Edirne’de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan süpürgecilik, 'Süpürge Borsası'nda kısıtlı zanaatkar ile ayakta durmaya çalışıyor. Geçmiş yıllarda yaklaşık 250 dükkanla bine yakın kişinin istihdam edildiği borsada yeni mahsul süpürge tellerini işleyen ustalar, hem mesleğin unutulması hem de el emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Süpürge Borsası’nda yaklaşık 45 yıldır süpürgecilikle uğraşan Hamdi Gaspar süpürgenin istikrarı olmayan bir meslek haline geldiğini belirterek, "Bu teknoloji bizi bitirdi, üretim ve tüketimi azalttı" diye konuştu.
"Trakya'da ekim azaldı"
Baba mesleği olarak süpürgeciliği devam ettirdiğini söyleyen süpürge ustası Erkan Posta da yeni nesil ürünleri işlemeye başladıklarını ifade ederek, "Yeni mahsüllerimiz şu an için fena değil. İlk alıcılarından biri de benim. İşlemeye başladık. İleride mal nasıl gelir onu bilmiyoruz. Ekim az çünkü. Zaten bizim şu an Karakasım, Tatarköy, Doyran, Orhaniye bu taraflarda ekiliş yok. Sadece Uzunköprü'de var. Orası iyi yapıyor bu işi. Orada da sadece birkaç köyde var. Yeter mi yetmez mi bu sene bakacağız" dedi.
"10 yıl sonra süpürgecilik kalmaz"
3 yıldır süpürge satış fiyatlarında artış yapılmadığını dile getiren Posta, "3 seneden beri 6 liraya süpürge veriyoruz ve hep aynı fiyat. 3 sene önce ekmek kaç paraydı? Sigara kaç paraydı? Bunlarla kıyaslarsak biz halen geri gidiyoruz. Bununla beraber işlerimiz biraz zayıf. Dışarıya çok açıldı süpürge piyasası ve Edirne'de de esnaf sayısı çok azaldı. İşçi yetişmiyor. Balıkesir ve Tokat gibi iller bizi bayağı zorluyorlar. Dolayısıyla süpürgede yaptığımız el emeğinin karşılığını alamıyoruz. İşçi mağdur kalıyor, biz dükkan sahibi olarak mağdur kalıyoruz. Zaten bitmekte olan bir meslek artık. 10 sene sonra doğru dürüst bir şey kalmaz. Bizim süpürgecilik de onlar gibi bitecek. Bunun yanında aynalı süpürge de bu mesleği kurtaracak gibi durmuyor. Çünkü aynalı süpürgenin de minyatürünü çıkardılar ve Edirne'de o da öldü. Herkes süs eşyası olarak yapıyor. Böyle olunca meslek de yavaş yavaş kayboluyor" şeklinde konuştu.
"Teknoloji bizi bitirdi"
Süpürge ustası Hamdi Gaspar ise zor şartlarda ekonomik sıkıntılar içerisinde var olmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Süpürge istikrarı olmayan bir meslek. Ne tavanı ne de tabanı var. Zor koşullarda çalışıyoruz. Malımızı pazarlamaya çalışıyoruz. Maliyetinin altında fiyatlarla uğraşıyoruz. Bu teknoloji bizi bitirdi, üretim ve tüketimi azalttı. Üretim alanında teknoloji her geçen gün yenilenince bizim de ürettiğimiz mal tüketilmez oldu. Ama alışılagelir olarak o günden beri mesleği bırakmadık. Allah'a şükür devam ediyoruz" dedi. 


Kaynak: İHA