Muş'ta sürü sahipleri 4 bin TL ücret karşılığında çoban arıyor. Geçen yıl 2 bin lira olan çoban ücreti bu yıl 4 bin TL'ye çıktı. Çoban olacaklara 4 bin TL'nin yanında 50 kilo peynir, yün, telefon kontörü, giyecek ve ayakkabı verildiğini belirten sürü sahipleri, çobanlık için birçok sürü sahibinin kimseyi bulamadığını ve kadınların çobanlık yaptığını söylediler.
Çoban bulamadıkları için gündüz çocukların, gece ise sürü sahiplerinin çobanlık yaptığını belirten Ramazan Çelik, “Çoban bulamıyoruz. 4-5 milyar çoban hakkıdır. Çoban yoktur, biz kendimiz gidiyoruz koyunların önüne. İşte akşamları biz merada kalıyoruz. Çoban bulamıyoruz ve sıkıntı yaşıyoruz. Kimse yoktur ve kimse çoban olmuyor. Biz gidiyoruz, ufak çocuklar gidiyor hayvanları otlatmaya” dedi.
“4-5 bin lira bir müdür maaşıdır”
Çoban bulamadıkları için oğlunun eğitimini yarıda bıraktığını ve çok büyük zorlular çektiklerini ifade eden Belkise Çelik de, “300 koyunum var. Çoban yok, geziyoruz ve bulamıyoruz. Şimdi oğlum gidiyor ve oğlum küçüktür. Mektepten çıktı ve mektebini okumadı. Ben gidiyorum, oğlum gidiyor, torunum gidiyor, beyim gidiyor. Biz perişan olduk. Keçe giyip geceye kadar gidiyorum. Geceden gelip yemek yapıyorum, peynirimi yapıyorum, uşaklarıma yemekler yapıyorum. 4-5 milyar bir müdür alıyor, biz arayıp çoban bulamıyoruz. Bu ne olacak bize bir çare bulun. Benim çocuğum okula gidemedi, lise mezunudur. Gidip okuyacaktı. Beyim hastadır çocuklarım var gelip evde çalışıyorum. Peynirimi, evimi ve yemeğimi yapıyorum buna bir çare bulun” ifadelerini kullandı.
“Telefon kontörü, ayakkabı, yün ve 50 kilo peynir veriyoruz”
Çobanlara aylık 4 bin TL maaşın yanında telefon kontörü, ayakkabı, yün ve peynir verdiklerini kaydeden Süreyya Ok, “Baharın biz çoban arıyoruz. Çobanın aylığı 4 bin civarında. Biz onun kontörünü veriyoruz, suyunu veriyoruz, yününü, peynirini, iki çift ayakkabı, sigarasını hepsini biz veriyoruz. Eğer garip ise 50 kilo peynirde üzerine veriyoruz” diye konuştu.
“Çoban bulamayınca kendisi gidiyor”
Çoban bulamayınca kendi hayvanlarına bakmak zorunda kaldığını ifade eden Benavşa Narin Ok (14) ise, “Biz çoban bulamıyoruz. Buralarda çoban olmadığı için 4 bin, 5 bin para veriyoruz, ama kimse çoban olmak istemiyor. Buralarda çoban bulmak çok zor, ama bizde bulmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 


Kaynak: İHA