Çanakkale Bölge

Çanakkale’de art arda depremler

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale’de Ezine ve Ayvacık ilçelerinde art arda meydana gelen depremler hakkında değerlendirmede bulundu.

Çanakkale’de Ezine ve Ayvacık ilçelerinde art arda depremler meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, ilk deprem geçtiğimiz gün saat 11:06'da Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde kaydedildi. 1.5 büyüklüğündeki depremin derinliği 16.1 kilometre olarak açıklandı. İkinci deprem ise ardından saat 13:35'te Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık köyünde meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, bu depremin büyüklüğünü 3.6 olarak duyururken, derinliğini 14.6 kilometre olarak belirtti. AFAD ise depremin büyüklüğünü 3.3 olarak raporladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, son depremler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Perinçek yaptığı değerlendirmede; “Çok kritik bir fay üzerinde 3.6 büyüklükte deprem. Evciler Fayı yüzlerce yıldır sessiz ve büyük bir deprem yaratmadı. Evciler Fayı'nın yakınında biri Kebrene olmak üzere Assos dahil birçok antik kent yıkıldığını biliyoruz. Bu yıkımın nedeninin Evciler Fayı olduğunu düşünüyorum. Bayramiç güneyindeki Evciler Fayı'nın güneybatı devamında olmuştur. Bu alan geçtiğimiz yıllarda da 3 dolayında depremler yaşanmıştı. Bu yıl 22-23 Temmuzda Bahçeli Köyü yakınında 4.7 büyüklükte depremin ardından 5 artçı deprem olmuştu” dedi. 

Atakan Alkış

Foto: BHA