Kuzey Kore'nin ilk denemesinin başarısız olduğunu kaydeden Güney Koreli askeri yetkililer, ilk füzenin fırlatıldıktan sonra 150 kilometre yol kat ederek denize düştüğünü belirttiler. Birkaç saat sonra ikinci füzenin fırlatıldığını kaydeden yetkililer, 400 kilometre yol alan füzenin 1000 kilometre irtifaya çıktığını ifade ettiler. İki füzenin de orta menzilli Musudan Füzesi olduğu bildirildi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanı yaptığı açıklamada, Seul ve ABD’nin ikinci fırlatmayla alakalı olarak derinlemesine analiz yaptığını aktararak atışın henüz başarılı olarak görülüp görülmediği hakkında bilgi vermedi.
Nükleer silahlar geliştiren Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi kullanımı, Birleşmiş Milletler resmi kararıyla yasaklanmıştı.
Güney Kore Cumhurbaşkanlığı, fırlatılan füzelerle alakalı olarak milli güvenlik toplantısı gerçekleştireceklerini açıkladı.,
Son 3 ayda 6 kez orta menzilli balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'nin 5 denemesinin tamamen başarısızlıkla sonuçlandığı kaydediliyor. Fakat uzmanlar bugün fırlatılan ikinci füze olan 6. denemeden emin değiller. Füze maksimum menziline nazaran 400 kilometre gibi çok kısa bir menzil kat etmiş görünüyor. Bu başarısızlık da olabilir, daha önce ‘her türlü füzeyi düşüreceğini’ söyleyen Japonya’ya kasten fırlatmama kararı da olabilir.
ABD: “PROVOKATİF EYLEM”
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby fırlatmaları şiddetle kınayarak, “Bu testler sadece Kuzey Kore’nin silah programını durdurmak için yapılan çalışmaları arttıracaktır” şeklinde konuştu. Kirby daha sonra, “Birleşmiş Milletler’de, bu provokatif eylemlerden dolayı Kuzey Kore’yi uluslararası sorumlu olarak göstermek için kaygılarımızı dile getirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD ve Kanada’nın ortak iştiraki olan Kuzey Amerika Hava Savunma Komutası (NORAD), füzelerin Kuzey Amerika bölgelerine tehdit unsuru oluşturmadığını açıkladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, testlerin açık bir şekilde ‘müsamaha gösterilemez’ olduğunu söyledi.
3 bin kilometre menzile sahip orta menzilli balistik füze olan Musudan Füzesi, ABD’deki Guam bölgesini, Güney Kore’yi ve Japonya’yı vurma kapasitesine sahip. Onlarca Musudan Füzesi'ne sahip olduğunu inanılan Kuzey Kore’nin henüz tam menzilli bir deneme gerçekleştiremediği kaydediliyor. Son iki ayda yapılan diğer 4 denemede ise fırlatılan füzeler ya havada infilak etti veya yere çakıldı.


Kaynak: İHA