Bakır zehirlenmesi bu mineralin çeşitli yollarla vücuda aşırı miktarda alınması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Yaşanan bu zehirlenme durumunun belirtileri üzerinde gözlem yapmak ise kişilerin erken müdahaleyle en az zararı almasını sağlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için kişilerin alabileceği çeşitli önlemler bulunur.
Bakır Zehirlenmesi Nedir?
Bakır zehirlenmesi kişilerin farklı yollarla vücuduna bakır mineralini aşırı miktarda almasıyla meydana gelen bir zehirlenme çeşididir. Bu zehirlenme türü su ve yiyecek üzerinden meydana gelebileceği gibi aynı zamanda hava kirliliğinin de olumsuz bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bakır minerali doğru ve uygun miktarda tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde son derece olumlu etkilere sahiptir.
Bu mineral özellikle kişilerde kemik gelişimine ve vücudun kolajen üretmesine son derece yardımcı olur. Ancak yanlış miktarda vücuda alınan bakır minerali kişilerin zehirlenmesinin en büyük nedeni olarak ortaya çıkar. Bu nedenle vücuda her daim ihtiyaç duyduğu düzeyde bakır alımının yapılması gerekir. Bakır zehirlenmesi nedir sorusuna bu şekilde net olarak bir cevap verilebilir.
Bakır aynı zamanda sanayide ve endüstride de sıklıkla kullanılan bir mineraldir. Birçok kişi mutfaklarında bakır malzeme kullanılarak üretilen gereçleri barındırır ve bu bakır malzemeler düzenli olarak kullanılır. Bakır çok kolay bir şekilde oksitlenme özelliğine sahip olduğu için mutfak gereçleri aracılığıyla da kişileri zehirleyebilir. Bu gereçleri vücudunuza zarar vermeden ve sizi zehirlemeden önce hayatınızdan çıkarmanızda fayda bulunur.
Bakır zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığı ilk andan itibaren hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bu müdahalenin ise bilinçsiz bir şekilde yapılmaması için kişilerin anında bir sağlık kuruluşuna başvurmasında büyük fayda bulunur. Bu sayede zehirlenmenin olumsuz etkilerinden en az hasarla kurtulmak da son derece mümkün hale gelir.
Bakır Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Bakır zehirlenmesi durumu sonucunda kişilerin vücutlarında birçok farklı belirti meydana gelir. Meydana gelen bu belirtiler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ise yaşanabilecek bir durumu daha kısa sürede fark etmenizi sağlar.
Bakır zehirlenmesi belirtileri vücut üzerinde kendini genel olarak şu şekilde gösterir:
Kişi ağız yoluyla zehirlendiyse sindirim sistemi problemleri etkin bir şekilde ortaya çıkar.
Zehirlenen kişi yeşil renkte kusmaya başlayabilir.
Vücut fonksiyonu bozulan kişilerde ishal durumunun görülmesi son derece normaldir.
Zehirlenen kişi şok etkiler gösterebilir.
Zehirlenen kişinin böbrek ve karaciğer fonksiyonları ciddi düzeyde bozulabilir.
Karaciğer bölgesini etkileyen bu zehirlenme türü sonucunda hepatit hastalığına yol açabilir.
Temas yoluyla zehirlenen kişinin cildinde leke ve kabarıklık görülür.
Kişide baş ağrısı problemiyle birlikte halsizlik ve uyuşukluk şikayetleri de yoğun bir şekilde başlar.
Zehirlenen kişi vücuduna aldığı bakır sonucunda anemi hastalığına yakalanabilir.
Bakır ile temas eden kişiler bu belirtilerden herhangi birini dahi gördüğü taktirde hiçbir şekilde vakit kaybetmeden tıbbi müdahaleye izin vermelidir. Tıbbi müdahale ile tedavi uygulanmayan kişilerin zehirlenmenin olumsuz etkilerinden kurtulması ne yazık ki mümkün olmaz. Gerektiği zaman müdahale edilmeyen durumlarda kişiler yaşadıkları zehirlenme sonucunda komaya girebilir ya da bu durum talihsiz bir şekilde ölümle de sonuçlanabilir.
Bakır Zehirlenmesi Neden Olur?
Bakır zehirlenmesi nedir sorusuna verilen cevap doğrultusunda bu zehirlenme durumunun neden ortaya çıktığı da kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumun yaşanmasının en birincil nedeni kişilerin bakırı vücuduna fazla miktarda alması ve oksitlenen bakırla uzun bir süre boyunca temas etmesidir. Uzun süre boyunca bakıra maruz kalan kişilerin bu yolla zehirlenmesi kaçınılmaz bir hale gelir.
Bu zehirlenmenin yaygın nedenlerinden birisi de bakır malzemeden üretilen gereçlerin zarar gördükten sonra da kullanılmaya devam edilmesidir. Temas yoluyla bu zehirlenmeyi yaşamamak için kişiler kullandıkları bakır gereçleri düzenli olarak yenilemeli ve eskiyen bakır gereçleri anında çöpe atmalıdır.
Bakır zehirlenmesi kişilerde cilt temasının yanı sıra ağızdan alım, gözle temas ya da enjeksiyon yoluyla da meydana gelebilir. Yaşanan bu zehirlenme durumu özellikle çocuklar için daha büyük bir risk taşıyabilir. Bu nedenle çocukları bakır ve bakır tuzundan uzak tutmak bu konuda büyük bir önem taşır. Aynı zamanda hamilelik süreci içinde olan kadınların da bakır tüketimi konusunda öncelikle doktoruna danışmasında ve bu şekilde bilinç kazanmasında fayda bulunur.
Bakır Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?
Bakır zehirlenmesi belirtileri birtakım faktörlere bağlı olarak farklı sürelerde kendini gösterebilir. Bu noktada özellikle bakır mineralinin hangi yolla vücuda geçtiği ve zehirlenmenin nasıl başladığı önem taşıyabilir. Eğer zehirlenme eylemi solunum yoluyla gerçekleştiyse kişilerde ilk olarak öksürük, göğüs daralması ve halsizlik sorunları etkin bir şekilde görülür. Yaşanan bu sorunlar ise yaklaşık bir gün boyunca kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Uzun süre devam eden zehirlenme belirtilerine yapılan müdahaleler bu belirtileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Bakır zehirlenmesi sonucunda belirtiler görüldüğü andan itibaren müdahale edilmesi ciddi sorunların ortaya çıkmasını engeller. Eğer bakır mineraliyle herhangi bir temasınız bulunduysa da önlem almak için belirti vermeyi beklemeden hastaneye gidebilir ve gerekli tüm tahlil ve tetkikleri yaptırabilirsiniz.
Bakır Zehirlenmesi Nasıl Geçer?
Bakır zehirlenmesi nasıl olur sorusunun birden fazla cevabı bulunduğunu söylemek mümkün. Bu zehirlenme doğrudan yiyecek ve içecekler yoluyla olabildiği gibi aynı zamanda hava kirliliğinden dolayı da aktif bir şekilde meydana gelebilir. Solunum yoluyla vücuda alınan bakır ise bakır buharları nedeniyle kişiler bünyesinde zehirlenmeye yol açar. Belirli oranda bakır içeren alaşım tozlarının gözle teması da bu yol üzerinden kişilerin talihsiz bir şekilde zehirlenmesine neden olur.
Bu gibi durumlar sonucunda yaşanan zehirlenme sonrasında kişilerin ilk olarak kanındaki bakır düzeyinin hangi oranda olduğu etkin bir şekilde tespit edilir. Aynı zamanda karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açan bu zehirlenme olayında bu organlar için gerekli olan tüm fonksiyon testleri de eksiksiz bir şekilde yapılır.
Eğer kişilerde akut bakır türünde bir zehirlenme meydana geldiyse bu noktada hızlı bir şekilde dilüsyon tedavisine başvurulur. Bakır tuzlarının vücuda alınması sonucunda yaşanan zehirlenmelerde kişilere gastrik lavaj ve endoskopi yapılabilir. Bu şekilde zamanında yapılan müdahaleler yaşanan zehirlenmenin vücuttan başarılı bir şekilde atılmasını sağlar.
Bakır Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?
Bu zehirlenme durumunun belirtilerinin ortaya çıkma süresi hakkında net bir şey söylemek mümkün olmaz. Zehirleyici düzeyde vücuda alınan ya da temas edilen bakır yirmi dört saat geçmeden olumsuz etkilerini gösterecektir. Belirtileri fark eden kişilerin anında tıbbi bir müdahaleye maruz kalması gerekir.
Bakır Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Zehirlenme sonrasında kişilerin ilk olarak vücutlarına bol miktarda su alması gerekir. Zehirlenme geçmişi olan kişilerin sofralarında yer verdikleri sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkaması büyük bir önem taşır. Buna bağlı olarak zehirlenen kişinin sıklıkla yeşil sebze tüketmesi de önemlidir.
Bakır Zehirlenmesi Ateş Yapar mı?
Bu zehirlenme türünün belirtileri arasında yüksek ateş olduğunu söylemek de mümkündür. Bazı durumlarda kişilerin vücut sıcaklığı 39 derece ve üzerine çıkabilir.
Kaynak: Medikalpark