Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması, akciğer sertleşmesi olarak da bilinmektedir. Bu sağlık sorununda, akciğer dokusu kalınlaşır, sertleşir ve bal peteğini andıran bir görünüme sahip olur.

 

Kadınlara nazaran erkeklerde daha sık meydana gelen bu sağlık durumu, erkeklerin altmış beş yaşını aşması ile görülebilir. ‘Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması nedir?’ sorusunun bir diğer yanıtı ise pulmoner fibrozis belirtileri olarak verilebilir.

 

Bu sağlık durumunda, akciğerlerde bulunan küçük hava keselerinin duvarları kalınlaşır ve sertleşir. Bu da kan ile hava arasındaki gaz geçişinin zorlaşmasına neden olur. Bu durum ise vücuttaki dokuların yeteri kadar oksijene sahip olamamasını da beraberinde getirir.

‘Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması nedir?’ araştırmaları son dönemlerde giderek artış göstermektedir. Bunun nedenleri arasında pulmoner fibrozis hastalığının yer aldığı da bilinir. Bu hastalık, akciğerlerde yer alan keselerin kalınlaşmasına bağlı olarak vücuttaki organlara yeteri kadar oksijenin taşınamamasına neden olur. Bu duruma bağlı olarak Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması da meydana gelir.

 

Pulmoner fibrozis genel olarak şu durumlarda meydana gelmektedir:

El ve ayak eklemlerinde iltihap oluşumları (romatoid artrit)

Skleroderma

Kelebek hastalığı (lupus)

Kas hastalıkları

Silika, asbest, metal ya da kömür tozu gibi maddelere maruz kalmak

Tahıl tozu, küf, bakteri, kuş ve hayvan dışkıları gibi etmenlere uzun süre maruz kalmak

Sigara kullanımı

Düzenli ilaç kullanımı

Radyasyon tedavisi (radyoterapi)

Bu hastalık genellikle olarak çok yavaş bir şekilde ilerler. Hastalığın erken evlerinde kişilerde meydana gelen semptomlar tam olarak fark edilemeyebilir. Ancak hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmesi güçleşmeye başlayabilir.

 

Bu hastalığın belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:

Şiddetli öksürük

Nefes darlığı

Yorgunluk

Halsizlik

Göğüs ağrısı

İştah kaybı

Kilo kaybı

 

Akciğer Sertleşmesi Nedir?

Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması ya da akciğer sertleşmesi genel olarak, hava yollarının daralmasına neden olur. Hava akışının yeteri gibi sağlanamaması halinde kan dolaşımı sistemine oksijen geçişi de zorlaşır. Bu da beyin başta olmak üzere kalp ve diğer organlara yeteri kadar oksijenin taşınamamasına neden olur.

Böyle bir durumda organlar düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için oksijeni temin edemez ve vücutta düzensiz gelişen sağlık sorunları kendini göstermeye başlar. Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, daha önce de belirtildiği gibi fibrozise neden olan etmenler arasında yer aldığı bilinmektedir.

 

Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Erken Teşhis Edilebilir Mi?

Akciğerlerde peribronşial kalınlaşması, KOAH ve astım gibi solunum yolu hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Bu hastalığın tanısının konulması için farklı birçok etmenin bilinmesi ve uzman hekimler tarafından gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.

Akciğerlerde sertleşmeye neden olabilecek çevresel etmenler, mesleki hastalıklar, romatizmal sağlık sorunları ve düzenli kullanılan ilaçların belirlenmesi son derece önemlidir. Öte yandan bu hastalığa dair tipik bulguların meydana geldiğinin fark edilmesi de erken teşhis için önemli bir yol göstericidir.

 

Bu sağlık sorunun tanısında uzman hekimler tarafından izlenen yol genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:

Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi

Sağlık geçmişinin öğrenilmesi

Fiziki muayene

Kan tahlili

Gerek duyulması halinde romatoloji görüşlerine başvurulması

Akciğer tomografisi

Gerekli durumlarda biyopsi

Solunum fonksiyon testleri

 

Akciğer egzersiz testleri

Tüm bu tetkiklerin yapılması ile akciğerlerde peribronşial kalınlaşması erken evrede tespit edilebilir. Bu sağlık sorunun tedavi edilmesi ise kişinin yaşına, genel sağlık durumuna ve hastalığın hangi seviyede seyrettiğine bağlı olarak değişiklik gösteren bir durumdur.

 

Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Tedavi Edilir Mi?

Akciğerlerde peribronşial kalınlaşmasının tedavi edilmesi genel olarak bu durumun erken evrede fark edilmesine bağlıdır. Bunun yanı sıra hastaların yaşı, genel sağlık durumları da yine tedavi konusunda son derece önemli unsurlar arasında yer alır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kişilerin solunum fonksiyonlarında doğal kayıplar meydana gelebilmektedir. Pulmoner fibrozise bağlı olarak gelişen akciğer kalınlaşmasında ise bu süreç daha hızlı bir şekilde meydana gelmektedir.

Akciğer sertleşmesini ya da kalınlaşmasını ortadan kaldıran bir tedavi henüz kesin olarak bulunamamıştır. Ancak son dönemlerde bu sağlık sorununun tedavisine dair yapılan çalışmalar ile meydana gelen olumsuz gelişmelerin yavaşlatılması ve bu hastalığın neden olduğu semptomların şiddetlerinin seviyelerinin düşürülmesi sağlanmıştır.

Akciğer sertleşmesinin tedavisi için dünya genelinde çalışmalar devam etmektedir. Bu sağlık sorunun ileri düzeyde seyrettiği hastalar için ise akciğer nakli uygun görülmektedir. Bunun için hastalar, akciğer naklinin yapıldığı merkezlere yönlendirilmekte ve kişilerin tedavilerine bu doğrultuda devam edilmektedir.

 

Akciğer Kalınlaşmasının Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kalınlaşması ya da sertleşmesi kişilerde belli başlı semptomlara neden olur. Bu semptomlar arasında; kişinin normalden daha hızlı yorulması, nefes darlığı yaşaması, balgam çıkartmaksızın artış gösteren kuru öksürük, nedeni bilinmeyen kilo kayıpları, kas ve eklemlerde meydana gelen ağrılar, el ve ayak parmak uçlarının genişlemesi ve yuvarlaklaşması yer alır. Bu semptomlardan birinin ya da daha fazlasını görülmesi halinde kişilerin en kısa sürede uzman hekimlere muayene olması ve olası risklerin en aza indirilmesini sağlaması son derece önemlidir.

 

Akciğer Fonksiyon Testleri Nelerdir?

Akciğerlerde peribronşial kalınlaşmasının teşhisi için akciğer fonksiyon testlerine başvurulur. Bu testler arasında; difüzyon testi (alınan oksijenin kana geçebilme kapasitesini gösterir), pulse oksimetre (nabız ve kandaki oksijen seviyesini gösterir), egzersiz testi (koşu bandı ya da kondisyon bisikleti kullanılır), arteriyel kan gazı testi (kandaki oksijen ve karbondioksit seviyesini gösterir) ve bronkoskopi (ağız ya da burundan ince bir tüp sokularak ya da genel anestezi altında akciğerden parça alınarak yapılan işlem) yer alır.

 

Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Kanser Midir?

Akciğerde meydana gelen sertleşme ya da kalınlaşma her zaman akciğer kanseri olarak tanımlanamaz. Ancak bu durum akciğer kanseri kadar tehlikeli olarak kabul edilir ve kanser için uygun zemin hazırlayabilir. Bu nedenle erken teşhis son derece hayati bir öneme sahiptir. Öte yandan kişilerin fark ettikleri semptomları ciddiye alması, uzman hekimlere başvurması ve özellikle kendi vücutlarını iyi tanımaları bu ve bunun gibi ciddi hastalıkların erken evrede fark edilmesi adına son derece önemlidir.

 

Kimlerde Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması Meydana Gelir?

Bu durum kadınlara nazaran altmış beş yaş üstü erkeklerde daha sık meydana gelmektedir. Genel olarak herkeste görülebilen bu durum, bazı kişilerde daha yüksek riske neden olmaktadır. Risk altında olanlar arasında; tütün dumanına maruz kalanlar, genetik yatkınlığı olanlar, sigara tüketenler, madencilik sektöründe çalışanlar, çiftçiler, inşaat işlerinde çalışanlar, orta ve ileri yaştaki erkekler, amfizemi hastaları, reflü hastalığı olanlar ve kanser nedeni ile özellikle göğüs bölgesinden radyasyon tedavisi görenler yer alır.

 

Akciğerlerde Peribronşial Kalınlaşması İçin Hangi Bölüme Gidilir?

İlgili sağlık sorunu için kişilerin, sağlık kuruluşlarındaki göğüs hastalıkları polikliniklerinden randevu alması gerekir. Genel olarak bu hastalığın bir tedavisi bulunmasa da hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilmektedir. Bunun için farklı ilaçların kullanımı tercih edilebildiği gibi uzman hekimlerin değerlendirmelerine bağlı olarak akciğer nakli için de gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verilebilir. Akciğer naklinin günümüzde daha sık gerçekleştirilmesi ile bu hastalığa sahip olan kişilerin sağlıklı ve uzun bir hayat sürmesi de mümkün hale gelmiştir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr