Çanakkale Bölge

Yaşanabilir kent Kepez

İki dönemdir Kepez Belediye Başkanlığı yapan Birol Arslan, Türkiye’nin en kalabalık beldesini yaşanabilir bir kent haline getirmek için durmadan çalıştıklarını söyledi.

Çanakkale Boğazı kenarında yer alan, doğası tarihi ve sakin ortamı ile Kepez Beldesi her geçen gün daha çok göç alıyor. Çanakkale’nin bir çok kurumunu da içinde barındıran belde Türkiye’nin en kalabalık beldesi unvanını da elinde bulunduruyor. 2019 yerel seçimlerde başkan seçilen Birol Arslan, ilk dönemini çok verimli geçirdi ve geçen yerel seçimde halk bir kez daha kendisini seçti. Başkan Arslan, görevde olduğu süre içinde yaptığı çalışmalar ve bundan sonraki hedef ve projelerini gazetemize değerlendirdi.

 

1. "Her Şey Yaşanabilir Bir Kepez İçin" sloganıyla yaptığınız hizmetlerle Kepez'de neler değişti?

Göreve geldiğimiz 31 Mart 2019'dan bu yana öncelikli hedefimiz Kepez'i yaşanabilir bir kent haline getirmek oldu. Çocuk, genç, kadın, engelli ve yaşlı dostu bir belediye olmak için çalıştık. Kepez’in hem fiziki hem de sosyal altyapısını dönüştürmek için büyük bir özveriyle çalıştık. Bu doğrultuda altyapıdan sosyal projelere, çevre düzenlemelerinden eğitim ve kültürel yatırımlara kadar pek çok alanda çalışmalar yürüttük. Teknolojik altyapı yenilemelerinden yeşil alanların artırılmasına, mikrobölgeleme etütlerinden sosyal projelere kadar pek çok alanda Kepez’i daha yaşanabilir bir yer haline getirdik. Özellikle yolların modernizasyonu, park alanlarının artırılması ve halkın sosyal refahını destekleyecek projelerimiz Kepez'in çehresini değiştirdi.

 

Vatandaşlarımızın günlük hayatını kolaylaştıran ve yaşam kalitesini artıran bu projeler, Kepez'in geleceğine yaptığımız en büyük yatırım oldu. Kentimizi düzenlerken, birçok noktayı göz önünde tutuyoruz. Özel imar planlarıyla, hormonlu binalar yaratmıyoruz. Yeşili yok edip, rant alanları açmıyoruz. Halktan yana hizmetler sunuyoruz. Kepez Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz halk konseptli projeler, kent sakinlerimizin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğimiz somut adımlardır. Sahillerimiz, parklarımız, bütün canlıların, rahatça yaşayabileceği şekilde dizayn edildi ve bu anlayışla hizmet etmeye devam edeceğiz. Kentin kamusal alanlarını koruyarak, eşit hizmet olanakları sunarak, kentimizi yaşanılır kılıyoruz. Bugün Kepez’de kişi başı yeşil alan 19 metrekare, Türkiye ortalaması 12 metrekare civarında.

Bu vizyonla kişi başı yeşil alanı korumaya ve artırmaya devam ediyoruz. Dezavantajlı bireylerin kamusal alanda görünür olmaları ve hizmetlere eşit düzeyde ulaşmaları için gerekli önlemleri aldık ve bu anlayışla hizmet geliştirmeye devam edeceğiz.

 

Engellilerden evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan kent sakinlerimize kadar hizmetlerimizi geliştirdik ve hizmet sunmaya devam ediyoruz. Bütün canlıların huzur içinde var olabilecekleri bir kentsel yaşam alanı kurmanın derdindeyiz. İlkeli, eşit hizmet belediyeciliği anlayışımızla, ranttan uzak bir kent dizayn ediyoruz. Bütün bu hizmetleri halkımıza sunarken hayırseverlik duygusuyla değil, yurttaşlarımızın hakkı olarak bakıyoruz. Çünkü bizim vizyonumuzda, Kepez’de olmak, sosyal belediyeciliği hayırseverlik olarak değil, yurttaşlık hakkı olarak yaşamak demektir.

 

Bu doğrultuda kültürel ve sanatsal etkinliklere de büyük önem verdik. Belediyemiz bünyesinde her yaştan vatandaşımız için kurslar düzenledik. Çocuklarımızın hayal dünyasını geliştirmek ve yeteneklerini keşfetmelerine olanak sağlamak için resim ve boyama kursları açtık. Gençlerimize ve yetişkinlerimize yönelik yabancı dil kursları düzenleyerek onları geleceğe hazırladık. Kütüphanemizi ziyaret eden kullanıcı sayısı on bine yaklaşmış durumda. Sanatı Kepez'in bir parçası haline getirmek için bale, koro ve enstrüman eğitimleri gibi kurslar başlattık. 40’ı aşkın kursumuz ve 500’ü aşan sayıda kursiyerimiz bulunmakta. Bu kurslarla bireylerin hem kişisel gelişimine katkıda bulunduk hem de Kepez’i bir sanat ve kültür merkezi haline getirdik.

 

Gururla söylüyorum ki bu anlayışla, daha güvenilir daha yaşanılır kıldığımız Kepez bir çekim merkezi haline gelmiş durumda. Kepez, Çanakkale’nin en değerli bölgesi olmuş durumda; Kepez, insanların yaşamak istedikleri yerlerin başında gelmektedir.

 

2. Halk Konseptleri ekonomik şartlar altında nasıl bir hizmet sunuyor ve gelecekte yeni halkalar eklenmesi planlanıyor mu?

Halk Konseptleri, bir hizmet anlayışının sonucu ortaya çıkmıştır. Öncelikle elimizde bulunan önemli lokasyonların ranta açılmasını engellemek ve halkın kentin en iyi noktalarında gündelik yaşamlarını en iyi şekilde geçirmeleri amacıyla geliştirildi. Birçok kentte böyle önemli noktalar ya ranta açılmış ya da birilerine peşkeş çekilmiştir. Biz önemli alanları ranta kurban etmedik, birilerine peşkeş çekmedik, boğazın hemen yanında halkımızın huzurunu her gün yeniden üretebildiğimiz hizmet noktalarına dönüştürdük. Maalesef Türkiye kötü bir ekonomi yönetimi altında, fakat ekonomik şartlar ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın bu dönemde sunmuş olduğumuz hizmetlerle halkımıza destek olmaya devam edeceğiz. Mesela Halk Kafe, Halk Çay Evi, Halk Bahçesi gibi hizmetlerimizle, hemşehrilerimize uygun fiyatlarla günlük yaşamlarını ekonomik zorluk çekmeden huzur içinde sürebilmeleri için bir altyapı sunduk. Bu projeler, ekonomik refah zamanında kaliteli zaman geçirmenin yeri olurken, özellikle ekonomik zorlukların yaşandığı zamanlarda da halkımıza nefes aldırmaktadır. Önümüzdeki süreçte bu hizmetlere yenilerini eklemek ve daha fazla vatandaşımıza ulaşmak için çalışmalarımız devam edecek. Örneğin, Halk Akademi gibi projeler gündemimizde. Halkın belediyesi olarak, bu tür projeleri daha da artırarak Kepez’de kimseyi yalnız bırakmayacağız

 

3. Kuraklık sorununa karşı Kepez’in su sorunu nasıl çözülecek?

Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi, kentimiz de iklim değişikliğinin getirdiği olumsuz etkilerden nasibini alıyor. Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan kuraklık, yeraltı ve yüzey su kaynaklarımızı olumsuz etkiliyor.

 

Artan sıcaklıklar ve azalan yağış miktarları, su kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Bu sadece yerel bir sorun değil, küresel bir kriz. Bu sorunu aşmanın yolu, hem yerel hem de küresel ölçekte su yönetimine daha bilinçli yaklaşmaktan geçiyor. Biz de kentimizde suyun tasarruflu kullanımı için çeşitli projeler yürütüyoruz.

 

Dünyadaki kuraklık eğilimlerine karşı dayanıklılığı artırmak için yenilikçi çözümler geliştirmek zorundayız. Kentimizde yaşanan su sorunu, yağış miktarındaki düşüşler, yeraltı sularının azalması ve artan su talebiyle daha da belirgin hale geldi. Ancak, bu durum dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin yerel bir yansımasıdır.

 

Sorunlarımızı hafifletmek için yeni kuyular, su arıtma ve geri kazanım projelerine ağırlık veriyoruz. Ayrıca, suyun tasarruflu kullanımı için halkımızla iş birliği içinde olacağız. Bu küresel sorun karşısında, kentimizin de üzerine düşeni yapması gerekiyor. Ancak bu, yalnızca yerel bir yönetimin çabasıyla değil, halkımızın duyarlılığı ve katkısıyla mümkün. Bu yöndeki projelerimiz de olgunlaşma sürecinde.

 

Kuraklık, geleceğimizi etkileyen bir tehdit. Bizler, yerel yönetim olarak geleceği düşünerek su tasarrufu ve yenilenebilir kaynakların kullanımı konusunda uzun vadeli projeler üretiyoruz.

 

Kentimizin su altyapısını güçlendirmek ve alternatif su kaynakları yaratmak için dünya genelindeki iyi örneklerden ilham alıyoruz.

Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, dünya genelinde su kaynaklarının %70'ine yakını tarım için kullanılıyor ve bu da daha bilinçli bir su politikası gerektiriyor. Biz de bu doğrultuda yerel tarımsal sulama yöntemlerini modernize etmeyi planlıyoruz.

 

Küresel raporlar, önlem alınmazsa 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı yaşayabileceğini söylüyor. Biz, kentimizi bu risklere karşı hazırlamak için çalışıyoruz.

 

Kepez’de su sorunu çözmek için önemli yatırımlar gerçekleştirdik. İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni modernize ettik ve transfer deposu ile su kapasitesini artırdık. Bununla birlikte, güneş enerji santrali projesi gibi sürdürülebilir çözümlerle enerji ve su sorunlarını entegre bir şekilde ele alıyoruz. DSİ ile görüşmelerimiz sürüyor ve DSİ’nin ifadesiyle önümüzdeki 4-5 yıl içinde bu sorunu tamamen çözmeyi hedefliyoruz. Biz göreve geldiğimizde 24 sertlikte su vardı. 6 kuyu ile hizmet veriliyordu fakat arıtma tesisimiz yoktu. Biz kuyu sayımızı 2024 yılına kadar 22 kuyuya ulaştırdık ve 2 yıl içinde su arıtma tesisini kurarak dünya standartlarında su kalitesi sağlayıp hizmetlerimize devam ettik. Halihazırda 3 yeni kuyumuzu da açmış bulunmaktayız.

 

4. Su taşkınları ile ilgili önlemler ve dere ıslah çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Taşkınlar, rant belediyeciliğinin halkımıza bıraktığı bir mirastı. Dere yataklarını görmezden gelen, plansız yapılaşmaya göz yuman anlayışa karşı mücadele ettik. Su taşkınları Kepez’in geçmişte yaşadığı önemli bir sorundu. Kepez Deresi ve Kepez Deresi’nin denizle buluştuğu noktada yaşanan taşkınları önlemek amacıyla dere ıslah projeleri ve menfez yapımı gerçekleştirdik. Çay ve dere yataklarının DSİ sorumluluğunda olması nedeniyle, bazı sorunların çözümü devlet iş birliğini gerektiriyor. Bundan dolayı bu tür çalışmalar, belediyemiz ve ilgili diğer kamu kurumlarının iş birliğiyle yürütülüyor. Özellikle su tahliye kapasitesini artıran projelerle taşkın riskini minimize etmeyi başardık. Yeni dönemde bu bölgelerdeki altyapıyı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Biz, sadece halkımızın güvenliği için değil, gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede yaşaması için çalışıyoruz.

 

5. Yüksek enflasyon ve azalan gelirler hizmetlerinizi nasıl etkiliyor?

Enflasyon ve ekonomik kriz, halkımızı olduğu gibi belediyemizi de etkiledi. Ancak biz, mazeret değil çözüm üretiyoruz! Şuan, ülke olarak kötü bir yönetimin, yol açmış olduğu, ekonomik bir yıkımla mücadele ediyoruz. Halkımız, yoğun bir ekonomik kuşatma altında. Emeklilerimizden, gençlerimize kadar. Engelli bireylerimizden, kadınlarımıza. Hatta mama fiyatlarının, ikiye üçe katlanmış olması nedeniyle, sokaklarımızı paylaştığımız, diğer canlılara kadar hepimiz, başarısız bir iktidarın, yol açtığı, enflasyon ve kötü ekonomi yönetimi altında eziliyoruz. Emeklimizin maaşı, yıllardır eriyor. Emeklilerimiz, kentin yaşam alanlarında, Kamusal alanlarda, barınamaz hale gelmiş durumda. Yani emeklilerimiz üzülerek belirtmeliyim ki, evlerine, hapsolmuş durumda. Biz bu kötü tablo karşısında, gerek emeklilerimizin, gerekse diğer kent sakinlerimizin, kentimizin yaşam alanlarında görünür olmaları için, nefes alabilmeleri için, ilkeli, herkese eşit hizmet anlayışıyla, hizmet sunuyoruz.  

Artan maliyetler ve İller Bankası'ndan gelen payların azalması hizmetlerimizi zorlaştırsa da kaynaklarımızı verimli kullanarak Kepez’e en iyi hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Belediyemiz kendi gelir kaynaklarını artırmak ve bütçemizi dengelemek için çeşitli adımlar atıyor. Örneğin, sürdürülebilir projeler ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla giderlerimizi azaltmayı planlıyoruz. Şeffaf yönetim anlayışımızla halkımıza verdiğimiz hizmetlerden ödün vermemeye kararlıyız. Halkı yoksulluğa ve sefalete mahkum edenler, bütün sosyal demokrat belediyelerin, CHP belediyelerinin sunmuş olduğu hizmetlere karşı halkın ilgisi ve yükselen teveccühünden korktukları için, bu hizmetleri ya itibarsızlaştırma ya da ekonomik tetikçilikle engelleme ve hizmet sunamaz hale getirme yoluna başvuruyorlar. Biz halka hizmet etmekten asla geri durmayacağız. Bizim önceliğimiz, kaynakları adaletle yöneterek halkımıza daha fazla hizmet götürmektir?.

 

6. Tamamlanan ve yapılacak altyapı ve üstyapı çalışmaları nelerdir?

Altyapı yatırımlarımızla Kepez’i modern bir belde haline getirdik. Görev süremiz boyunca birçok altyapı ve üstyapı projesini tamamladık. Özellikle kanalizasyon ve su şebekesi yenilemeleri, yol asfaltlama çalışmaları ve park projeleri Kepez’in fiziki yapısını büyük ölçüde modernize etti. Hamidiye Mahallesi’nde 8.291.856 TL yatırımla altyapı çalışmaları gerçekleştirdik. 79.532 m² parke taş döşedik ve 6.425 metre yağmur suyu hattı inşa ettik. Cumhuriyet Mahallesi’nde ise 26.999.349 TL değerinde benzer projeler tamamladık. Altyapıda 8 milyon TL’lik yol ve yağmur suyu hattı yatırımları yaptık. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki parke taş ve bordür yenileme çalışmalarıyla birlikte toplamda 54 milyon TL’lik proje gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte, mahallelerde altyapı çalışmalarına devam edecek ve yeşil alan projelerini artırarak üstyapıya katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Biz rantın değil, Kepez halkının geleceğine yatırım yapıyoruz. Her sokakta, her mahallede halkımızın yaşam kalitesini artırmak için durmadan çalışıyoruz

 

7. Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kepez Belediyesi olarak sokak hayvanlarının sağlıklı bir yaşam sürmesi bizim için çok önemli. Tedavi, aşı ve kısırlaştırma çalışmalarımız düzenli olarak yapılıyor. 2023 yılında Veteriner İşleri Birimi’ni kurduk. Ayrıca, üç mahallede 26 beslenme noktası oluşturduk. Bine yakın canlının tedavi ve bakımını gerçekleştirdik. Gelecekte, sokaklarımızı paylaştığımız patili dostlarımız için rehabilitasyon merkezi kurarak daha kapsamlı hizmetler sunmayı planlıyoruz. Çünkü Kepez’de sadece insanlar değil, doğanın tüm canlıları bizim önceliğimizdir. Biz, Kepez’i tüm canlılar için yaşanabilir bir belde haline getirmek için çalışıyoruz.

 

8. Kadınlara yönelik projeler ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Özgür Kepez’de üreten kadınlar için el sanatları, tarım ve girişimcilik alanlarında destek projeleri başlattık. Üreten kadınlarımız için el emeği ürünlerini sergileyip satabilecekleri 25 adet stant tahsis ettik. Kadın sporcularımıza yönelik tesislerimiz ve programlarımız, onların toplumsal hayatta daha aktif bir rol üstlenmelerini sağlıyor. Bu projeler, kadınların ekonomik ve sosyal anlamda güçlenmesine katkıda bulunuyor. Sporcularımıza ise malzeme ve nakdi destek sağladık; toplam 1.530.000 TL destek verdik. Kepez sakinlerinin sporla buluşması için plaj voleybolu sahaları gibi alanları halkımızın hizmetine sunduk. 1500’ü aşkın sporcumuz ve 630 lisanslı sporcumuzla bu alanda da öncü olmaya devam ediyoruz. 2 tane kadın spor merkezi, 1 tane de erkek spor merkezimizle hizmet ediyoruz. Kötü alışkanlıkların karşısında yurttaşlarımızı spor da tutmaya kararlıyız.

Attığımız her adımda toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi ile hareket ediyoruz. Görev dağılımını, iş bölümünü, cinsiyet temelli gerçekleştirmiyoruz. Belediyemizde her kademede kadınlarımız bulunuyor ve belediyemizi hep birlikte yönetiyoruz. Belediyede kadın istihdam oranlarımızdan tutunda, erkek egemen sistem içinde, dezavantajlı hale getirilmiş kadınlarımızın yaşam alanlarına kadar, attığımız her adımda, toplumsal cinsiyet eşitliğini göz önünde tutuyoruz. Hükümet tarafından 2010 yılında kamuoyu ile paylaşılan Ulusal İstihdam Stratejisi sunum metninde, kadınların işgücüne katılımı konusunda 2023 için %35 oranı hedefleniyordu. Bizim şu anki kadın istihdam oranımız yüzde 37 düzeyinde ve bunu artırmanın gayretindeyiz. Her alanda olduğu gibi bu alanda da Türkiye ortalamasını geçmiş durumdayız. Bir diğer ifadeyle, demin dile getirdiğim yeşil alan ortalamamız, şimdi kadın istihdam oranımızla genelde yöneticilerin hedef olarak önlerine koyduklarını, biz zaten gerçekleştirmiş durumdayız. Kepez’de rant projelerine değil, geleceğimizi şekillendirecek kadınlara ve gençlere yatırım yapıyoruz. Kadın ve genç dostu belediyeciliğin en güzel örneğini Kepez’de sergiliyoruz

?

 

9. Kepez Meydanı'nın belediyeye devri konusunda son durum nedir?

Kepez Meydanı’nın halkın meydanı olması için çalışıyorm. Ranta dayalı planlara asla izin vermedim, vermeyeceğim. Kepez Meydanı’nın belediyemize devri, halkımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına çok önemli. Bu konuda ilgili mercilerle görüşmelerimiz sürüyor. Uzun yıllardık çözmek için uğraştığımız bu sorunu en yakın zamanda çözüme kavuşturacağım. Amacımız, bu alanı sosyal ve kültürel etkinlikler için Kepez halkının kullanımına kazandırmak.

 

Hasan Sami Er

Foto: Kepez Belediyesi