Halk tarafından bastırılan 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, NATO görevi de icra edilen Malatya ile Diyarbakır’daki 7’nci ve 8’inci Jet Üs Komutanlığı’nda, Kuzey Irak’taki PKK kamplarını bombalamak üzere hazır bekleyen 12 savaş uçağının Ankara’yı bombardımana tuttuğu ortaya çıktı.
ÜSSÜ BOŞALTIP ‘ALARM REAKSİYON NÖBETİ’ YAZDILAR
15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-16 jetlerinin nasıl kullanıldığına dair bilgilere ulaşıldı. FETÖ/PDY mensubu darbeciler, hain planlarının hazırlığına öğle saatlerinde başladı. Saat 13.00 itibarıyla darbe sırasında uygulanacak planda önemli rol oynayan Eskişehir, Ankara Akıncılar, Diyarbakır ve Malatya Erhaç hava üslerinde görevli komutanlar, darbeye katılmayacaklarını düşündükleri personeli üsten çıkarmak için mesaiyi erken bitirip, personeli evine gönderdi.
Mesai bitimine doğru Hava Harp Okulu öğrencileri planlı olarak güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirilerek üslere sokuldu. Darbe girişimine katılan ve jetleri kullanacak pilotlara Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda, “Alarm Reaksiyon Nöbeti” yazıldı. Sonraki aşamada darbe sırasında kullanılacak uçaklara bomba yüklenmesi gerekiyordu. Ancak bunun için Harekât Başkanlığı’ndan emir alınmalıydı. Herhangi bir emir olmadığı için bu işlemi yapacak personele ilk aşamada bomba yükletilemedi.
12 ADET F-16 HAVALANDI
Ancak darbe girişiminin başladığı ilk anda ihtiyaç duyulan uçaklar Diyarbakır ve Malatya’daki hava üslerinde hazır bekliyordu. O uçaklar her an bomba yüklü ve hazır olarak bu üslerde “İç Güvenlik Harekâtı yapmak”, “Türkiye’nin hava savunmasını sağlamak” ve “PKK’nın Kuzey Irak’ta ve yurtiçindeki kamp ve faaliyetlerini önlemek” üzere hazırlıklıydı. Darbe girişimi başladıktan hemen sonra Malatya 7. Ana Jet Üssü ile Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’ndeki bomba ve mühimmatları yüklü toplam 12 adet F-16 havalandı. Ankara ve İstanbul üzerinden alçaktan uçuş yaparak sonik bomba etkisi yarattı.
İNCİRLİK’TEN KALKAN UÇAK İLE İKMAL YAPILDI
Normal uçuş şartlarında 2 saat uçtuktan sonra yakıtı biten uçaklar için yakıt ikmali de düşünüldü. İstanbul ile Ankara üzerinde uçan uçaklara havada yakıt ikmali için İncirlik’te görev yapan üssün Türk Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, tanker uçağın havalanması talimatını verdi. Havalanan tanker uçak, başkent Ankara’yı bombalayan ve İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının ineceği Atatürk Havalimanı dahil stratejik noktaların üzerinden alçak uçuş yapan uçaklara havada yakıt ikmali yaptı. Malatya ve Diyarbakır’daki üslerden önceden bomba yüklü olarak hazır halde kaldırılan uçakların pilotları ağırlıklı olarak Ankara’daki hedefleri bombaladı. TBMM ve Gölbaşı’ndaki Özel Harekât Daire Başkanlığı da bu uçaklarla bombalandı.


Kaynak: İHA