İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan’a yakınlığı ile bilinen AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve Merkez İlçe Başkanı Aynur Tuna Yavaş görevden alındı. Yerlerine ise AK Pati Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’e yakınlığı ile bilinen Ömer Faruk Göktürk il başkanlığına, merkez ilçe başkanlığına ise Recep Ragıp Barış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Bu atamalarla beraber Milletvekili Ayhan Gider’in lehine dengeler değişmiş oldu.

 

AK Parti Çanakkale teşkilatlarında yıllardır AK Parti eski milletvekili ve İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan’ın ambargosu vardı. İl, ilçe, teşkilatlar ve belediye başkanlarının tamamı Turan’ın adamları olduğu belirtiliyordu. Geçen genel seçimde Turan, milletvekili adayı gösterilmedi ve Ayhan Gider yeniden milletvekili seçildi. Gider’in AK Parti’nin Çanakkale’deki tek milletvekili olması ile dengelerin değişeceği bekleniyordu. Beklenen geçen süre içinde olmadı. Turan, siyasetten bürokrasiye geçiş yaptı ama Çanakkale’deki siyaset üzerindeki elini çekmedi. Bu süre içinde Turan ile Gider arasında büyük bir mücadele yaşandı. Belediye başkanlarının değişmesi ile Gider’in eli biraz güçlense de hem il, hem de ilçe başkanlarının büyük bölümü Turan’a yakın olması nedeniyle Gider, Çanakkale’de fazla etkili olamıyordu.

Aynı şekilde ildeki daire müdürlerinin de Turan döneminde atanması Gider’in hareket etme alanını kısıtlıyordu. Gider, bu konuda pek istediğini yapamıyordu. Özelikle eski il başkanı Makas’ın tamamen Turan’a bağlı olması nedeniyle AK Parti’nin Çanakkale’deki siyaseti daha çok Turan’ın istekleri doğrultusunda hareket ettiği biliniyordu. 

Bu siyaset de AK Parti’nin Çanakkale’deki her iki seçimde büyük yenilgilere uğramasına neden oldu. Makas döneminde AK Parti bir milletvekilini İYİ Parti’ye kaptırdı. Bu yıl yapılan yerel seçimlerde önemli belediyeler kaybedildi ve AK Parti ve MHP’nin ortak adayı Çanakkale’de tarihte görülmemiş bir yenilgiye uğrayarak üçüncü sıraya yerleşti.

GİDER’İN HAKİMİYETİ ARTTI

Bu hezimetlerden sonra Makas ve merkez ilçe başkanı Yavaş geç de olsa görevden alındı. Yerine kimin atanacağı merak ediliyordu. Bu aşamada da Turan ve Gider mücadelesi olacağı da bilinen bir gerçekti. Çanakkale’de yapılan görüşmelerin ardından 4 isim İstanbul’a çağrıldı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile görüştürüldü. Yapılan görüşmelerden sonra AK Parti Çanakkale İl Başkanı Ömer Faruk Göktürk atandı, merkez ilçe başkanlığına ise Recep Ragıp Barış atandı. Her iki ismin de Gider’e yakın olduğu öğrenildi. Bu atamalarla beraber Gider’in AK Parti Çanakkale teşkilatında tam söz sahibi olacağı bekleniyor. Öte yandan daire müdürlerinin de yavaş yavaş değişmesi ile beraber Gider, il teşkilatına tamamen hakim olmuş olacak. Bu iki kritik atama ile beraber AK Parti Çanakkale’de dengeler çok değişeceğe benziyor.

 

Bünyamin Nami Tonka