TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Alman Parlamentosu’nun aldığı kararı kınadıklarını belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Almanya Federal Meclisinin sözde soykırımla ilgili almış olduğu bu kararı şiddetle telin ediyor ve yok hükmünde kabul ettiklerini aktararak, “Bu karar muhakkak Türkiye ile Almanya ilişkilerini kapsamlı bir şekilde etkileyecek ve zedeleyecektir. Bunun hesabını iyi yapmış olmaları gerekir. Parlamentodaki Sayın vekillerin ‘1915’te neler yaşandı, tarihî belgeler neler ve bu çerçevede tarih bize nasıl konuşuyor?’ gibi bir çalıştırma gerçekleştirerek bu kararı aldıkları kanaatinde değilim. Onların kararının asıl dinamikleri güncel siyasal ilişkiler ve selam vermek istedikleri çevrelerdir. Böyle davranıldığında hem tarihe karşı saygısızlık edilmiş olunur hem de güncel siyasal ilişkilerde kime selam vermek istiyorsanız ona belki bir cemilede bulunmuş olursunuz” ifadelerini kullandı.

CHP: "NEREDEYSE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLMİŞ OLMASI BÜYÜK ÜZÜNTÜ"
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Almanya Parlamentosu’ndan çıkan kararı büyük bir üzüntüyle duyduklarını ve kınadıklarını söyleyerek, “Alman Federal Meclisinin yetki ve sorumluluğunda olmayan, hukuki bir konuda, ön yargılara dayanan, siyasi bir hüküm ve karar verdiğini belirtiyor ve maalesef, bunun neredeyse oy birliği olarak ifade edebilecek şekilde; 1 çekimser, 1 de ret oyuna karşılık kabul edilmiş olmasından büyük bir üzüntü duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Özel şunları kaydetti:
“Burada Hükûmetin sorumluluğunu görmezden gelmek mümkün değil. Sürekli, on dört yıl karşılaştırması yapanlara, "Biz iktidara geldiğimizde rakam şuydu." diyenlere, on dört yıl önce siz iktidara geldiğinizde kaç ülke bu meseleyi soykırım olarak tanımlıyordu, bugün ne duruma geldik, bunu da hatırlatmak, bir muhalefet partisi olarak boynumuzun borcudur. Dış politikadaki zafiyet Türkiye’yi her geçen gün yalnızlaştırmakta ve Türkiye’ye itibar kaybettirmektedir.”

HDP. "BU İŞ HÜKÜMETİN SORUMLULUĞUNDADIR"
Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerinin Türk kamuoyunda bir beklenti yarattığını söyleyerek, “Maalesef, bu süreç içerisinde bunu gerçekleştiremediğimiz için şu anda, dediğim gibi, dünya parlamentolarından gelecek olan karar süreçlerini deklarasyon metinleriyle kınayıp çözüm arayan bir pozisyonu, bir siyasi tavrı Parlamento tartışıyor. Biz bu tavrın çözüm getirmediği ve doğru olmadığı kanaatindeyiz. Alman Parlamentosunun kendi iradesiyle ortaya koyduğu karar süreciyle ilgili de açıklama yapması gereken ya da süreci takip etmesi gereken kurumun Dışişleri ve Hükûmet olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.

MHP: AYNAYA BAKSINLAR
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Oktay Vural, sözde Ermeni iddialarını Alman Parlamentosu’nda kabul edilmesine ilişkin olarak, “Tarihleri soykırımla dolu olanlar bizim milletimizin tarihini karalayamaz. Parlamento’nun böyle bir yetkisi yoktur, görevi de yoktur. Bu konura aziz Türk milletinin insanlık suçu olan böyle bir suçla suçlanması kendi ayıplarıdır, aynaya baksınlar. Bugünkü bu medeniyeti oluşturanlar, aslında hala dünyada birçok katliamın gerçekleştirilmesinde sorumlu olanların Parlamentoları’nda aldıkları bu karar açıkçası kendi kara yüzlerini ortaya koymuştur. Parlamento olarak aynen kendilerine iade edilerek, bir kınama, Türk milletinin vicdanını ifade eden bir iradeyi bütün siyasi partilerle birlikte imzalamayı teklif ediyorum” ifadelerini kullandı.


Kaynak: İHA