Cıva zehirlenmeleri genellikle deniz ürünlerinin yoğun miktarda tüketilmesi gibi etkiler sonucunda meydana gelebilir.

 

Ayrıca solunum yolu ile de insan vücuduna girebilir.

 

Cıva zehirlenmeleri vücuda yabancı bir maddeden kaynaklandığı ve kimyasal temelli olduğu için evdeki tedavi yöntemleri ile geçmez.

 

Cıva zehirlenmesinden şüphelendiğinizde en yakım sağlık kuruluşuna başvurmak ve cıva zehrinin vücudunuzdan uzaklaştırılmasını sağlamak gerekir.

Cıva, oldukça az miktarı bile yüksek toksiklik oranına sahip olan bir sinir sistemi toksinidir. Merkezi sinir sistemi ile böbrekler üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olur.

 

Zehirli olan cıva formları şöyledir:

 

Elemental Cıva: Sıvı formdaki bu cıva termometrelerde, elektrik anahtarları içinde, floresan ampullerde ve diş dolgularında kullanılabilir.

 

İnorganik Cıva: Dezenfektan ürünlerinde, kimya laboratuarlarında ve pillerde bulunan cıva türleri bu kategori içinde yer alır.

 

Organik Cıva: Kömür dumanları içinde, metil cıva yiyen balıkların bünyesinde ve eski antiseptiklerde organik cıva bulunabilir.

 

Cıva Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Cıva zehirlenmesi belirtileri cıva formlarına göre kısmen değişkenlik gösterebilir.

 

Elemental cıva zehirlenmesi belirtileri:

 

Nefes almada zorluk

Metalik bir tat

Mide bulantısı

Kusma 

Öksürme

Diş etlerinde kanama ve şişme

İnorganik cıva zehirlenmesi belirtileri:

 

Midede ve boğazda yanma hissi

Mide bulantısı

Kusma

İshal

Dışkıda kan

İdrar renginde değişim

Organik cıva zehirlenmesi belirtileri:

 

Vücudun bazı bölgelerinde uyuşma ve ağrı hissi

Titreme

Yürümede dengesizlik

Çift görme

Görmede bulanıklık

Hafıza kaybı

Cıva Zehirlenmesi Neden Olur?

Cıva zehirlenmesi genellikle balık tüketiminden kaynaklansa da diğer bazı etkenler de vücuda cıva girmesine ve cıva zehirlenmelerinin yaşanmasına neden olabilir.

 

Cıva zehirlenmesine yol açan bazı nedenler şu şekilde sıralanabilir:

 

Balık: Balıklar elementel cıvaları su kaynakları içerisindeyken tüketebilirler.

 

Bu durum cıvanın balık vücuduna girmesine ve sonrasında balığın tüketilmesi ile insan vücuduna girmesine neden olur.

 

Amalgam Dolgular: Amalgam diş dolguları içeriğinde cıva bulunur.

 

Diş dolgularındaki cıva oranı genellikle düşük niktardadır ve insan sağlığını çok fazla tehdit etmez.

 

Yine de içeriğinde bir miktar cıva bulunması kişilerin cıva yutma riskine sahip olmasına neden olur.

 

 Çalışma Ortamları: İçinde cıva bulunan termometrelerle çalışmak cıva alım riskini artıran etkenler içinde yer alır.

 

Cıva zehirlenmesi, kısa bir süreliğine maruz kalınmış cıva alımlarında genellikle gerçekleşmez.

 

Cıva zehirlenmelerinin meydana gelmesi için daha uzun süreli ve devamlı bir şekilde cıvaya maruz kalınması gerekir.

 

Amalgam dolguların yeni yapıldığı anlar cıva zehirlenme oranını tetikleyebilir.

 

Dişlerinize yaptıracağınız dolgularda amalgam dolgu yerine kompozit dolgu çeşitlerini tercih ederek cıva zehirlenmesi risklerini en aza indirebilirsiniz.

 

Cıva Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Cıva zehirlenmesi genellikle hastanelerde şiddetli semptomların görülmesiyle beraber teşhis edilebilir.

 

Alanında uzman doktorlar tarafından fiziksel muayene yapıldıktan sonra gerekli durumlarda test ve ölçümler gerçekleştirilerek cıva zehirlenmesi teşhis edilebilir.

 

Doktorunuz size cıvaya ne zaman maruz kaldığınızı ve belirtilerin ne kadar süredir olduğunu sorabilir.

 

Bu tür sorulara en doğru yanıtı vermek teşhis ve tedavinin doğru bir şekilde işleyebilmesi için oldukça önemlidir.

 

Cıva zehirlenmelerinde görülen bulantı, kusma, titreme, nefes almada zorluk ve görmede bozukluk gibi semptomların fark edilmesinden hemen sonra en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurmak ve profesyonel bir destek almak gereklidir.

 

Kimyasal bir zehirlenme türü olan cıva zehirlenmesinin etkilerinin evdeki yöntemlerle geçirilmesi oldukça zordur bu yüzden en kısa sürede uzman bir doktorun rahatsızlığı incelemesi gerekir.

 

Cıva Zehirlenmesi Nasıl Geçer?     

“Cıva zehirlenmesi nasıl olur ve nasıl geçer?” soruları cıva zehirlenmesi yaşayan kişilerin cevabını merak ettikleri soruların başında gelir. Cıva zehirlenmesinin tedavisi için bir doktor ve hastane desteği olması şarttır.

 

Belirtilerin iyileştirilmesi ve zehirlenme durumunun ortadan kaldırılması için diyaliz, ilaç uygulaması, yüz maskesi ile verilen oksijen gibi tedavi yöntemleri benimsenebilir.

 

Cıva zehirlenmesinin önüne geçilebilmesinin en etkili yolu önceden tedbir almakdır.

 

Vücuda cıva girişini artıran yiyecek ve faaliyetlerden uzaklaşarak cıva zehirlenmelerinin önüne geçilmesi mümkün olur. Balık tüketiminde aşırıya kaçmamak cıva zehirlenmelerini önlemenin bir yoludur.

 

Cıva zehirlenmeleri hamile anneler ve emziren anneler için de tehlikeli olabilir, bu yüzden annelerin balık tüketimini azaltması bebeklerinin sağlıklarını ve kendi sağlıklarını koruyabilmeleri açısından önemli bir yer tutar.

 

Cıvanın yoğun olarak bulunabileceği alanlardan uzak durmak da cıva zehirlenmelerinin önüne geçilmesine yardımcı olıur.

 

Dişlerde bulunan amalgam dolguların cıva zehirlenmesine yol açabileceğine dair çeşitli görüşler bulunur.

 

Amalgam dolgular üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra genellikle ağız sağlığı için büyük bir tehlike oluşturmaz ancak vicudunuza cıva alımını durdurmak için dişlerinizde olan amalgam dolguları kompozit dolgularla da değiştirebilirsiniz.

 

Cıva içerikli ürünlerin dikkatle kullanılması ve cıva atıklarının çevreyi tehdir etmeden yok edilmesi de cıva zehirlenmelerini önlemenin etkili bir yoludur.

 

Cıva zehirlenmelerinde donanımlı bir sağlık kuruluşundan destek almak zehirlenme etkilerinin hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

 

CIVA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cıva zehirlenmesi belirtileri idrar, saç ve kan değerlerinde kendini gösterir. Bulantı, kusma, ishal, kan basıncında artış olması, deride kızarma, gözlerde tahriş gibi belirtiler cıva zehirlenmelerinin göstergeleri arasında bulunur.

 

CIVA ZEHİRLENMESİNDE NE OLUR?

Cıva zehirlenmesi sonucunda bulantı, kusma ve ishal gibi problemler ortaya çıkar. Tedavinin zamanında yapılmaması halinde şok ve nekroza neden olan sıvı kaybı gibi riskli sonuçlar ortaya çıkabilir.

 

CIVA VÜCUTTAN NE KADAR SÜREDE ATILIR?

Cıva vücuttan tamamen 55 gün içerisinde atılır. Cıvanın vücuttan atılması genellikle idrar ve dışklı yoluyla gerçekleşir. Daha az oranda ise ter ve solunum cıvanın vücuttan uzaklaştırılmasında etkili olur.

 

CIVA ZEHİRLENMELERİ KAÇ SAATTE BELLİ OLUR?

Cıva zehirlenmesi belirtileri genellikle 5-6 saat içerisinde kendini göstermeye başlar.

 

CIVA HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Cıva genellikle balıklar yoluyla vücuda girer. Uskumru, tuna balığı, köpek balığı gibi balıklar yüksek oranda cıvaya sahip olabilir. Balıkların kirli sularda olması bu oranın artmasına neden olur.

 

CIVA ZEHİRLENMESİ SONRASI DOKTORA NE ZAMAN GİDİLİR?

Cıva zehirlenmesi yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Cıva miktarı yoğun olduğunda vücudun bu cıvayı kendi yöntemleriyle uzaklaştırması zorlaşabilir. Cıvayı vücudunuzdan uzaklaştırmak için bir uzman desteği alabilirsiniz.

 

CIVA ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Cıva zehirlenmesi, cıva materyalinin farklı yollarla insan vücuduna girmesi ve insan vücudu için zehirli olan bu materyale vücudun tepki göstermesiyle ortaya çıkan bir zehirlenme türüdür. Cıva zehirlenmeleri yüksek oranlarda insan sağlığını tehdit edebilir.

 

CIVA VÜCUDA GİRERSE NE OLUR?

Cıvanın insan vücuduna girişiyle öksürük, göğüs rahatsızlıkları, bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Cıvanın yoğunluk miktarına göre böbrek yetmezliği gibi riskli durumlar da meydana gelebilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr