Genellikle büyük endişeye sebep olsa da meme lezyonlarının bir kısmı zararsızdır. Ancak tüm meme lezyonları hakkında bilgi sahibi olmanız sağlığınız açısından önem teşkil eder.

 

Meme lezyonlarında doktorunuz klinik muayene ve mamografi ile teşhis koyabilir.

 

Meme röntgeni (mamografi) meme kanseri taramalarında da en geçerli yöntemlerden biridir. Farklı meme lezyonu çeşitleri mevcuttur.

 

Bazısı mamografi ile görüntülenemeyebilir o nedenle klinik muayene de hayati rol taşır.

 

Meme lezyonu pek çok farklı şekilde kendini gösterebilir. En sık rastlanan meme lezyonu çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Meme kistleri

Mastit ve meme apsesi

Yağ nekrozu

Filloid tümör

Duktal ektazi

İntraduktal papillom

Fibroadenom

Meme Kistleri: Meme kistleri tek bir kist ya da meme dokusunda irili ufaklı kistlerden oluşur.

 

Memenin üst dış kadranında konumlansa da tüm memede hissedilebilir. Meme ağrısı ile birlikte baş gösterir.

 

Mastit ve Meme Apsesi: Genellikle emzirme döneminde meme başındaki çatlaklar ile oluşur.

 

Eğer sadece enfeksiyon belirtileri gözlemlenmişse antibiyotik tedavisi uygulamak yeterli olur. Fakat bir apse oluşturmuşsa boşaltma işlemi mutlaka gerekir.

 

Yağ Nekrozu: Yağ dokusu yüksek kadınlarda görülmekle birlikte menopoz sonrasında da açığa çıkabilir. Meme derisinde çöküntüler oluşturabilir.

 

Filloid Tümör: Genellikle iyi huylu tömürlerdir. Oldukça hızlı büyüyebilen karakterlere sahiptirler. Nadiren de olsa kötü huylu formlarına rastlamak mümkündür.

 

Duktal ektazi: Meme ucunun altındaki süt kanallarının genişlemesi ile oluşur. Meme ucundan açık renkli ve sıvı bir akışa yol açar. Genellikle iyi huylu tümörlerdir.

 

İntraduktal Papillom: Süt kanallarının iç kısmında oluşur ve meme ucunda akıntıya neden olabilir.

 

Bu akıntı farklı renk ve biçimlerde kendini gösterebilir. Gerektiği takdirde süt kanalları cerrahi işlem ile alınabilir. Genellikle orta yaşlı kadınlarda görülür.

 

Fibroadenom: Ergenlik çağında daha sık rastlanır. Tek bir memede ya da eş zamanlı iki memede fibroadenomlar oluşabilir.

 

Boyutları genellikle 2-3 cm olmakla birlikte bazen büyük boyutlara ulaşarak memede asimetrik görüntüye yol açabilir. Bu durumda cerrahi işlem uygulanır.

 

İyi Huylu Meme Lezyonu Belirtileri

Meme hastalıkları deyince akla ilk olarak meme kanseri gelir. Fakat iyi huylu meme hastalıklarının görülme sıklığı kötü huylu meme hastalıklarına kıyasla çok daha yüksektir.

 

Bu hastalıkların belirtileri de kansere benzer belirtiler gösteriyor. Bu yüzden teşhis koyarken titiz bir inceleme yapılması çok önemlidir.

 

Memede iyi huylu meme lezyonu şu şekilde belirtiler gösterebilir:

 

Memede ağrı

Süt kanallarının şişmesi

Meme ucunda akıntı

Ayrıca memede iyi huylu lezyonlarının oluşmasının en büyük sebeplerinden birisi hormonal değişikliklerdir.

 

Hormonal değişiklikler genellikle regl dönemlerinde, ergenlik ve menopoz dönemlerinde görülür. Eğer siz de bu dönemlerden geçiyorsanız rutin kontroller yaptırmanızda fayda var.

 

Ayrıca her regl döneminizin bitiminde memenizi kendiniz muayene ederek bir kitle olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

Memede iyi huylu kitlenin yol açtığı ağrıları hafifletmek için ılık banyo, ısıtıcı pedler ve ağrı kesici jeller gibi çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

 

Fakat bunların geçici bir süre için çözüm sağladığını belirtmekte fayda var.

 

Kötü Huylu Meme Lezyonu Belirtileri

 

Meme lezyonunun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu anlamak bazen zorlayıcı olabilir.

 

Kötü huylu meme lezyonu da iyi huylu meme lezyonunun gösterdiği belirtilere sahiptir. Meme lezyonunun türünü anlamak için lezyonun hareketlerine bakabilirsiniz.

 

Kötü huylu meme lezyonu meme içerisinde sabit bir yapıya sahiptir. İyi huylu meme lezyonları ise dokunulduğu zaman hareket ederler.

 

Yine de kitlenin meme içerisinde hareket edebilmesi iyi huylu olduğunu göstermez. Kesin teşhis için doktorunuza muayene olmakta fayda var.

 

Bununla birlikte kötü huylu meme lezyonunun diğer bazı belirtileri şu şekildedir:

 

Memede ağrı

Memede şekil bozukluğu

Kızarıklık

Meme Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Meme lezyonu tanısı koyulurken ilk olarak klinik muayene ve mamografiye başvurulur. Mamografi, meme röntgeninin çekilmesidir.

 

Mamografi çok hassas bir tekniktir. 40 yaşını aşan her kadının yılda bir kere yaptırması önerilir. Meme kanseri taramalarında en geçerli yöntemlerden bir tanesidir.

 

Ancak bazı meme lezyonları nadiren de olsa mamografi ile görüntülenememektedir. Bu yüzden klinik muayenesi de meme lezyonu tanısı koyarken hayati rol taşır.

 

Görüntüleme yöntemleri ile şüpheli bir tanı koyulduğunda ise hücre yapısını daha iyi anlamak için meme biyopsisi çekilir.

 

Meme Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Memede oluşan tüm lezyonların tedavi edilmesi gerekmez. Buna gerekli incelemeler sonrası doktor kendi karar verebilir.

 

Basit kist veya iyi huylu lezyonlarda hastanın günlük yaşantısını etkileyip etkilemediğine karar verildikten sonra tedavi edilir. Büyük boyutlu lezyonlarda iğne ile aspirasyon yapılabilir.

 

Kanserleşme riski bulunan lezyonlarda ise kitlesel lezyonun alınması ya da memenin tamamının çıkarılması gündeme gelir.

 

Meme Lezyonu Ameliyatı

 

Memede bulunan bazı lezyonlar meme lezyonu ameliyatı gerektirebilir.

 

Eğer memedeki lezyonun içi hücre ile doluysa ve iğne biyopsisi ile örneklenemiyorsa meme lezyonu ameliyat ile çıkarılır. Daha sonra patolojik incelemeye gönderilerek tedavi planı hazırlanır.

 

Meme lezyonu ameliyatı yapılırken kitlenin memedeki durumuna göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir.

 

Genellikle memede areola denilen bölgenin kenarına kesi atılarak lezyon çıkarılır.

 

Eğer bölge uygun değil ise direkt lezyonun üzerine atılacak bir kesi de lezyonun çıkarılmasını sağlar.

 

İyi huylu lezyonların ise tedavisi oldukça basittir. İğne ve şırınga ile lezyon içindeki sıvı çekilebilir. Sıvı çekildikten sonra kitle kaybolur.

 

Meme Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası istisnai durumlar haricinde hastalar genellikle 24 saat ila 48 saat arası evlerine gönderilirler.

 

Meme lezyonu ameliyatı sonrası evde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 

Ağrı kesici ve antibiyotiklerin kullanımına dikkat etmek.

Pansumanların zamanlamasına dikkat etmek.

Eğer doktorunuz söylediyse kol hareketlerine birkaç gün kısıtlama getirmelisiniz. Yara iyileştikten sonra kollarınızı normal olarak kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Ameliyat sonrası yarayı dikkatli bir şekilde gözlemleyin. Herhangi bir anormal durum gözlemlenirse derhal doktorunuza başvurun.

 

Meme lezyonu tehlikeli midir?

Meme lezyonu mutlaka dikkate alınması ve değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Ancak bu, her meme tehlikeli demek değildir. Meme lezyonu belirtileri her ne kadar meme kanseri belirtilerine benzese de aslında pek çok meme lezyonu iyi huyludur. Lezyonun iyi huylu olup olmadığına gerekli mamografi ve meme ultrasonu gibi teknikler sonrasında doktorunuz karar verebilir.

 

Meme lezyonu kanser midir?

Hayır, her meme lezyonunu kanser olarak nitelendirmek doğru bir yaklaşım olmaz. Memede saptanan lezyonların bir çoğu iyi huylu meme lezyonlarından oluşmaktadır. Memede saptanan her bulgu kanser olmasa da mutlaka muayene ve görüntüleme yöntemleri ile lezyon incelenmelidir. Şüpheli kitlelerden biyopsi alınarak kesin tanı ona göre konulmalıdır.

 

Meme lezyonu nasıl temizlenir?

Meme lezyonlarının temizlenme ve çıkarılma şekilleri lezyonun türüne göre farklılık gösterebilir. Ama temelde, büyük ve ağrılı olan meme lezyonu içerisindeki sıvı ultrasonografi eşliğinde kolaylıkla boşaltılabilir. Bu lezyonlar mutlaka incelenmeli ve takip edilmelidir. İnce ya da kalın biyopsi iğnesi ile sitopatolojik inceleme yapılması şarttır. Gereken durumlarda ise lezyonun tamamı cerrahi işlem uygulanarak çıkartılabilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr