Yapılan kontroller sonucunda Efendioğlu'nun midesinde tümör olduğu keşfedildi.
Kan sulandırıcı ilaç kullanması sayesinde hastalandığı için tümörü erken teşhis edilen Efendioğlu'nun ameliyatla midesindeki tümör alındı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Mercan ve Yrd. Doç. Dr. Elbrus Zarbaliyev'in gerçekleştirdiği ameliyatın literatüre girmesi için başvuruda bulunuldu.
Prof. Dr. Mercan, yapay kalp hastalığı olan bir hastanın kanser olma ihtimalinin yüzde 2 olduğunu ancak kanser olan bir hastanın kalp hastası olma ihtimalinin yüzde 25 olduğunu belirtti.
KALP HASTASINDA MİDE TÜMÖRÜ GÖRÜLME OLASILIĞI YÜZDE 2
DHA'ya konuşan Prof. Dr. Mercan hastasının durumunu şu şekilde anlattı:
"Kalp pompa ameliyatı sonrası beyin, bacak ya da koroner damarlarda tıkanıklık olmaması için kan sulandırıcı veriliyor. Dolayısıyla bu hastalarda bir kanama riski oluyor. Ameliyattan 10 gün sonra hastamız bir kanama geçiriyor ve midesinde tümör tespit ediliyor. Biz yıllardan beri bu ameliyatları yapıyoruz ama hastamız özel bir hasta ve kalp pompası taşıyan ve mide tümörü ile başvurarak, müdahale edilen ilk hasta dünyada. Zaten kalp hastalığı olanlarda mide tümörü olma ihtimali yüzde 2 ile 4 arası ve nadir görülen bir durum. Tümör olan bir hastada kalp hastalığı olma olasılığı yüzde 25. Kendisi pompa takılmış bir hasta olduğu için daha da nadir bir vaka sayılıyor. Çok riskleri olan bir ameliyattı ama bu riskleri en aza indirerek ameliyata aldık ve hastamız Veysel Bey de çok gayretli çıktı. Dolayısıyla ameliyat sonrasını da sorunsuz geçirdik ve normal bir hasta ameliyat olmuş gibi mide ameliyatını da atlattı. Bugün karşımızda 1 aylık kritik süreci atlatmış, yemek yiyen, içen, gezen, kendinden emin, moralli bir hasta var. Bu da tabii bu işlemin dünyada ilk kez olması ve bizim yapmış olmamız nedeniyle çok sevindirdi. Bunun yanında ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin de gelmiş olduğu noktayı gösteren bir vaka."
KALBİ YÜZDE 15 PERFORMANS İLE ÇALIŞIYORDU
Kalp yetersizliği hastası olan ve kalbi yüzde 15 performans ile çalışan hasta Veysel Efendioğlu, ilk olarak kalp yetersizliği tedavisi için hastaneye başvurdu. Ancak 2 ay uygun bir donör bulunması için bekledikten sonra Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kalp Nakli Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Balkanay ve Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu, hasa ile birlikte yapay kalp ameliyatı gerçekleştirmeye karar verdi. Yrd. Doç. Dr. Balkanay, organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya davet etti ve hastasının durumu ile ilgili şunları söyledi:
"Veysel bey çok önce kalp ameliyatı olmuş bir hasta. Bizim göğüs damarı dediğimiz damarı alarak, kalbin ön tarafındaki damara by-pass yapılmış. Fakat bize geldiği zaman kapaklardan birisi kaçırıyor ve sol ventrikülü de yetmezlik dediğimiz bir durumdaydı ve yüzde 20'nin altında bir performans ile çalışabiliyordu. Hastanemizde nakil için 2 ay kadar bekledi fakat ne yazık ki uygun kalp bulunamadı ve Veysel Bey'e son jenerasyon dediğimiz, uzun dönem kullanılabilen bu makinelerden birini taktık. Biz 2 Mayıs'ta bu makine için ameliyat ettik ve o tarihten beri de sıkıntısız kullanıyor."
"HİÇBİR ŞİKAYETİM YOK ALLAH BENİ TORUNLARIMA BAĞIŞLADI"
1 sene önce Kabataş İskelesi'nde fenalaşıp yere yığılan Efendioğlu, kalp rahatsızlığı geçirdiği anlaşıldıktan sonra çeşitli tedaviler uygulandı. "Allah beni iki torunuma bağışladı" diyen Veysel Efendioğlu, "Buraya gelmeden önce bir adım dahi yürüyemiyordum. Daha önceki doktorum tüm tedavilerin denendiğini ve bana yapay kalp takılması gerektiğini söyledi" dedi.
2 Mayıs'ta yapay kalp ameliyatı geçiren Veysel Efendioğlu, 16 Haziran'da ise ikinci ameliyatı olarak midesindeki tümörden kurtuldu. Efendioğlu, "Şu anda hiçbir şikayetim yok. Ara sıra ağrılarım oluyor ama gereken tedaviler yapılıyor, kontrollere geliyorum, tavsiyelere uyuyorum" dedi.
Kaynak: DHA