Eren, "Bu yaşanan depremler sırf enerji birikimleridir. Bandırma tarafına giden Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgisi yoktur" dedi.
Marmara Denizi'nin Yalova açıklarında sabah saat 08.40 sıralarında meydana gelen 4.4 şiddetindeki deprem sonrasında açıklamada bulunan Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren yüreklere su serpti. Korkulacak bir durum olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Eren, "Bu yaşadığımız deprem, Kuzey Anadolu Fayı ile ilgisi olmayan bir depremdir. Daha önce yaşadığımız, gördüğümüz kısmi yerel yerinimlerin boşaldığı bir depremdir. Kırık bile denmiyor. Enerji birikimlerinin boşaldığı alanlar var. Marmara Denizi’nde çentik şeklinde çatlaklar var. Yaşanan depremler bu çatlaklardan ufak hareketler ile yeryüzüne aksetmeyen şeylerdir. Bu yaşanan depremler sırf enerji birikimleridir. Bandırma tarafına giden Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgisi yoktur. Yerel birikimler bu şekilde boşalıyor” şeklinde konuştu.
Büyük depremi adaların biraz daha ilerisinde beklediklerini söyleyen Eren, “Biz, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı adalardan daha ileride bekliyoruz. Kırık, oraya kadar oldu. Geçen gün, Kandilli tarafından da açıklandı. Birikim var ama 7’den büyük deprem beklemiyoruz. Deprem konusunda her açıklama yapana itibar etmeyin. Televizyon kanallarında orta şiddetli depremlere alışmamız lazım diye söyleniyor. Böyle de düşünmemek gerekiyor. Bu yaşanan depremler hep kısmi yerel faylar. Bu yaşanan depremler, büyük bir hareketi doğurmazlar. Bir de şu açıdan bakarsak; jeotermal açıdan sıcak su kaynaklarımıza bu tarz depremlerin yararı da oluyor. Bu depremler, o kaynakları besliyor. Halk arasında deprem olduğu hurafe şeylere inanma gibi durumlar çok fazla oluyor. Sıcak havanın etkisi oluyor gibi. Öyle olsaydı Adana, Mersin, Antalya gibi illerimiz Yalova’dan İstanbul’dan daha da sıcak. Olsaydı oralarda yüksek şiddetli depremler olurdu. Vatandaşlar müsterih olsun. Sallanmaktan korkmasınlar; binalardan korksunlar" dedi.


Kaynak: İHA