Yüzde 133’luk zam tepki ile karşılanırken, öğrencilerin aynı gün içinde ikinci yemek almaları durumunda bu sefer 160 TL ödeyecek.

 

Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Çalışanların ücretlerine yapılan zam ile ihtiyaç maddelerine gelen zam dengesi tamamen bozulmuş durumda. Başta emekli ve asgari ücretli olmak üzere çalışanlar açlık sınırının çok altına giderken, temel ihtiyaç maddeleri olan gıdalara gelen zam dur durak bilmiyor.

15 TL’DEN 35 TL’YE ÇIKARTILDI

 Peşe peşe gelen zamlarla artık vatandaşlar gibi öğrenciler de karnını zor doyuracak. Yapılan zam oranları ise enflasyonun kat kat üstünde. Fiyatları en çok artan alanlardan biri de yemek ücretleri. 2024-2025 güz dönemi başlarken ÇOMÜ de artan maliyetler sonrasında yemekhane ücretlerinde önemli bir artışa gitti. Geçtiğimiz dönemde öğrenciler için 15 TL olan yemek ücreti, yeni dönemde 35 TL’ye çıkartıldı.

ÇOMÜ Yönetim Kurulu aldığı karar doğrultusunda, yemek ücretleri öğrenciler için 35 TL, akademik personel için 100 TL ve idari personel için 80 TL olarak belirledi. Ayrıca, aynı gün içinde iki veya daha fazla yemek kartı kullanımı söz konusu olduğunda bu ücretler 160 TL’ye kadar çıkıyor. Yüzde 133 oranında yapılan artış, tepki ile karşılandı.

KYK DA ZAM YAPTI

Artan maliyetler sadece üniversite yemekhaneleriyle sınırlı kalmıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) da yurt yemek yardımlarında artışa gitmiş durumda. 2024- 2025 eğitim öğretim yılı için KYK yurt yemek yardımı sabah kahvaltısı 40 TL’den 50 TL’ye çıkarıldı. Akşam yemeği için 80 TL olarak verilen beslenme yardımı 105 TL oldu. Geçtiğimiz yıl toplam 120 TL olan KYK yurt yemek yardımı bu yıl yapılan zam ile 155 TL’ye çıkarıldı.

KYK yurdunda kalan bir öğrencinin bir aylık beslenme yardımı bedeli yapılan zamlar sonrasında 3.600 TL’den 4.650 TL’ye çıkmış oldu.

 

Tuba Demirtaş

Foto:ARŞİV