“Tasarruf tedbirleri” nedeniyle çocuklar ve gençlerin sağlığı hiçe sayılıyor. Tasarruf tedbiri kapsamında İŞKUR tarafından başlatılan "İşgücü Uyum Programı" nedeniyle birçok okulda temizlik görevlisi bulunmuyor. Çanakkale’deki bir çok okulda temizlik personeli eksikliği sürerken, okulların temizliği ya öğretmenler ve veliler tarafından yapılıyor ya da veliler tarafından toplanan paralarla temizlik çalışanları getirilerek sağlanıyor.


Uzun zamandır okullarda ihtiyaç duyulmasına rağmen kadrolu yardımcı hizmetli ataması yapılmıyor. Önceki yıllarda bu eksiklik, İŞKUR'un Toplum Yararına Program (TYP) çerçevesinde geçici işçilerle doldurulmaya çalışılıyordu. Ancak 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibariyle bu uygulamaya da son verildi. Sürekli bir temizlik görevlisinin bulunmadığı okullarda, öğrenciler hijyen ve sağlık koşullarından yoksun kalıyor. Hükümetin tasarruf politikaları sonucu temizlik çalışanlarının iş günlerinin azaltılması, okullardaki hijyen standartlarını ciddi şekilde tehlikeye sokarak öğrencilerin sağlığını riske atıyor. Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda benzer hijyen problemleri yaşanıyor.

 

Çanakkale’deki bir çok okulda temizlik personeli eksikliği sürerken, okulların temizliği ya öğretmenler ve veliler tarafından yapılıyor ya da veliler tarafından toplanan paralarla temizlik çalışanları getirilerek sağlanıyor.



Geçici işçiler haftada 3 gün çalışıyor

 

İŞKUR’un başlattığı İşgücü Uyum Programı kapsamında, çocuk bakımı, ağaçlandırma ve temizlik gibi alanlarda kamu ile taşeron şirketler arasında anlaşmalar yapılıyor. Bu program çerçevesinde işsiz vatandaşlar, taşeron firma tarafından bir ay boyunca eğitime tabi tutuluyor. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, haftada üç gün kamu kurumlarında taşeron işçi olarak çalıştırılacaklar. İşçilere verilecek ücret, günlük net asgari ücret olan 566 lira 73 kuruş olacak. Ancak işçilere yol ve yemek gibi ek ödemeler yapılmayacak. İşgücü Uyum Programı kapsamındaki işsizlerin haftada 40 saat çalışma izni yok. Eğer tam zamanlı çalışabilselerdi, aylık kazançları 11 bin 300 lira olacaktı. Buna karşın, Temmuz itibariyle tam zamanlı çalışan kamuya bağlı bir taşeron işçinin aylık maaşı ortalama 28 bin 500 lira. Bu durum, kamu kurumlarının daha fazla kişiyi geçici olarak daha düşük ücretlerle çalıştırarak maliyetlerini yüzde 60 oranında düşürdüğünü gösteriyor. "Tasarruf tedbirleri" nedeniyle uygulamaya konulan bu program, daha fazla insanın düşük ücretlerle çalışmasına yol açarken, okullardaki temizlik gibi temel hizmetlerin de aksamasına sebep oluyor. İŞKUR tarafından daha önce haftada 5 gün çalışan temizlik personelleri, yeni düzenlemeyle haftada sadece 3 gün görev yapıyor. Okulların aktif kullanıldığı diğer iki günde ise temizlik yapılmıyor.

Atakan Alkış