Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Milliyet gazetesinden Şükrü Andaç'a dev projenin detaylarını aktardı. Özdemir, 'bu topraklara borçluyum' dedi.
İşte o röportaj:
“Devletimiz teröre karşı önemli mücadele yürütüyor, oldukça önemli. Vatandaş da bıktı, iş aş istiyor. Doğu ve Güneydoğu’daki projelere bankalar şüpheli bakıyor. Ancak bizim grubumuzun genel pozisyonmuzdan dolayı kredi bulmakta sıkıntı yaşamayız. Terörün azalacağına inanıyorum ve ‘yatırıma devam’ diyorum.” Bu sözler işadamı Nihat Özdemir’e ait.
“Yaşım geldi 66’ya, hiç de ihtiyacım yok” diyen Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yaşananlara inat Siirt’te 700 milyon dolarlık yeni bir yatırım projesine hazırlanıyor.
“Bu topraklara borçluyum” diyen Özdemir, “Buradan yetişmiş biriyim. Sadece yatırım olarak düşünmemek gerek. Buradaki bir baraj, bir üniversite demek. Buralarda yetişen çocuklar, yurtiçi-yurtdışı projelerinde önemli işler üsteleniyorlar” ifadelerini kullanıyor.
Limak’ın Siirt’teki Alkumru Barajı’nı ziyaretimizde Özdemir’in paylaştığı rakamlara göre grubun enerjide 3.000 MW kurulu gücü var. Bunun 800 MW’ı hidroelektrik santrallerden oluşuyor. Yeni projelerin devreye girişiyle birlikte ay sonu itibarıyla hidroelektrikte bu rakam 900 MW’a çıkacak. Grubun enerji yatırımlarının 3’te 1’i hidroelektrik, 3’te 1’i doğalgaz ve 3’te 1’i kömüre dayalı olacak. Ayrıca, Aydın’da jeotermal, Konya Çumra’da da güneş santralı yatırımına başlanıyor.
“Güneydoğu’ya yeni yatırım” müjdesi veren Özdemir, Alkumru ve Kirazlı barajlarını süresinden önce tamamladıklarını, kendilerinin dışındaki Ilısu, Namlı, Orhanlı, Keskin, Pervari ve Çetin barajlarının ise hala yapılamadığını hatırlattı.
Cumhurbaşkanımız ufkumuzu açtı
Nihat Özdemir’le Alkumru’ya yaptığımız ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan seyahatinin hemen sonrasına denk geldi. Özdemir’e, işadamları için oldukça verimli geçtiği belirtilen temasları sorduğumuzda şu yanıtı verdi: “Bunu samimiyetimle söylüyorum, Pakistan seyahatinde Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) bizi yine büyüledi. Beni yanına çağırıp, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin’le yatırım için buluşturdu. Ayrıca bu ilk kez olmuyor. Daha birçok ülkede bu sayede önemli işlerin altına imza attık. Limak olarak Kuveyt, Senegal, Arnavutluk, Suudi Arabistan ve Balkanlar’da varsak en büyük destekçimiz Recep Tayyip Erdoğanoldu. Cumhurbaşkanımız bu işlere bu kadar önem veriyor, bu da bizim önümüzü açıyor. Bir işadamı olarak ‘Ben nasıl ayak uydurabilirim’ diye düşünüyorum ve konu yatırım olunca hiç düşünmeden imzaları atıyorum. Yurtdışında yatırım işleri Rahmetli Özal ile başladı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan bizim ufkumuzu açtı.”
Siirt’te 2.500 kişilik istihdam
Çetin Barajı’yla yakından ilgilendiklerini söyleyen Özdemir, şu bilgiyi paylaştı: “Çetin, aşağı ve yukarı olmak üzere iki etaptan oluşuyor fakat bir türlü yapılamadı. İnşaat yüzde 20 seviyelerinde durdu. Bir yıldır da herhangi bir hareketlilik yok. Projenin sahibi Norveçli devlet şirketi Statkraft. Biz bu şirket için Arnavutluk’ta iki santral projesinin taahhüt işini yapıyoruz. Bir gün bize gelip, “Biz Çetin’i yapmayacağız, size satalım” dediler. Biz de Botan Havzası ve Doğu Anadolu’nun potansiyeline inandığımız için masaya oturduk. 527 MW’lık önemli bir proje. Görüşmelerimiz devam ediyor, işi bitirmeye çok yakınız.”
Çetin Barajı’nın yatırım maliyetinin 700 milyon dolar civarında olacağını öngördüklerini belirten Özdemir, şunları kaydetti: “Bankalardan 450 milyon dolarlık finansman kullanabiliriz. 150 milyon dolar civarında da öz sermaye koyarız. Diğer kalemlerle (projeyi alım fiyatı) birlikte toplam maliyet yaklaşık 700 milyon dolar civarında. Çetin’de 2 bin 500 kişiye iş vereceğiz. Sadece iş bitene kadar bakacak olursak üç yılda Siirt’e 100 milyon dolar kalır diye düşünüyorum.” Özdemir ayrıca bölgede Enerjisa’nın haklarını elinde tuttuğu ama işe başlamadığı Pervari için de görüşmelere başlayabilecekleri bilgisini paylaştı.
ENERJİDE ‘DEVRİM’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak döneminde Türkiye’nin enerji alanında büyük ve önemli yatırımlara imza attığını ifade eden Nihat Özdemir, “2002’de 33 bin MW’lık güce sahip Türkiye 80 bin MW’ı konuşuyor. 2023 hedefi 120 bin MW. YEKA’lar olmasa bunların hiçbiri yapılamazdı. Yerli kömürle ilgili önemli yatırımlar olacak. Bunlar bir devrim. Kömür, rüzgar ve güneş alanında yerli kaynakların kullanımı öne çıkıyor. Bu işlere Çinli, Amerikalı, Kanadalı ve Alman ilgisi var” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi