Sağlık

Dil Uyuşması Neden Olur?

Dil uyuşması neden olur sorusuna, alerjik reaksiyonlardan ağızdaki bir yaralanmaya kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanır şeklinde cevap verilebilir.

Dil uyuşmasının bazı nedenlerini tespit etmek nedene bağlı olarak daha zor olabilir.

 

Kullanılan bir ilacın yan etkisi veya teşhis edilmemiş bir sağlık durumu gibi bazı nedenler dil uyuşmasına neden olabilir.

 

Dil Uyuşması Nedir?

Dil uyuşması, dilde meydana gelen hissizlik şeklinde meydana gelebilir. Bazı durumlarda dilde iltihaplanma nedeniyle dil şişerek uyuşabilir. Bazı dil uyuşuklukları dilde ödem şeklinde meydana gelen dokuda sıvı birikmesinden kaynaklanabilir.

Dil uyuşuklukları çoğu zaman can sıkıcı olsa da ciddi anlamda sağlığa zarar vermeyebilir.

Bazı dil uyuşuklukları nadir olsa da hayatı tehdit edici boyutlara da ulaşabilir.

Bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen bazı dil hastalıkları ve rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan dil uyuşmaları için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Ayrıca iyi ağız hijyeni uygulamak dil uyuşukluklarını önleyebilir.

 

Dil Uyuşması Belirtileri Nelerdir?

Dil uyuşukluğunun neden kaynaklandığına bağlı olarak dilin bir kısmı uyuşabildiği gibi tamamı da uyuşabilir.

Dil uyuşukluğu ile birlikte dilde şişkinlik, kaşıntı ve ağrıya yol açabilir. Dil uyuşukluğu ve diğer belirtiler konuşmayı ve yiyecek tüketmeyi zorlaştırabilir.

Dil uyuşukluğu nedeniyle tat alma duyusu da etkilenerek ağızda farklı bir tat hissedilebilir. Bazı dil uyuşukluğu vakaları az da olsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Dil uyuşukluğunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Giderek kötüleşen dil uyuşukluğu ile birlikte dil şişliğinin olması. Şişlik hava yolunu tıkayabilir. Nefes almakta zorlanmalar görülebilir.

Dilde uyuşmayla birlikte hızlı ve şiddetli dil şişmeleri de gözlemlenebilir. Dilde ve yüzde hızla ortaya çıkan bir şişme varsa şiddetli bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) geçiriyor olabilirsiniz.

Dili hareket ettirmede zorluk.

Tat alma duyusunun tam veya kısmi kaybı.

Dilin renginde değişiklik (beyaz, sarı, koyu kırmızı, mor, kahverengi veya siyah).

Dilin dokusunda değişiklik (pürüzsüz, kabarık yamalar veya kıl benzeri büyümelerle kaplı).

Dilin tamamında ya da belirli bölgelerinde ağrı, hassasiyet ve yanma hissi.

Ağız dil uyuşması ve şişlikle birlikte; kurdeşen, nefes almada zorluk, mide bulantısı ve kusma, dudaklarda mavimsi bir renk değişikliği (siyanoz) gibi diğer semptomlar da ortaya çıkabilir. Bu tür belirtiler dilde meydana gelen uyuşukluğun ciddi alerjik reaksiyondan kaynaklandığının göstergesi olabilir.

Dil uyuşukluğu ile birlikte salya akıtma, yutkunmada zorluk gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Dil uyuşukluğu nedeniyle meydana gelen bu tür belirtilerin olması halinde vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir. İhmal edilen dil uyuşuklukları daha ciddi belirtiler ortaya çıkarabilir.

 

Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Dil uyuşması pek çok nedenden kaynaklanabilir. Dil uyuşmasının nedenlerinden bazıları ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Dil uyuşması neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde açıklanabilir;

 

Alerjik reaksiyonlar

Dudak dil uyuşmasının en yaygın nedenleri arasında gıda alerjileri ve kimyasallara karşı alerjik reaksiyonlar yer alır. Bazı durumlarda kendiliğinden iyileşen hafif bir alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Ancak, anafilaksi nedeniyle oluşan uyuşukluklar ciddi olabilir hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

 

Alerjik reaksiyon belirtileri genellikle bir alerjenle temastan birkaç dakika veya birkaç saat sonra başlar. Yaygın gıda alerjileri şu şekilde sıralanabilir;

Yer fıstığı

Ağaç yemişleri

Süt

Yumurta

Susam tohumları

Soya

Buğday

Balık

Kabuklu deniz ürünleri

Gıda dışı ürünlere karşı da alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Diş macunu, ağız gargarası, diş protezi temizleyicileri ile diğer ağız bakım ürünlerindeki tatlandırıcılara, boyalara ve kimyasal katkı maddelerine karşı reaksiyon gösteren kişilerde dil uyuşması meydana gelebilir.

 

İlaç tedavisi

Anjiyoödem cilt altında oluşan şişlik için kullanılan tıbbi terimdir. Genellikle alerjiden kaynaklanan şişlik ve uyuşuklukları ifade eder. Gıda alerjilerinden sonra, ilaç reaksiyonları yüz, dudak veya dilde görülen anjiyo ödemin en sık görülen nedenidir.

 

Bu reaksiyon, vücudun bradikinin adı verilen bir bağışıklık sistemi kimyasalını çok fazla salgılaması durumunda meydana gelir. Reçeteli ve reçetesiz satılan birçok ilaç, alerjik olmayan dil uyuşmalarına neden olabilir.

 

Antidepresanlar, ağrı kesiciler (örneğin, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar) ve yüksek kolesterol ilaçları (statinler) dil uyuşukluğuna neden olabilir.

 

Cilt rahatsızlıkları

Cilt hastalıkları dilde tahrişe neden olabilir. Bu durum sonucunda dilde uyuşukluk ve şişkinlik meydana gelebilir. Örneğin ağız yaraları ve diş aşınmaları dil etrafındaki dokunun tahriş olarak uyuşmasına neden olabilir.

 

Travma

Sıcak yiyecekler ya da içeceklerle dilin yakılması, dili ısırmak, pürüzlü dişlerle dili sıyırmak ya da dili delmek geçici şişmeye ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu tür nedenlerle kaynaklanan şişmeler ve uyuşmalar kısa sürede iyileşebilir.

 

Ciddi yaralanma vakaları ile ağıza yaptırılan piercingleri de Ludwig anjinası adı verilen bir bakteriyel enfeksiyona neden olabilir. Bu durum dil altında ağrıya, dilin şişmesine ve dilin uyuşmasına neden olabilir. Enfeksiyon hemen tedavi edilmezse dilde oluşan şişlik hava yolunun tamamen tıkanmasına neden olabilir.

 

Ludwig anjininin belirtilerini fark edildiğinde zaman kaybetmeden gerekli tedavinin yaptırılması gerekir.

 

Enfeksiyon

Dil uyuşması neden olur sorusuna verilecek cevaplardan biri de enfeksiyonlardır. Ağız ve dil, pek çok enfeksiyon türüne karşı oldukça hassas vücut yapılarıdır. Frengi, bel soğukluğu ve insan papilloma virüsü (HPV) dilde ve çevresindeki dokuda iltihaplanmaya, yaralara, uyuşmaya, siğillere ya da şişmeye neden olabilir.

 

Gastroözofageal reflü hastalığı

Gastroözofageal reflü hastalığı, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olan bir sindirim bozukluğudur. Boğazın arkasında kronik tahrişe neden olabilir. Gastroözofageal reflü hastalığı, bazı kişilerde dilin tabanını da etkiler. Böylece dilde uyuşma ve şişkinlik ortaya çıkabilir.

 

Sjögren Hastalığı

Sjögren hastalık (Sjögren sendromu) gözde ve ağızda kuruluğa yol açan otoimmün bir hastalıktır. Ayrıca tükürük bezlerinde ve gözyaşı bezlerinde şişmeye neden olabilir. Sjögren sendromu olan bazı kişilerin dillerinde uyuşma meydana gelerek dil şişmesi görülebilir.

 

Melkersson-Rosenthal Sendromu

Melkersson-Rosenthal sendromu, merkezi sinir sisteminin nadir görülen bir hastalığıdır. Genellikle yüz kaslarında etkili olarak yüz sinirlerini de etkiler.

 

En yaygın semptom yüz felcidir. Bu rahatsızlığa sahip bazı kişilerde dudaklar ve dil de dahil olmak üzere yüzlerinde kalıcı şişlik görülebilir. Şişlikle birlikte dudaklarda ve dilde uyuşukluk meydana gelebilir.

 

Dil Kanseri Dilde Uyuşukluğa Neden Olur mu?

Dil kanseri nadir görülen kanser türlerinden biridir. Dilde meydana gelen kanserli tümörler dilde şişkinlik yaparak, dilin uyuşmasına neden olur ve dilin hissizleşmesine yol açabilir. Tümörün nerede olduğuna bağlı olarak, ağızda veya boğazda bir yumru varmış gibi hissedilebilir. Dil kanseri nedeniyle dil uyuşukluğu bazı durumlarda ilerleyerek kişinin konuşmasını, çiğnemesini ve yutkunmasını zorlaştırır. Dil kanseri nedeniyle meydana gelen dil uyuşukluğu kendi kendine geçmez ve zamana içerisinde kötüleşebilir.

 

Dil Uyuşması İçin Evde Neler Yapılabilir?

Dil uyuşması çok kötü değilse ve ilerleme göstermiyorsa dil uyuşukluğu belirtilerini hafifletmek için evde bazı önlemler alınabilir. Ağız ılık tuzlu su ile çalkalanabilir. Tuz yoğunluğu fazla olan yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılabilir. Ağız hijyeni için diş fırçalaması yapılarak diş ipi kullanılabilir. Ağzı ve dili rahatlatmak için buz parçaları dilin üzerine konabilir.

 

Kaynak: Medikalpark