Çanakkale Bölge

Türkiye’nin 5. Tazelenme Üniversitesi Çanakkale’de açıldı, öğrencileri 60 yaş üstü (videolu)

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 60 yaş ve üzeri vatandaşlar için önemli bir adım atarak 'Tazelenme Üniversitesi Projesi'ni hayata geçirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan bu proje, üniversitenin Anafartalar Kampüsü’nde düzenlenen bir törenle resmen açıldı. Açılış etkinliğinde, katılımcılar için bir oryantasyon programı düzenlenirken, ilk ders ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu tarafından verildi.

Türkiye’nin beşinci Tazelenme Üniversitesi olan bu proje, 60 yaş ve üzeri bireylere çeşitli konularda kurs ve programlar sunarak, zihinsel fonksiyonlarını geliştirmeyi ve yeni beceriler kazanmalarını sağlamayı hedefliyor. Proje, aynı zamanda yaşlı bireylerin sosyalleşmesini ve yalnızlık sorunlarının giderilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Gençlerle yaşlılar arasında bir köprü kurarak, iki kuşak arasındaki bilgi ve deneyim alışverişini teşvik eden bir ortam yaratılması öngörülüyor. Bu yönüyle özellikle yaşlı nüfusun yüksek olduğu Çanakkale’de önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Projenin açılışında, Türk Anneler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Belgin Akpınar, projenin hayata geçirilmesi için üç yıldır yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirtti. “Belirli bir yaşa gelmiş vatandaşlarımızın faydalanabileceği bu üniversitenin başlaması bizleri çok mutlu ediyor” diyen Akpınar, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Erenoğlu ise açılış dersinde projenin önemine dikkat çekerek, "Bu proje, 60 yaş ve üzeri bireylerimizin sosyal, zihinsel ve teknolojik gelişimlerine katkı sağlayacak. Eğitim boyunca el sanatları, güncel teknolojiler gibi çeşitli alanlarda nitelikli eğitimler verilecek" dedi.

Ayrıca üniversitenin sosyal imkanlarından faydalanan klasik bir öğrenci modeli oluşturulacağı ve devamsızlık durumunda öğrencilerin notlarla değerlendirileceği de belirtildi. Tazelenme Üniversitesi programı dört yıl sürecek ve başarılı öğrencilere diploma verilecek. Yoğun ilgi gören projede yedek liste bile dolmuş durumda, bu nedenle yeni çözümler geliştirilmeye çalışılıyor.

Tuba Demirtaş

Foto: BHA