Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay, “Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım, manevi kızları Sabiha Gökçen ve Ülkü Adatepe başta olmak üzere diğer varislerinin haklarını kapsayan vasiyet yerine getirilmemiştir. Annem okul parasını ödeyemediği için okuldan atılmış ve henüz 15 yaşındayken evlendirilmiştir. En fazla sıkıntı yaşayan ise Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım olmuştur. Makbule hanım öylesine ekonomik sıkıntılar yaşamıştır ki kendisine yoksulluk maaşı ödenmeye başlanmıştır. Bu maaşla bir süre idare eden Makbule Hanım, ilerleyen yıllarda maaş artışı olmadığından Atatürk’ün kendisinde bulunan silahı, takma dişi gibi bir çok özel eşyasını satmak durumunda kalmıştır” dedi.

HUKUK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Atatürk’ün mirasıyla ilgili vasiyetin yerine getirilmemesiyle ilgili dönemin CHP iktidarını ve kuruluşunda sermaye desteği verdiği İş Bankası’nı sorumlu tutan Doğancay, hukuk mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.

Atatürk’ün manevi torunu Doğancay; “Annem Ülkü Adatepe sağlığında o kadar sıkıntı çekmesine rağmen vasiyetteki hakkını aramamıştır. Bizim de böyle bir girişimde bulunmamıza izin vermemiştir. Annemin vefatından sonra 2013 yılında hukuk mücadelesi başlattık. Hukuk mücadelemiz İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davam ediyor. En son kararda ise 1 milyar 777 milyon 960 bin TL alacağımız üzerinden 30 milyon 363 bin TL’nin iki hafta gibi bir süre içerisinde harç olarak yatırılması bize tebligat olarak gönderilmiştir. Ancak bizim bu kadar süre içerisinde ne bu miktarı ödeyecek paramız ne de karşılığında göstereceğimiz emlak değerimiz bulunmamaktadır. Bu nedenle biz bu harcı ödemeden ya da alacağımızdan tahsil edilmesi koşuluyla karara itiraz ettik ve bu süreç devam etmektedir” dedi.

“CHP ATATÜRK’ÜN MEZARINI DAHİ YAPMADI”

CHP döneminde Atatürk’ün mezarının dahi yapılmadığını hatırlatan Doğançay, “Atatürk vefat etmiş ancak bir mezar dahi para yok bahanesiyle yapılmamıştır. Oysaki 1944 yılında İnönü Stadyumu tamamlanmıştır. Atatürk’ün mezarı için halka sorulsaydı halk dahi Ata’sının mezarını yapardı. Atatürk’ün Anıt Mezarı ise daha sonra Celal Bayar döneminde yapılmıştır” diye konuştu.

ATATÜRK'ÜN VASİYETİ

5 Eylül 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnamenin içeriği ise şöyle:

"Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleri ile Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne atideki şartlarla terk ve vasiyet ediyorum:

1 - Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.
2 - Her seneki nemadan, bana nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda bin, Afet'e sekiz yüz, Sabiha Gökçen'e altı yüz, Ülkü'ye iki yüz lira ve Rukiye ile Nebile'ye şimdiki yüzer lira verilecektir.
3 - Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir.
4 - Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya'da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.
5 - İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç oldukları yardım yapılacaktır.
6 - Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil Kurumları'na tahsis edilecektir.
K. Atatürk".


Kaynak: İHA