Çanakkale Bölge

Çanakkale Belediyesi’nde geçen dönem ikramiyeleri konuşuluyor

Sayıştay'ın Çanakkale Belediyesi 2023 yılı denetim raporu yayınlandı. Raporda, Çanakkale Belediyesi'nin personele ikramiye ödemelerinde performans kriterlerinin belirlenmediği ve objektif ölçütler kullanılmadan ikramiyelerin verildiği tespit edildi.

Sayıştay, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun belediye başkanlarına stratejik plana uygun yönetim, performans ölçütlerinin hazırlanması ve başarılı personele ikramiye verilmesi konusunda yükümlülük getirdiğini hatırlattı. Bu kapsamda belediyelerin, performans ölçümüne dayalı olarak personelin başarılarını değerlendirmesi ve ikramiyeleri buna göre dağıtması gerektiği vurgulandı. Raporda yer alan ifadelerde, "İdare tarafından personelin performansına ilişkin kriterlerin belirlenmeden personele ikramiye ödemeleri gerçekleştirildiği görülmüştür" denildi. Ayrıca, yapılan incelemeler sonucu, idarenin henüz objektif performans kriterleri geliştirmediği ancak bu alanda çalışmalara devam ettiği belirtildi.

Sayıştay’ın raporunun sonunda, belediye bünyesinde performans kriterlerinin acilen belirlenmesi ve ikramiyelerin bu objektif kriterlere göre dağıtılması gerektiğine dikkat çekildi. Sayıştayın raporunda Çanakkale Belediyesi’nin yaptığı ikramiye ödemelerinde performans kriterlerinin belirlenmediği, ikramiyelerin ise performans açısından objektif olarak belirlenmiş kriterler olmadan ödendiği tespit edildiği belirtildi.


Paylaşılan raporda şu ifadeler yer aldı; “İdare tarafından personelin performansına ilişkin kriterlerin belirlenmeden personele ikramiye ödemeleri gerçekleştirildiği görülmüştür. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 38’inci maddesinde; “(…) b) Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak hükmü yer almaktadır. Aynı Kanun’un “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49’uncu maddesinde; “(…) Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde onunu ve Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının (20.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, hastalık ve yıllık izinleri dâhil olmak üzere, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir.” denilmektedir. Performans ölçümü, yöneticilere organizasyonun kontrol altında tutulması ve performans için sonuç geliştirilebilmesi imkanını sunacaktır. Diğer taraftan Kanun ile başarılı personele ikramiye ödenmesinin öngörülmesi performans ölçümünü gerekli kılmaktadır” denildi.

“Belirlenmiş kriterler olmadan ödendiği tespit edilmiştir”

Sayıştay raporunun devamında; “İdarenin personel işlemleri ve ikramiye ödemelerinin incelenmesi neticesinde; performans kriterlerinin belirlenmediği, ikramiyelerin ise performans açısından objektif olarak belirlenmiş kriterler olmadan ödendiği tespit edilmiştir. Kamu idaresi cevabında özetle; performans kriterlerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiği ifade edilmiştir. Sonuç itibarıyla, İdare bünyesinde mevzuatın öngördüğü performans kriterlerinin belirlenmesi ve ikramiye dağıtımının bu kriterlere göre başarılı olan personele yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Atakan Alkış