Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da  Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir hem Almanya hem Türkiye açısından. Ülkelerimize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Kesenlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya'dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. İlişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz" dedi. 
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle bir araya geldi. Yıldırım toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye- Almanya ilişkilerinin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Siyaseten geçici olduğunu düşündüğümüz ilişiklerdeki bu gerginliğin en az yarım asırdan beri Türkiye'de olan artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış 
 
ALMANYA İLE İLİŞKİLERİN KALICI OLARAK OLUMSUZ BİR ŞEKİLDE SEYRETMESİ AKLA ZİYAN BİR İŞTİR 

Yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada eleştiriye tabi tutulması bu ilişkilerden bedel ödemesi asla düşüneceğimiz bir şey değil. 

Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da  Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir. hem Almanya hem Türkiye açısından. 
 
ÜLKELERİMİZE KAZANDIRACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR

Ülkelerimize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Bunu görmemiz lazım. Bu yüzden tabi bugün alman menşeli, alman sermayeli Türkiye'deki şirketlerin tamamı burada yok. Ama belli başlı önemli 20'ye yakın şirket burada. Bütün şirketleri temsilen sizlerle bira araya geldik. Amacımız ilk ağızdan Türkiye'de istihdam oluşturan Türk ekonomisinin gücüne güç katan şirketlerimizin beklentileri ne? İki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklanan olumsuzluğa nasıl bakıyorlar sizlerden bunu anlamaya çalışacağız. 
 
KESENLİKLE RESMİ KURUMLARIMIZ NEZDİNDE BÖYLE BİR SORUŞTURMA YOK

İkincisi de birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı yönünde. Kesenlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. 
 
ALMANYA'DAN BEKLENTİMİZ, PKK VE FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI DAHA KARARLI BİR TUTUM İÇERİSİNE GİRMESİ 

Bizim Almanya'dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. Onlar bu ülkenin düşmanları bu ülkenin hayrına bir  faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz. Ülkeler arasında dostluk da husumet de gelip geçicidir. Bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğundadır. Bu konuda biz, ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz. 
 
SİZİ ALMAN ŞİRKETİ OLARAK GÖRMÜYOR BU ÜLKENİN ŞİRKETİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Sizin bu yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli.  Açık söylüyoruz biz sizi Alman şirketi olarak görmüyor bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz. Bu ülkenin kanununa göre çalışıyorsunuz. Bazılarınız 60 yıldan beri bu ülkede faaliyet gösteriyor. " 
 
Yıldırım, Türkiye'de önde gelen 19 Alman firmasının temsilcileriyle Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Türkiye'deki toplam ihracatları 10 milyar dolar civarında olan, toplam yatırımları ise yaklaşık 20 milyar avro olan firma temsilcileri ile istişarelerde bulunacak olan Yıldırım'ın  firma temsilcilerinin önerilerini dinleyeceği de öğrenildi.  
 
"BÜTÜN SÖYLEDİKLERİMİZİ NOT ALDILAR. HAK VERDİLER. YAKINDA OLUMLU GELİŞMELERİN OLACAĞINI MÜJDESİNİ DE VERDİLER" 
 

Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileri Başbakan Binali Yıldırım ile yaptıkları toplantı sonrası, "Toplantı olumlu bir görüşme oldu. Endişelerimizin Türkiye tarafından da kabul edilmiş olduğunu gördük. Olumlu beklentimiz hukuki yönden de olabilir. OHAL ile ilgili bir takım yeni düzenlemeler olabilir diye düşünüyoruz. Detay vermedi sayın Bakanımız. Ama sonbahara kadar olumlu gelişimler olabileceği müjdesini verdi detay vermedi. Tahminim sadece. Şöyle bir teklif yapıldı; Ekonomi Bakanımız, öncelikle bizim burada yatırım yapan şirketlerin merkezlerinin CEO'larını  ziyaret edelim onlarla bir araya gelelim daha iyi anlatalım hatta beraber anlatalım. Belki sonbaharda böyle bir paket düzenlenecek. Bire bir CEO'larla Almanya'da anlatılacak ki bu şekilde yatırımların devamı sürsün buradaki endişeler ortadan kalksın diye. Bütün söylediklerimizi not aldılar. Hak verdiler. Yakında olumlu gelişmelerin olacağını müjdesini de verdiler" değerlendirmesinde bulundular. 
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle yaptığı toplantı sona erdi. Toplantı sonrasında iki firma yöneticisi toplantıya ilişkin açıklama yaptı. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "2 saat süren bir görüşme oldu. Yaşanan olaylarda bir yanlış anlaşılma olduğu söylendi. Yatırımların gelmesi için iyi ilişkiler ve güven ortamından bahsettik. Başbakanımız bunları değerlendireceğini söyledi. Bunlardan uygulanabilir olanları yapacaklarını söyledi. Ama acilen Türkiye -Alman ilişkilerinin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin daha sessiz özellikle ekonomiye yansımayacak şekilde devam etmesi konusunda  hem arkadaşlar hem dinleyiciler mutabık kaldık. Şu andaki şirketlerin çalışmasına ne hükümet tarafından bir engel oldu ne de arkadaşlarımız herhangi bir konuda şikayetçi oldu. Her şeyin normal bir şekilde çalıştığını söylediler. Ama gelecek yatırımlar açısından, endişeler olabilir.  Mutlaka bu sorunların iyi bir noktaya getirilmesi, çözülmesi gerektiğini söylediler.  
 
CEO'LARA ALMANYA'DA ANLATILACAK

Şöyle bir teklif yapıldı; Ekonomi Bakanımız, öncelikle bizim burada yatırım yapan şirketlerin merkezlerinin CEO'larını  ziyaret edelim onlarla bir araya gelelim daha iyi anlatalım hatta beraber anlatalım. Belki sonbaharda böyle bir paket düzenlenecek. Bire bir CEO'larla Almanya'da anlatılacak ki bu şekilde yatırımların devamı sürsün buradaki endişeler ortadan kalksın diye. İletişim konusunda çok iyi bir atmosfer vardı. İnşallah buraya gelmemiz her iki taraf için hayırlı olacak. İnşallah Türkiye -Almanya- Avrupa ilişkilerine de olumlu katkı sunacak." 
 
"ENDİŞELERİMİZİN TÜRKİYE TARAFINDAN DA KABUL EDİLMİŞ OLDUĞUNU GÖRDÜK" 

Bir diğer yönetici ise toplantıya ilişkin şöyle konuştu: "Toplantı olumlu bir görüşme oldu. Endişelerimizin Türkiye tarafından da kabul edilmiş olduğunu gördük. Bunların giderilmesi yönündeki çalışmalarda istekli olunduğunu gördük. İlerisi için umut verici görüşme oldu. Meyvelerini kısa sürede toplayacağımızı ümit ediyorum. 
 
BÜTÜN SÖYLEDİKLERİMİZİ NOT ALIP HAK VERDİLER. YAKINDA OLUMLU GELİŞMELERİN OLACAĞINI MÜJDESİNİ DE VERDİLER

Yatırımlar son bir iki yıldır birazcık gevşemişti. Son günlerde daha kötüye gitmeye başladı ama  şimdi gördüğümüz kadarıyla hükümetimiz de bu işin ciddiyetini görmüş ve bu gidişatın her iki ülke için zararlı sonuçlara doğurabileceğini tespit etmiş o yüzden olumlu adımlar atılacağını düşünüyoruz. Bütün söylediklerimizi not aldılar. Hak verdiler. Yakında olumlu gelişmelerin olacağını müjdesini de verdiler. 
 
OHAL İLE İLGİLİ BİR TAKIM YENİ DÜZENLEMELER OLABİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ

Olumlu beklentimiz hukuki yönden de olabilir. OHAL ile ilgili bir takım yeni düzenlemeler olabilir diye düşünüyoruz. Detay vermedi sayın Bakanımız. Ama sonbahara kadar olumlu gelişimler olabileceği müjdesini verdi detay vermedi. Tahminim sadece. İletişimde sorunlar oldu. Kendimizi doğru dürüst izah edemediğimiz konusu üzerinde duruldu. Bunu gidermek için bazı tedbirlerin alınması görüşüldü." 


Kaynak: DHA