleyici görevi gören sazlıkların da geçtiğimiz yıllarda yok edilmesiyle birlikte Sarıçay’daki ekolojik denge insanların neden olduğu kirlilik ve çevresel müdaha

le nedeniyle bozuldu. Sazan ve kefal balıklarının ölü olarak suyun üstüne vurması, yüzen ve dipteki çöpler ile yayılan pis kokular vatandaşta endişeye neden olmuştu.  Sarıçay’da 2021’de yapılan laboratuvar tetkiklerinde kadmiyum metalinde zenginleşme ile nikel ve kurşun bakımından Sarıçay’ın yatağındaki sedimentlerde yüksek düzeyde ekolojik risk söz konusu tespit edilmişti. 

2023 Mayıs ayında başlatılan ve Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında yüzey ve dip temizliği gerçekleştirilmişti. Çanakkale Belediyesi de birçok kez yüzeyde ve çevrede temizlik çalışmaları gerçekleştirmişti. Yapılan bu çalışmaların ardından bu yıl Sarıçay’da yeniden yaşam belirtileri görülmeye başlandı. Sarıçay’da onlarca kefal balıklarının yüzdüğü görüldü. Sarıçay’da yeniden balıkların yüzmesi, gelecekteki ekolojik yaşamın yeniden canlanması adına bir umut oldu.

Sarıçay’daki yaşamın korunması ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir doğal ortam bırakılabilmesi adına, ekolojik dengeyi bozabilecek kirlilik kaynaklarına karşı önlem alınması gelecek adına büyük önem taşıyor. 

Atakan Alkış