Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos Ören Yeri'nde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından yürütülen kazı çalışmalarında 1500 yıllık, kemikten yapılmış bir iğnelik keşfedildi. Erken Bizans Dönemine tarihlenen bu buluntu, Batı Kilise alanındaki arkeolojik kazılarda kemik iğne, bız ve saç tokası ile birlikte bulundu. Elde edilen bu buluntunun, tekstil ve dikiş-nakış işlemlerinde kullanıldığı değerlendiriliyor.

 

Kazı çalışmaları, ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığındaki 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülmekte olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda devam etmektedir. Kazılarda yer alan bilimsel araştırmalar, üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunurken, aynı zamanda topluma sunduğu bilimsel hizmetlerle de büyük bir toplumsal fayda yaratmaktadır.

 

ÇOMÜ’nün akademik kadrosu ve öğrencilerinden oluşan kazı ekibi, arkeoloji alanındaki yetkinlikleriyle, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve bilimsel araştırmaların yürütülmesi konusundaki liderlik rolünü bir kez daha kanıtlamıştır.

 

ÇOMÜ olarak, bilimsel ve arkeolojik araştırmaların hem eğitim hem de topluma katkı sunma boyutunda önemini bir kez daha vurguluyor, Prof. Dr. Nurettin Arslan ve ekibini bu değerli keşiflerinden dolayı tebrik ediyoruz. Üniversitemiz, arkeoloji alanında yaptığı çalışmaları ve elde ettiği başarıları, tarihimize ışık tutarak sürdürecektir.

 

Kaynak: ÇOMÜ