Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2016 yılı Haziran ayı ’Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri’ni açıkladı. Buna göre; Haziran sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2015 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 12,5 milyar dolar artarak 208,0 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 1,4 milyar dolar azalarak 19,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.
Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2,1 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1,5 milyar dolar arttığı gözlendi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 524 milyon dolar azaldı, tahvil stoku ise 773 milyon dolar artışla 4,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 8,3 milyar dolar arttığı, tahvil stokunun ise 5,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2015 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,0 milyar dolar azalışla 12,8 milyar dolar; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 766 milyon dolar artışla 2,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Haziran sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 9,8 milyar dolar artarak 157,0 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 831 milyon dolar azalarak 17,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 208,0 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,5’inin dolar, yüzde 34,1’inin euro, yüzde 5,2’sinin Türk lirası ve yüzde 2,2’sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 19,1 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun da yüzde 47,6’sının dolar, yüzde 30,6’sının euro, yüzde 21,5’inin Türk lirası ve yüzde 0,3’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.
Sektör dağılımı incelendiğinde, Haziran sonu itibarıyla, 208,0 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 52,2’sini finansal kuruluşların, yüzde 47,8’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, kısa vadeli toplam kredi borcunun ise yüzde 85,3’ünü finansal kuruluşların 16,3 milyar dolar tutarındaki borcu oluşturdu.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Haziran sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 72,7 milyar dolar tutarında olduğu gözlendi.


Kaynak: İHA