Gündem

Servis kıyağına kim DUR diyecek

Çanakkale merkezde sadece “S” plakalı araçların yapması gereken servis işinin normal plakalı araçlarla yapılması ile ilgili açılan dava sonuçlandı. Karara rağmen halen kanunsuz bir şekilde bir firma S plakası olmayan araçlarla bir fabrikaya işçi taşıyor

. Yapılan tüm girişimlere rağmen rant işlemeye devam ediyor. Duruma tepki gösteren S plaka araçların sahibi ve Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Alil Demir, “Bu kanunsuzluğa kim dur diyecek” diyerek duruma tepki gösterdi.

 

Kanunen belediye sınırları içindeki servis işleri “S” plaka sahibi araçlar yapıyor. Belediye mücavir alan içindeki taşımacılığı 5390 sayılı belediye kanunu ile belediyenin ihale ile vermiş olduğu S plakalı araçlarla yapılması gerekiyor. Bu plaka da taksi plakası gibi belediyeler tarafından veriliyor. Bu plakaların dışından şehir içinde öğrenci, işçi, personel gibi servis taşımacılığını başka araçlar yapamıyor. Çanakkale’de bu plakayı almak için milyonlar harcayan esnaflar, bu hakkı kazanmış ve bunların dışında kanunen servis taşımacılığının yapılması yasak.

YASAK KOMİSYONLA DELİNDİ

Bu kesin karara rağmen İl Trafik Komisyonu, bu yıl Şubat ayında aldığı komisyon kararı ile sadece bir firmaya izin verdi. Alınan bilgiye göre, Çanakkale içinde bulunan büyük bir fabrikanın yine şehir içinde yaşayan işçilerinin taşınmasını, arkasında siyasi güç olduğu iddia edilen bir firmaya izin verildi. Firma çok sayıda normal plakalı araçla taşımacılık yapmaya başladı.

Bunun üzerine “S” plakalı araç sahipleri ayaklandı. İhaleye girerek devlete para yatırıp S plaka alan esnaflar, bu hakkı elinde bulundurmayan şirketin siyasi gücü kullanarak bu haksız kazancı elde ettiği belirti.

DAVAYI KAZANDILAR

Çanakkale gündemine bomba gibi düşen bu rant olayı ile ilgili kurum ve kuruluşlar da harekete geçti. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı ve Çanakkale Belediyesi, bu rant olayının iptal etmesi için yürütmeyi durdurma davası açtı. Çanakkale İdare Mahkemesi’ne açılan davada yürütme durdurma kararı verildi.

KARARA RAĞMEN TAŞIMA DEVAM EDİYOR

Bu karardan sonra firma Bursa Bölge idare Mahkemesi’nde itiraz etti. Burada yapılan itirazda “red” cevabı verildi. Buradaki davayı kazanan Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın emniyete başvurarak söz konusu S plakası olmayan servis araçlara izin verilmemesi istendiği öğrenildi. Mahkeme kararına rağmen araçların halen işçi taşımasına hem S plakalı araç sahipleri hem de Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tepki gösteriyor. Kanunsuz servis taşımasının son bulmasını isteyen oda ve araç sahipleri, “bu ranta kim dur diyecek” diyerek çaresizliklerini dile getirdi.

Mehmet Güler

Foto: BHA